18 Ekim 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaLİGLERBasketbol Süper LigANALİZ | Yarı finalde dev derbi: Fenerbahçe - Galatasaray Odeabank

ANALİZ | Yarı finalde dev derbi: Fenerbahçe – Galatasaray Odeabank

Muratbey Uşak Sportif karşısına Euroleague finalisti ünvanıyla çıkan Fenerbahçe, rakibini zorlanmadan 2-0 ile geçip yarı finale yükselmişti. Bu aynı zamanda fazladan 2-3 gün dinlenmek anlamına geliyordu. EuroCup şampiyonu Galatasaray Odeabank ise çeyrek finalde karşısında geçtiğimiz yılın şampiyonu Pınar Karşıyaka'yı buldu. Ligi 22 galibiyet, 8 mağlubiyetle 3. sırada tamamlayan Cimbom, Kaf-Kaf karşısında ilk maçı kaybetmesine rağmen Stephane Lasme önderliğinde ayağa kalkıp seriyi 2-1 ile kazanmasını bildi.

Sonuçlar böyle olunca Spor Toto Basketbol Ligi yarı finalinde ezeli rakipler eşleşmiş oldu. Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyerek iki takımı analiz etmeye başlayalım: Basketbolun konuşulduğu dostane bir seri olsun!

İÇ SAHA AVANTAJI HAYATİ

İki ezeli rakip birbirlerine karşı evlerini çok iyi koruyorlar. Kayıtlara baktığımız zaman en son 15 Kasım 2009 yılında Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda mağlup etmeyi başardı (Basketbol tarihimizde 'olaylı derbi' olarak anılan bu karşılaşma uzatmalara gitmiş ve maçı Galatasaray kazanmıştı. Yaşanan saha olayları sebebiyle bu maç 0-20 Fenerbahçe lehine tescil edilmişti). 2011 sezonuna kadar gidip baktığımızda da (Yani son 20 maçta) ezeli rakipler birbirlerine deplasmanda üstünlük sağlayamadılar. 3 galibiyet alan takımın finale yükseleceği seride Fenerbahçe iç saha avantajını elinde bulundurarak önemli üstünlüğe sahip.

AVRUPA YORGUNLARI

İki takım da bu sezon Avrupa arenasında Türkiye'nin en başarılı ekipleri oldular. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe, Euroleague Final Four yarı finalinde Real Madrid'e boyun eğip arzuladığı finale ulaşamayınca bu sonucun negatif etkileri lige yansımıştı. Final Four dönüşü yarı finalde Pınar Karşıyaka'ya 3-1 ile elenen Fenerbahçe finale ulaşamadı. Bu sezon ise durumlar çok farklı. Fenerbahçe, CSKA Moskova karşısında ilk yarıyı 50-30 geride kapatsa da unutulmaz bir geri dönüşle maça ortak olmuş hatta kupanın bir kulbunu bile yakalamıştı. Final Four dönüşü ilk iç saha maçında Sarı Lacivertli taraftarlar oyunculara büyük destek göstererek moralleri yükseltti. Jan Vesely'e yapılan özel tezahürata koç Zeljko Obradovic dahi katıldı. Geçtiğimiz sezonun aksine, Fenerbahçe bu olumlu hava eşliğinde yarı final serisine başlayacak.

Galatasaray Odeabank ise dar rotasyon ve uzun problemiyle girdiği sezonu harika bir kupayla taçlandırdı. İki ayaklı final serisinde Strasbourg karşısında sayı avantajıyla Abdi İpekçi'de kupaya kavuşan Cimbom, finalden sonra çıktığı 7 maçın 6'sını kazandı. Basketbol komuoyu her ne kadar Galatasaray'ın motivasyon kaybı yaşayacağını iddia etse de Ataman'ın öğrencileri inatçı karakterlerini sahaya yansıtmaktan geri durmadılar. Nitekim Pınar Karşıyaka serisinin son iki maçında ayrı bir karakter ön plana çıkıp oyunun yönünü değiştirdi.

AVANTAJLAR – DEZAVANTAJLAR

Fenerbahçe 

Avantajlar:

– İç saha

– Sakatlıkların iyileşmesi

– Geniş oyuncu rotasyonu

– Oturmuş takım oyunu

– Pota altı üstünlüğü

Dezavantajlar:

– Jan Vesely'nin son maçlardaki performansı

– Dar yerli oyuncu rotasyonu


Galatasaray Odeabank

Avantajlar:

– Ergin Ataman'ın büyük maçlardaki performansı

– Yerli ve tecrübeli oyuncu rotasyonu ( Sinan Güler, Göksenin Köksal )

– Oturmuş takım oyunu

Dezavantajlar:

– Uzun rotasyonu

– Oyun kurucu rotasyonu

– İlk iki maçın deplasmanda olması


Sezgin Muratoğlu

Twitter: https://twitter.com/Sezgo

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler