TOFAŞ Ceo'su Cengiz Eroldu, ülke basketbolunda bir takım sorunlar gördüklerinin altını çizdi.
Eroldu, “Değer, mücadele ve rekabet olduğu zaman ortaya çıkıyor. Basketbol ve spor artık bir endüstri. Elbette biri kazanacak ve biri kaybedecek ancak iyi rekabet basketbolun değerini etkileyen önemli konu. Biz de bu endüstride sponsor ve destekçiyiz. Bu sporun değerinin arttırılması, kazanmak- kaybetmekten daha çok peşinde olduğumuz bir durum” dedi
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, basketbol sporunun değerinin artırılmasının kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.
Spor medyasının önde gelen isimleri ile bir araya gelen Eroldu, “Hem sanayi kuruluşu yöneticisi hem başkan olunca sürdürülebilirlik konusu ön plana çıkıyor. Geçen sene Tofaş’ın 50. yılını kutladık. Spor kulübünün de 45. yılını tamamladık. Geçen sezonu bildiğiniz gibi iyi bir şekilde kapattık. Bütçemize oranla bizim de beklentimizin üzerinde bir sonuç elde ettik. Takımın kimyası çok iyi uyunca beklediğinizden daha iyi olabiliyorsunuz. Bazen de takım kimyasına bağlı olarak beklediğinizin altında performans sergileyebiliyorsunuz. Hem ligde hem kupada final oynama başarısını gösterdik, bu başarı da tabii bu sezonun çıtasını otomatik olarak yukarı çekti” dedi.
Cengiz Eroldu şöyle devam etti;
“Şimdi gündemde olan konulardan biri de aslında basketbolun değeri. Değer, mücadele ve rekabet olduğu zaman ortaya çıkıyor. Basketbol ve spor artık bir endüstri. Bu endüstride özellikle basketbol tarafında bir takım sorunlar olduğunu görüyoruz. Bunlardan birini geçen yıl final maçında yaşadık. Milli takım takviminden ötürü takımı erken toplamak istediler. Bu sebeple takımımız 10 günde 5 maç yapmak zorunda kaldı. 10 günde 5 yüksek performanslı maç oynamak fiziksel olarak neredeyse imkansız. Geçen senenin play-off final eşleşmesi daha yakın skorlarla bitebilseydi, çok daha iyi olacaktı. Sonuçta elbette biri kazanacak ve biri kaybedecek ancak iyi rekabet basketbolun değerini etkileyen önemli konu. Biz de bu endüstride sponsor ve destekçiyiz. Bu sporun değerinin arttırılması, kazanmak- kaybetmekten daha çok peşinde olduğumuz bir konu. Bu sene basketbol liginin 16 yerine, 15 takım olması da ayrı bir sorun. Yani maçı oynayacak takımlardan biri bir hafta dinlenmiş olarak geliyor.”
‘7.500 anne-babanın hayatına dokunduk’
“45 yılda 5.000 alt yapı oyuncusu oynatmışız. Onun yanında 400 tane farklı antrenör sistemimiz içerisinde çalışmış. Bugün baktığımız zaman birçok yerde bizimle çalışmış antrenörleri görüyoruz. Daha önceki buluşmalarımızda da anlatmıştım, 2015 yılında başlattığımız Yeni Nesil Tofaş isimli bir projemiz var. Yeni Nesil Tofaş, basketbolda fırsat eşitliği hedefiyle hayata geçirdiğimiz bir proje. Her çocuğun yaşadığı çevrede eşit imkanlarla basketbol oynayabildiği, gerçek bir spor kültürüne sahip olabilmesi için antrenör, aile, çocuk üçgeninde bir uygulama ve eğitim modeli. 2.000 çocuğu bu proje vasıtasıyla basketbol ile tanıştırdık. Çocukların basketbol eğitimleri ve antrenmanlarının yanı sıra veliler de bizim için önemli. Oluşturduğumuz dijital platformumuz üzerinden velilere ulaşıyoruz ve onlara da eğitim sağlıyoruz. Örneğin, çocukların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili diyet programları var. Yalnız çocuktan belirli adımları geçmesini beklemiyoruz. Çocuğun annesinin ve babasının da o eğitimleri alıp, sınavları geçmelerini bekliyoruz. Bu vesile ile 7.500 anne babanın hayatına dokunduk. Program kapsamındaki tüm bu eğitimler ve uygulamalar için hiçbir ücret talep etmiyoruz.”
‘Boş tribünler iyi bir şey değil’
“Türkiye Kupası’nın çeyrek finallerinin ve yarı finallerinin boş tribünlere oynanması iyi değil. Hepimizin aslında bu konu üzerinde düşünmesi gerekiyor. Hem sponsor hem seyirci olarak birincinin ve ikincinin belli olduğu bir ligde oynamak kimseyi memnun etmiyor. Bunu seyircide de görüyoruz. Keza birinci ve ikinci dışında kalan takımların sponsorları da memnun değil bu durumdan. Euroleague takımlarının bütçeleri ile diğer kulüplerin arasında çok bariz farklar var. Onların bütçelerinin büyük olma sebebi Euroleague’te mücadele etmeleri ve çok sayıda yabancı oyuncularının olması… Bugün birincisi, ikincisi belli ligler yalnız Türkiye’nin sorunu değil. Yunanistan kaç yıldır böyle. Olympiakos, Panathinaikos var. Benim gördüğüm bizler de oraya doğru gidiyoruz. Eğer bu böyle olacaksa, yani 1 ve 2 belli olacaksa o zaman diğer takımlar da bütçelerini sorgular hale gelirler. Türkiye liginde tekrar ivmelenme için yabancı kuralı bir kez daha gözden geçirilerek 3 veya 4’e indirilebilir.”
Gençlere önem veriyoruz
“Bursa’da kendi basketbol ekosistemimizi yaratmaya çalışıyoruz. Uzun soluklu projeleri hayat geçirmemiz lazım. Bu sene önemli bir çalışmayı daha başlattık. Bursa’daki mahallelerde sokak potaları yapacağız ve her sene de pota sayısını arttırarak devam ettirmek istiyoruz. Bir şekilde bizim dönemlerimizde olduğu gibi çocukların sokakta oynayabilmesi lazım. Herhangi bir sporun değerini arttırmak için tek bir şey yapılamaz. Aynı anda pek çok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Hiçbir şey yapılamaz değil, emek sarf etmemiz ve sabretmemiz gerekiyor. Biz kendimize Bursa’yı odak aldık. Biz Bursa’yı bir basketbol şehri yapabilir miyiz? Sorusu üzerinden çalışmalarımızı planladık. Bu çok kolay bir iş değil ama Bursa bunun için çok müsait.”
Kaynak: milliyet