19 Kasım 2024, Salı
spot_img
Ana SayfaMEDYADA BASKETBOLPerdeleme ve Devrilme / HURŞİT BAYTOK

Perdeleme ve Devrilme / HURŞİT BAYTOK

Hayri Solmaz dostumuz Şubat ayının son günü pick and roll ile ilgili bir yazı yazdı. Yazının içeriğini tartışmayı bir başka yazıya bırakarak, konuya değişik bir açıdan bakmak ve  bu tarz oyun oynayabilmenin altyapısında neler var, ona bakmak daha uygun olur düşüncesindeyim. 
Basketbolun her seviyesinde yerli yersiz karşımıza çıkan bu düzenin  altyapısı da, oyunun her bölümünde karşımıza çıkan ve basketbolun olmazsa olmazı, fundamental çalışmalarıdır. 
 
Perdeleme yapmak ve  perdelemeyi yaptıktan sonra nasıl hareketleneceğini bilmek ciddi bir eğitim süreci geçirmeyi gerekli kılar. Aynı şekilde yapılan perdelemeyi kullanmak da önemli bir beceri gerektirir ki, her ikisinin de etkili olabilmesi, oyuncunun fundamental bilgisinin ne derece iyi olduğu ile doğrudan bağlantılıdır. 
 
Peki, söz konusu fundamental çalışmaları nelerdir? Öncelikle işe perdelemeleri iki ana başlık halinde incelemek gerektiği ile başlayalım.
 
A) Topa – top elinde olan – adama yapılan perdelemeler (on ball Screen)
Burada da karşımıza şöyle bir ayırım çıkar. Perdelemeyi yapan, ya top eline olan arkadaşının savunmasına giderek statik olarak perdeleme yapar sonra devrilir (roll),  ya da top elinde olan oyuncu sahanın her hangi bir yerinde perdeleme için pozisyon almış arkadaşının perdelemesinden yararlanmak adına savunmasını o perdelemeyecek düşürmeye (takmaya) çalışır.
B) Topsuz adama yapılan perdelemeler (off the ball Screen)
Konumuz A şıkkı olduğuna göre buradan devam edelim. Perdelemeyi kullanacak oyuncu öncelikle iyi bir saha görüşüne sahip olmalı, zira pick and roll yanlız iki kişinin uyguladığı bir oyun düzeni değildir, bu düzenin uygulanması sırasında perdelemeyi yapanın hareketlenme şablonuna göre diğer üç oyuncunun da sayı atma şansı vardır ve perdelemeyi kullanan bu oyuncuların da hareketlenmelerini, savunma reaksiyonlarını dikkate alarak çok iyi analiz edebilecek şekilde eğitilmelidir. Ayrıca, perdelemeyi kullanan oyuncu, çok iyi driplig becerisine sahip olmalı, pas vermeyi, özellikle baskı altında nasıl pas vereceğini iyi bilmeli, en önemlisi de açı bilgisine sahip olmalıdır. Pas açı ve mesafelerini, pasın süratini, topun elden çıkış hızının ne anlama geldiğini de iyi öğrenmiş olmalıdır. 
 
Perdeleme yapan oyuncunun ise stop yapmayı bilmesi, perdeleme yaptıktan sonra içeri devrilecekse kollarını hareketini çabuklaştıracak şekilde kullanabilmeyi öğrenmiş olması şarttır. Kısaca pivot yapmak diye adlandırılan dönüşleri öğrenmiş olmalıdır. Devrilme sırasında ayaklarını ve vücudunu savunmayı arkada (savunmayı topla arasından çıkarmak) bırakacak şekilde kullanabilmelidir.
 
Her iki oyuncunun, gerek perdelemeyi yapanın, gerek perdelemeyi kullananın savunma takibi, savunmayı izlemesi bu düzenin verimliliği için bir diğer gerekliliktir.
 
Konu daha bir çok detayı içermekte olup özellikle altyapılarda taklitçi zihniyetin esiri olmadan adım adım gidilerek, gelecekleri sizlere emanet edilmiş bu körpe basketbolcu adaylarına gerekli temel teknik becerileri öğretmeyi önceliğe alın, onlar gerekli olgunluğa ulaştıklarında pick and roll oynamak çok kolay hale gelir. Unutmamak gerekir ki öğrenme ile olgunlaşma arasında doğru orantılı bir bağ vardır. Gerekli olgunluğa erişmemiş oyuncuya beceri isteyen davranışları öğretmede aceleci davranırsanız sonuç hiç de istediğimiz yönde olmaz. Günü kurtarmayı geleceğe feda etmeyelim. Vebali ağırdır.
 
Not: Pick and pop, pick and flare v.b. düzenler bir başka yazı konusu…


Kaynak:
Basketfaul

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler