Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe sporun “100 Yıllık Devleri” olarak ülkemizde son yıllarda en başarılı takım sporu olan kadın basketboluna damga vuran kulüplerin başında geliyor.
2010’lu Yılların ikinci yarısı Türkiye’de kadın basketbolunun büyük bir değişimden geçeceği zaman dilimi olacak. Önümüzdeki dönemde A Milli Takım’da yer alan pek çok oyuncunun ilerleyen yaş nedeni ile yerini genç isimlere bıraktığını izleyeceğiz.
Bunu önceden gören Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın son yıllarda altyapı ve U18 takımlarına yaptıkları yatırımları arttırdığını görüyoruz.
Bu yatırımın sonucu olarak İstanbul U18 Kızlar Ligi final grubunda Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray arasında geleceğin TKBL oyuncuları, belki de A Milli Takım’ın yıldızlarının yer aldığı müthiş bir yarış izleniyor.
Oynanan ilk beş maç sonunda sekiz takımlı final grubunda Beşiktaş ve Galatasaray yola yenilgisiz devam ederken, U18 oyuncularına Fenerbahçe Koleji Spor Birliği Kulübü adı ile TKB2L tecrübesi sağlayan sarı lacivertliler ezeli rakiplerine ilk maçlarda kaybederek üçüncü sırada bulunuyor.
1 Galatasaray 5 5 0 403 252
2 Beşiktaş 5 5 0 367 250
3 Fenerbahçe Klj. 5 3 2 367 303
Galatasaray 74 – 68 Fenerbahçe Koleji
U18 Kızlar Final Grubunda sezonun ilk derbisi Galatasaray Fenerbahçe Koleji arasında oynandı. Bu maç gençler liginde izlediğimiz en üst düzey karşılaşma oldu.
Maça Fenerbahçe rakip dış oyuncular üzerinde baskı ve Ezgi Ekenoğlu'nun savunma sayıları ile başladı. Pivot Sena Aral'in atışları ile Galatasaray’ın 16 yaşında 2.05 boyundaki etkili pivotu İnci Güçlü'yü dışarı çekmeyi hedefleyen sarı lacivertliler bu bölümde Şelale Kepenç'in skoru sürüklemesi ile kontrolü elde tuttu. Sarı kırmızılılar ise forvetler Meltem Yıldızhan ve Cansu Zaim ile skor buluyordu. İlk çeyrek 25-18 Fenerbahçe Koleji üstünlüğünde sona erdi.
İkinci çeyrekte Galatasaray 3 faul ile kenara giden Meltem Yıldızhan ile ribauntlarda dezavantaj yaşadı. Bu durumu sertleşen savunma ile dengeleyen sarı kırmızılılar kenardan gelen forvet Yasemin Koç'un ekstra sayılarına İnci Güçlü ve bu bölümde ivme kazanan guard Seda Deniz'in oyunun iki yönündeki katkısını ekleyerek skora ortak oldu.
Fenerbahçe Koleji Şelale Kepenç'in yani sıra devreye giren guardlar Melisa Korkmaz, Melis Gülcan ve Merve Arı'nın penetreleri ile skor üretiyordu. Devre başa baş bitti.
İkinci yarıda uzun oyuncularını fazla kullanmayan ve beş dış oyuncu ile oynayan Fenerbahçe’de kilit önemdeki oyuncuların üzerinde giderek artan yorgunluk etkili oldu. Tecrübesi ile doğru yer tutan ve rakip savunmanın hatalarını cezalandıran Melis Gülcan 2. yarıda skoru sürükleyen sarı lacivertli oyuncuydu. Bu bölümde Galatasaray’ın 16 yaşındaki forveti Meltem Yıldızhan, giderek ritmini yükselten guard İrem Naz Topuz, ribauntlardaki üstünlüğünün yanı sıra uygun top aldığı her an sayı bulan İnci Güçlü ve Seda Deniz ile skor bulan Galatasaray oyunda ve skorda hakim oldu.
2. Yarıda oyun kurucu Melisa Korkmaz’ın faul sorunu nedeni ile istediği atışları bulamayan sarı lacivertliler, pota altı savunmasında çok enerji harcayınca maçın sonunda öne geçmek için gerekli savunma direncini sergileyemedi.
Son çeyrekte canlanan Fenerbahçe Koleji savunmasına İrem Naz Topuz'un yönlendirdiği hücumlar ve İnci Güçlü'nün sayıları ile yanıt veren Galatasaray kritik anlarda skor bularak 74-68 kazandi.
Galatasaray cephesinde Seda Deniz, İrem Naz Topuz, İnci Güçlü ve Meltem Yıldızhan 15’er sayı ile oynarken Fenerbahçe Kolejinde 23 sayı ile oynayan Melis Gülcan ve 19 sayı üreten Şelale Kepenç ön plandaki isimlerdi.
Fenerbahçe Koleji 54 – 74 Beşiktaş
İstanbul U18 Kızlar Final Grubunda 2. derbi Fenerbahçe Koleji Beşiktaş arasında oynandı. Beşiktaş, ilk çeyrekte, maçta 9 top çalma ile oynayan guard Zeynep Canbaz’ın ateşlediği savunma ve etkili oynayan power forvet Buse Özek’in sayıları ile skorda öne geçti.
Fenerbahçe Koleji erken faul sorunu yaşayan Şelale Kepenç’in kenara gelmesi ile skor sıkıntısı çekerken, siyah beyazlılar sezonun en iyi oyununu oynayan yeni transferleri power forvet Meltem Avcı, Zeynep Canbaz ve oyun kurucu Sevgi Uzun’un sayıları ile devreyi 24-39 önde kapattı.
İkinci yarıya hızlı giren Beşiktaş olsa da bu bölümde rotasyonu genişleterek dış oyuncularını faul sorununa karşı kenara alan siyah beyazlılar momentum kaybetti.
Rakibin top kayıplarını iyi değerlendiren Fenerbahçe Koleji adam adama savunmada ritmi giderek arttırarak Şelale Kepenç ve guard Merve Arı’nın sayıları ile 19 sayıya çıkan farkı 3. çeyreğin sonunda 45-53 skorla 8 sayıya indirmeyi başardı.
Son çeyrekte Beşiktaş baskılı savunmanın arkasında alan savunması ile etkili oldu. Ribaunt ve boyalı alana hakim olan power forvetleri Meltem Avcı ve Buse Özek’in yanı sıra 3. çeyrekte dinlenme olanağı bulan Zeynep Canbaz Sevgi Uzun ikilisi ile savunmasını yükselten siyah beyazlılar 33. dakikada 48-61 öne geçti.
Maçın son bölümünde hafta sonu oynadığı TKB2L maçının yorgunluğunun hissedildiği Fenerbahçe Koleji Şelale Kepenç’in sayıları ile direnirken Beşiktaş sayı farkını arttırarak maçı 54-74 kazandı.
Beşiktaş’ta power forvetler Buse Özek 18, Meltem Avcı 13, guard Zeynep Canbaz 17, oyun kurucu Sevgi Uzun 16 sayı ile oynadı. Fenerbahçe Kolejinde en skorer oyuncu 20 sayı ile forvet Şelale Kepenç oldu.
İstanbul U18 kızlar final grubunun ilk yarısında sıralamayı etkileyecek gelecek maç iki yenilgisiz takım Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynanacak.
Ezeli rakiplerin U18 kız takımları arasındaki rekabet, basketbol severlere heyecanlı ve çekişmeli maçlar sunarken oyunculara da sert rakipler önünde gelişme fırsatları getiriyor.