Devamlı bir çelişki içerisindeyim. Bir taraftan baktığımızda, Dünya İkincisi olan bir ülke, NBA'de oynayan 4 oyuncumuz var. Kulüplerimiz ciddi yatırımlar içerisindeler. Eskiye oranla ''Ellerine geçiyor mu ? bilmem ama'' ciddi gelirleri, TV hakları, iddia, forma reklamı, ligin isim hakkı, gişe gelirleri çok ciddi gelirler. Üst düzey takımlarda bu miktar 7-8 milyon dolarları buluyor.
Örneğin İddia'da yer alan bir kulüp, basketbolda galip gelirse 40 bin, yenilirse 30 bin TL alıyormuş, beş, altı kere iddiada yer alsa neredeyse yıllık bütçesini düzenleyecek. Ancak görünen o ki kulüplerimizin çoğu ve yöneticiler bu denli bir bütçeyi, imkanları yönetmek konusunda pek becerikli değiller. Hatta bindikleri dalı bile kesebilirler, parasını almadığı için antrenmana çıkmayan oyuncular, Amerika'ya gidip gelmeyen oyuncular, istikrarsız kadrolar, seyircisiz maçlar, dengesiz sonuçlar, farklar herkesi soğutuyor, şüphelendiriyor. Özellikle gençlerin, talebelerin yoğun ilgi gösterdiği İddia zannederim bu konudan çok rahatsızdır.
Ligi kurup, başlatıp ondan sonra ''Mevlam kayıra'' demek iş değildir. Buralarda (Anadolu, Ege) oynanan Bölgesel Lig maçları basketbolu gençlere sevdirmekten, sosyal yaşantıya katkıda bulunmaktan çok uzak, utanılacak seviyede maçlar oynanıyor. Kulübün yönetim kurulu üyesi ve manav ağabey ilk beşte oynuyor, top santrayı geçmiyor, güler misin, ağlar mısın ?
Öte yandan İstanbul'da neredeyse yan yana 2 tane dev salon, birkaç tane de uygun salonda aynı bölgede. Gerisi nerede meçhul.
Dünya Şampiyonası'ndan önce yazdık, söyledik; ''Çok büyük salonlar yerine 5 bin kişilik daha çok salon basketbola faydalı olacaktır'' diye ama boşunaymış. Ankara'daki salonda parti kongreleri yapılıyor, İzmir'dekine bulursan, gidersin.
Voleybol ise yapmış iki güzel, çok fonksiyonlu salon, otelleri bile var. İzmir'de yılların Atatürk Spor Salonu'nu sahiplenmiş yürüyor, gidiyor. Onların da Dünya Şampiyonu takımları var, birçok eksikleri, hataları da var tabii ama göze batmıyor. Hele başkanları her yerde, her alanda işin başında. Basketbolun başkanı ve adamları ise tam siper arazi. Nedendir bilinmez, neden korkuyorlar ?, kimden kaçıyorlar ? Hizmet, yönetim, yönetmek lazım, ha yapamıyorsanız başka!
Hepinizin yeni yılını candan kutlar, Dünya İkincisi bir ülkenin özellikle basketbol dalında bu tarz, bu tip bir yönetimi hak etmediğini düşünüyorum.



