EuroBasket 2015’teki bir diğer rakibimiz Almanya’yı tanıyalım.
Almanya tarihindeki en büyük başarıya 1993 yılında Avrupa Şampiyonluğu’nu kazanarak ulaştı. Panzerler en son 2005 yılında Sırbistan-Karadağ ortaklığında düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalyayı kazanırken takımın lideri Dirk Nowitzki de sayı krallığına ulaşıyordu. 10 yıllık süreçte hiçbir uluslararası mücadelede kürsüye çıkamayan Almanya’da 37 yaşına rağmen Dirk Nowitzki en önemli silah konumunda bulunuyor.
ALMANYA EUROBASKET 2015 KADROSU:
Almanya başantrenörü Chris Fleming 12 kişilik EuroBasket kadrosunu belirledi. Saha içerisindeki dağılımları:
1- Maodo Lo, Niels Giffey, Karsten Tadda
2- Heiko Schaffartzik, Dennis Schröder, Anton Gavel
3- Alex King, Paul Zipser
4- Dirk Nowitzki, Robin Benzing
5- Tibor Pleis, Johannes Voigtmann
Hazırlık turnuvasında sakatlanan Maik Zirbes kadrodan çıkartıldı. Uzun rotasyonunda dar bir rotasyona sahip olan Panzerler Zirbes’in sakatlığıyla sarsılsa da Tibor Pleis’ın performansı herkesi tatmin etti.
ALMANYA’NIN HAZIRLIK MAÇLARI PERFORMANSI
6 hazırlık maçı oynayan Almanya 4 galibiyet, 2 mağlubiyet aldı. Hırvatistan ve Fransa’ya yenilen Panzerler Polonya, Türkiye, Çek Cumhuriyet, ve Letonya’yı mağlup etti. Hazırlık müsabakalarında Almanya son derece inatçı ve maçı bırakmayan bir kimlikte göründü. Özellikle Türkiye ile oynadıkları mücadelede 3 periyot boyunca oyuna hükmeden 12 Dev Adam’a karşı son çeyrekte seyircisinin desteğiyle farkı eritip maçı kazanan Panzerler -EuroBasket 2015’in Berlin’de düzenleneceğini düşünürsek- şampiyonada ev sahibi avantajını sonuna kadar kullanacak gibi görünüyor.
Almanya 68-61 Çek Cumhuriyeti (Schröder 17 sayı, Benzing 12 sayı, Pleis 2 sayı-12 ribaund)
Almanya 63-80 Hırvatistan (Schröder 13 sayı, Nowitzki 11 sayı)
Almanya 85-80 Letonya (Schröder 22 sayı, Pleis 21 sayı-7 ribaund, Benzing 13 sayı, Nowitzki 11 sayı-10 ribaund)
Almanya 82-69 Polonya (Nowitzki 18 sayı-7 ribaund, Pleis 16 sayı-6 ribaund, Schaffartzik 6 asist)
Almanya 68-66 Türkiye ( Schaffartzik 19 sayı-7 asist, Pleis 14 sayı, Benzing 13 sayı )
Almanya 63-68 Fransa ( Schröder 16 sayı, Nowitzki 10 sayı)
BİRLİKTE OYNAMA ALIŞKANLIKLARI YOK
Almanya Milli Takımı ile ilgili en ilginç istatistik birlikte oynama alışkanlıklarının az olması. Dirk Nowitzki, Benzing, Pleis ve Schaffartzik dışında kalan 8 oyuncu ortalama 1 yıl birlikte oynadılar. Gavel, Zipser 2015; Maodo Lo, Schröder, Voigtmann 2014, Alex King, Giffey 2013 ve Tadda 2012 yılında Almanya formasıyla ilk resmi maçlarına çıktılar. 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası’na da katılamayan Almanya en son 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılmıştı. EuroBasket 2015 kadrosuna davet edilip 2013’teki turnuvada oynayan toplam 6 oyuncu var.
Almanlar sosyal hayatın her alanında toplum olarak yansıttıkları disiplini takım sporlarına da yansıtıyor. Özellikle kendi seyircisi önünde Almanların bir kademe yukarı çıkması işten değil. Fakat Türkiye maçında da gördük, tribündeki Alman seyircilerin basketbol maçı izleme alışkanlıkları gelişmediği için erken demoralize olabiliyorlar. Ne yazık ki aynı maçta hücumda tıkanan Türkiye karşısında ipleri eline alan Panzerler uyuyan seyircisini ayağa kaldırabilmişti. Uluslararası turnuvalarda elde ettiği başarıların büyük çoğunluğunu ev sahibi olduğu şampiyonalarda elde etmiş Türkiye takımı bu avantajı en iyi bilen ekiplerden.
Almanya hücumda Schröder, Pleis ve Nowitzki 3’lüsünün eline bakıyor. Öte yandan Benzing’ten gelen katkı da çok önemli. Schaffartzik gününde olduğu zaman takımı sırtına alıp yukarılara çıkartabiliyor. Türkiye için hedef maç olan Almanya mücadelesi turnuvanın 4. gününde oynanacak. Önce İtalya ardından İspanya ile mücadele edecek Ay Yıldızlılar 3. günü dinlenerek geçirdikten sonra Almanya’ya konuk olacak.
Sezgin Muratoğlu



