18 Ekim 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL RÖPORTAJ: Eyigüngör: Oyuncularıma kızlarım derim...

ÖZEL RÖPORTAJ: Eyigüngör: Oyuncularıma kızlarım derim…

Yakın Doğu Üniversitesi, Eurocup zaferiyle ülkemize bir kupa getirmeyi başardı. Sezon öncesindeki diğer takımlara göre farklı yapısıyla yola çıkan Yakın Doğu Üniversitesi’nin 1 numarasına sorularımızı yönelttik. Işık Eyigüngör, bu başarının arkasındaki sırrı Basket Dergisi’ne anlattı…

-Eurocup şampiyonu kulübün başkanı olarak bizi ağırladığınız için teşekkür ederiz. Kısa süre içinde büyük başarı yakaladınız. Bu serüven nasıl başladı?

IŞIK EYİGÜNGÖR: Geçen sene ligde Yakın Doğu Üniversitesi ve BGD 2 ayrı kulüp olarak mücadele ediyorlardı. Daha sonra bizim Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın İrfan Günsel ile görüşmelerimiz oldu ve 10 Haziran’da da Yakın Doğu Üniversitesi BGD  olarak kulübümüzü kurduk.  Medyada, federasyonumuzda ve FIBA’da Yakın Doğu Üniversitesi ismini kullandık…

-Sezon öncesinde kadronuzu nasıl yapılandırdınız?

IŞIK EYİGÜNGÖR: İlk başta takımı orta sıralarda oynıyacak bi kadro gibi düşünüyorduk. Daha sonraki gelişmelerde yukarıya, şampiyonluğa oynayan bir kadroya yönetim kuruluyla karşılıklı karar verdık. Bu seneki kadromuzu da oluşturduk. Bildiğiniz gibi Bahar Çağlar 9 yıl Galatasaray formasını terletti. Takım kaptanı olarak onu aldık. Fenerbahçe’den Olcay Çakır ve Quanitra’yı aldık. Daha sonra Vandersloot  kontratımız  vardı, onunla devam ettık . McBride ve Angelica Rabinson’ın transferlerini  geçen sene Fenerbahçe’nin düzenlediği final-four’dan sonra transferlerini bitirdik.  Anna Vajda’yı aldık. McBride’ı sakatken transfer ettik. Normalde hiçbir kulüp bunu yapmaz. Ama ben ona çok güvendiğimi için iyileşme sürecini bekledik. Ve bunun karşılığını oyuncumuz bize performansıyla da verdi.

-Başarınızın arkasında en önemli unsurlar nelerdir?

IŞIK EYİGÜNGÖR: En önemli şey yönetim kadrosu, idari kadro, sporcular çalışanların ortak sinerji yaratmaları lazım. Bu sinerjiyi yaratmadan hiçbir şey yapamazsınız. Biz bunu basardık. Başarı bundan sonra gelmeye başladı. 10 tane oyuncumuz ayrı takımlardan gelmişlerdi. Hepsinin aynı anda uyum sağlamasına imkan yok. Bu da 5-6 ayımızı buldu. Önümüzdeki yıl daha da iyi olacak. Çünkü şu anda mevcut kadromuzda 7 oyuncumuzun 2’şer, 3’er yıllık kontratları var. Önümüzdeki yılın kemik kadromuzda  Bahar Çağlar, Olcay Çakır, Gizem Başaran, Vandersloot, McBride, Elin Eldbrink, Quanitra olarak  devam edecek. Diğer kadromuzdakı mevcut oyuncularla da görüşmelerimiz başladı. Onlar olur veya baska transferler yaparız. Daha önce de söyledim, Yakın Doğu Üniversitesi’nde hiçbir zaman için transfer bitmez. Haklarımız çerçevesinde bu transferleri en iyi şekilde yaparız. Ama benim en cok üzerinde durduğum şey oyuncu karakteri. Kötü karakterli hiçbir oyuncumuz yok. Maçlarda da görünüyordur. Bencteki oyuncularımız da saha içindekiler kadar heyecanlı ve oyunun içinde. Az ya da fazla oynadım gibi hesaplaşmaları yok…

-Çok tecrübeli bir ekibiniz var.

IŞIK EYİGÜNGÖR: Takımın başında tecrübeli Murat Tümer var. Yönetim Kurulumuz’dan sonra takımın patronu Murat Tümer’dir… Zafer Kalaycıoğlu gibi çok tecrübeli bir koçumuz var. Bana herkes soruyordu. Böyle iyi oyuncular aldınız, takımın başına kimi getireceksiniz diye… Zafer Hoca çok sakindir. Oyuncularla ilişkileri çok iyidir, asla takıntılı değildir.

-Ligde de kıyasıya bir yarış var…

IŞIK EYİGÜNGÖR: Topun canı vardır diyorum ben her zaman. Top gider, döner döner ve çıkar. Veya potadan girer. İnşallah finale çıkarsak şans bizde olur. Ben oyuncularıma oyuncum, demem kızlarım derim. Kızlarımız inşallah o kupayı da Yakın Doğu Üniversitesi müzesine kazandırır… Bu kadroyu oluştururken Yakın Doğu Üniversitesi Başkanı Sayın İrfan Gürsel çok büyük fedakarlıklar yaptı. Biz de bu fedakarlığı karşısında Türkiye Kupası ve Eurocup’ı hediye ettik. Herkes Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak böyle bir oluşumda ne kadar güçlü olduğunu gördü. Kulüp olarak kupayı Türkiyemize ve KKTC’ye hediye ettik.

-Medyada yer alan protokol kriziyle ilgili neler söylersiniz?

IŞIK EYİGÜNGÖR: Protokol krizi bizi çok üzdü. Bildiğiniz gibi Caferağa Spor Salonu Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ait. Yani devletin salonudur. Biz özel sektörün bir kulübüyüz. Devlet değiliz. Burada FIBA organizasyonu olduğu için FIBA 7 tane koltuk istedi. Biz de kulüp olarak ön sıradan 2 adet arka sıradan 5 yer ayırdım. Maç günü FIBA’nın temsilcisi elinde yazıyla geldi. FIBA’nın 7 tane koltuğu yan yana istediğini söyledi ve koltuk sırasını ayarladılar. Daha sonra biz yazıyla başvurduk. Burada kimler oturaca diye. FIBA istediğin oturdur diye bize yanıt geldi. Bunun üzerine biz de Türkiye Basketbol Federasyonu’na ön sıradan 4 adet yer ayırdık. Yakın Doğu Üniversitesi Yönetim Kurulu 2. sıradaydı TBF ile birlikte… TBF’nin bizden 15 tane talebi oldu. Biz 4 tane ilk sıradan, 11 tane de 2. sıradan yer ayırdık. Kendi yönetim kurulumuzu da 2,3,4. sıralara paylaştırdık. Maçtan iki buçuk saat önce İstanbul Devlet Protokol Müdürü maça geldi. 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün de maça geleceğini resmi olarak bize bildirdiler. Bundan sonra FIBA’nın yerleri hariç protokol bize aittir, siz karışamazsınız. Bir tek önde 2 kulüp başkanı oturacak. İlk sırayı da Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’na ayırdılar. Ben devlet değilim. Salon da benim salonum değil, devletin. Devlet protokolüne verdik, teslim ettik. Bundan sonraki tüm sorumluluk bize aittir dediler. KKTC Dışişleri ve Spor Bakanı, konsolos, İstanbul İl Müdürü, Kadıköy Kaymakamı… Bu isimler vardı. Ama federasyonumuz devre arası maçtan çıktı. Niye çıktılar hakikaten bilmiyorum. Çünkü ben maçın heyecanıyla orada devam ediyordum. Ama maçtan sonra basında protokol krizi diye olayı okudum. Bütün olay net şekilde böyledir. Yakın Doğu Üniversitesi’nin protokolle ilgili en ufak sorumluluğu yoktur. Sorumla aramak istiyorlarsa devlet protokolü ile konuşmaları lazım. Ben devletime karşı gelemem. Ben sonuçta spor kulübü başkanıyım. Salon devletin salonu. Protokolde kimin nerede oturacağını bilemem. Bu açık ve nettir ve yazışmalarımızda da vardır.

-Gelecek sezon sizi Euroleague’de göreceğiz…

IŞIK EYİGÜNGÖR: Euroleague sert bır lig, Eurocup gibi değil. Şu anki mevcut kadromuz bile Euroleague’de gruplarda ilk 4’ün içine girebilecek bir kadroydu. Camiaya söz veriyorum. Euroleague’e göre kadro kuracağız. Zafer Kalaycıoğlu ile devam edeceğiz. Euroleague’e göre kadromuzu oluşturacağız. İlk sene final-four hedefimiz. Çok güçlü takımlar var. Ama Türk takımı olarak Euroleague’de de başarı elde edeceğiz. İddialı konuşmayı severim. Önümüzdeki 10 yıla kadın basketboluna damga vuracağız. Her zaman şampiyon olacaksınız diye bir şey yok. Burada tabii oyuncuların ve teknik ekibin dışında biraz da şans faktörü olması lazım.

-Yakın Doğu Üniversitesi’nin başarısının arkasında galiba kurumsallık da yatıyor…

IŞIK EYİGÜNGÖR: En önemli özelliğimiz kulüp olarak çalışanlarımızın ve sporcularımızın alacaklarını gününde ödememiz. Benim 6 yıl Fenerbahçe Kadın Basketbol Şube Sorumluluğum da vardı. Şube bana bağlıydı. Bu dönem de oyuncular paralarını zamanında alıyordu.

-Altyapı çalışmalarınız ne durumda?

IŞIK EYİGÜNGÖR: Altyapı için çalışmalarımız var. En zorlandığım nokta İstanbul dışından soprcu getirmek. Onların sorumluluğunu almak çok zor. Çözmeye çalışıyoruz. Ama altyapıyı büyük ihtimalle KKTC’de kuracağız.

-Türkiye’de erkek ve kadın basketbolunu kıyazlar mısınız?

IŞIK EYİGÜNGÖR: Her zaman söylüyorum. Türkiye’de kadın basketbolu erkekten daha başarılıdır. 2008, Galatasaray Eurocup, 2013 Galatasaray Euroleague, 2017 Yakın Doğu Eurocup şampiyonlukları var. Fenerbahçe 8 senedir final-four yapıyor. Bunları erkek basketbolunda göremiyoruz. Türk sanayicilerine buradan sesleniyorum. Bütün dünyada kulüplerin sponsorları vardır. Fakat bizde sanayicilerimiz bu işe maalesef girmiyorlar. Ben bu işi 16 yıldır destekliyorum. Türk kadınını herkesin desteklemesi lazım.

-Süper Kupa için girişimleriniz var?

IŞIK EYİGÜNGÖR: Süper Kupa için Dynamo Kursk ile temasa geçtik. Onlar da Süper Kupa oynamak istediklerini söyledi. İki kulüp de FIBA’ya başvurdu. FIBA’dan olumlu tepki geldi. Ama hemen karar verme aşamasında değiller. FIBA kararını verecek.

 

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler