1 Ocak 2026, Perşembe
spot_img
Ana SayfaDİĞERARŞİVDidin: Türkiye bir spor ülkesi

Didin: Türkiye bir spor ülkesi

Almanya'da Gloria Giants Düsseldorf'ü çalıştıran Türk koç Murat Didin, Skyturk 360'da yayınlanan Spor Aşkına programına konuk oldu. İşte deneyimli koç ile yapılan röportaj:

Bir uğurunuz varmış nedir bu ?

Basketbol genç takımın bir maçında taraftarın oğlu sürekli bayrağı sallıyor. Maçtan sonra fotoğraf çekilelim dediler.  Bir baktım çocuğun elinde Garfield var. Onu bana verdi. O Garfield 25 seneyi geçmiştir. Cepte taşımaktan kolları koptu. Bunu o günden sonra hiç cebimden çıkarmadım. En azından bana uğur getirdiğine inanıyorum.

 

 Almanya’da yaşamak size zor gelmiyor mu ?

Şimdi dünya global. Size de öyle gelmiyor mu? Ben bakıyorum İtalya’da yaşarken de aynıydı. Bana hiç yabancı gelmiyor. Duesseldorf’da bir çok arkadaş da var. Oturuyoruz, sohbet ediyoruz.

 

En çok Türkiye’de neyi özlüyorsun ?

Güneş’i özlüyorum. Almanya’da güneş 2 gün varsa diğer günler bulutların arkasına saklanıyor. Bir de dostlarımla güzel havada dışarda yemek yemek.

 

Basketbol koçu olmasaydınız hangi mesleği seçerdiniz ?

Ben ODTÜ’de inşaat mühendisliği okudum. İnşaat mühendisliğine devam ederdim. Babam inşaat mühendisiydi. Ben de ona aşıktım.

 

Size koç Türko falan derler mi ?

Frankfurt’ta bana baba derlerdi.

 

Maç içinde en çok kullandığın kelime nedir?

Let’s go. Hadi çabuk çabuk çabuk yakın olabilir. Yardım et. Tek kelime yoktur ama bir çok kelime

 

En beğendiğiniz futbol takımı hangisi?

En beğendiğim futbol takımı, şimdi ben Beşiktaşlıyım ama geçen sene Galatasaray’ın Schalke’deki maçını izledim. Hakkaten çok iyi top oynuyorlardı.  Bir de tabii takım yan yana sürekli Fatih hocanın düşüncelerini senelerce yakın kaldıkça daha iyi anlıyorlar. Birbirlerini daha iyi tanıyorlar. Bence Galatasaray’ın oynadığı futbolu beğeniyorum. Dışarıya biraz çıkarsak benim favorim Dortmund. Çok yakın oturuyoruz. Tani 20 -30 dakikada maçlarına gidebiliyorum Dorthmund’un. Onlar da müthiş mücadeleci. Ne olursa olsun asla vazgeçmiyorlar. Ve bir oyuncuyu transfer ediyorlar 35 milyon euro’ya Barcelona’ya gidiyor.Başkasını mutlaka bulacaklar. İlkay en güzel örneği. İlkay’ı yetiştirdiler ki İlkay’ın ilk oynadığı önemli maçı Fatih hoca da gelmişti. O tip takımlar yani yoktan var eden takımlar benim çok daha ilgimi çekiyor.

 

Peki antrenörleri ekleyelim. Dünyada ki herhangi bir antrenör çok takdir ettiğin?

Valla futbolda söyledim zaten Fatih hoca. Hakikatten Fatih hoca karizmatik. Yani inançlı birisi dediğim gibi her şeyi çok iyi biliyor, çok sağlam duruyor. Bildiği doğruda devam ediyor. Bence bu bir antrenörde olması gereken yani dik olması, savaşması anlamında demiyorum. Sadece kendine güvenmesi ve doğrularını ısrarla uygulayabilmesi açısından sağlam durmak çok önemli. Yani Fatih hocayı hakikatten ayrı bir yere koymak lazım. Yurtdışında da Fatih hocayı söyleyebiliriz aldığı başarılardan dolayı.

 

Peki en beğendiğiniz sporcu hangisi?

Şimdi herkesin hayranı Kobe Bryant’dır, Michael Jordan’dır. Ama o tip özellikteki herkesin karakterinin bir olduğuna inanıyorum yani. Böyle gözlü ol, Çinli ol, Pakistanlı ol, Türk ol, zenci ol bence herkes bir. Herkes aynı babadan doğma. Onun için asla bir ayırım yapmanın imkanı yok. Fakat biz beyazız. Hakikaten Hakan müthiş bir oyuncuydu. Zamanın fundamentalı sağdan giderdi. Bugün için basketbolun olmazsa olması zeki oynamak.

 

Unutamadığınız basket var mı? En unutamadığınız maçı da birlikte söyleyebilirsiniz?

Basketbol öyle bir oyun ki yani her gün böyle bir şey oluyor. Mesela Götingen ile oynuyoruz Duselldorf’ta. Son 7 saniye kala bir kenar oyunu yaptık. Kenar oyununda oyun tuttu. Bomboş şutu attık herkes baktı top giriyor mu diye. Şut kaçtı ve orada top bir oyuncunun eline düştü ve çemberi görmeden döndü attı ve girdi ki bu basketi unutmak mümkün mü. Değil ama baktığın anda mesela şeyi hatırlıyorum. Eleme grubundan final grubuna çıkmıştık Hüsnü Dürbün yapıyor. Hüsnü Dürbün’ün çok genç yılları. Rus maçı tarihimizde hiç Rus galibiyeti yok. Hüsnü bunu yaparken bir Rus onunla beraber gidiyor. Dengesi bozuldu. Öbür Rus da atışını kesmek için koşarak geliyor. İki Rus birbirine çarptı. İki Rus birbirine çarpınca ikisi de yere düştü sonra bir anda önü açıldı. İki Rus birbirine çarparsa ne olur Hüsnü’nün şutu çıkar ortaya yani Hüsnü kaldırdı attı soktu. Maç dediğin anda Semih ve Hakan da sahada bir sürü title var. Yani ünvan maçları var. Kazandığımız kupalar var. Türkiye Kupası var, Süper Lig şampiyonluğu var. O tip maçlara ünvan maçları diyorsunuz. Mesela orada Cumhurbaşkanığı Kupası oynuyoru. Zannedersem Efes Pilsen 7 kere falan yenmiş Fenerbahçe Ülker’i. Yani hiç kimsenin bir umudu yok. Biz maça gidiyoruz yöneticiler ile 21.00 uçağıyla dönecekken gece 23.30 uçağı ile dönüyoruz. Dedimki niye 23.30’da dönüyoruz maç böyle 5’te falan. Efes Pilsen kutlayacak falan yani niye Efes Pilsen kutlayacak? Biz kutlayacağız falan derken inanıyormusun ikimiz varız böyle. İyi de bir kadromuz vardı. Niye inanmayalım ki. Ama ilk önce onlardan başlıyor iş. Dedimki uçak saatini değiştireceksiniz. Hep beraber 21.00 uçağı ile döneceğiz. Hakikaten zar zor 21.00 biletini aldılar. Hakikaten inanamıyorum öyle bir maç oynadık ki 20’yle 30’la gitti. İbrahim oradan her tarafta 3 tane üçlük attı. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı aldık. O kupayı bir yıl boyunca Efes Pilsen’i hiç yenemeden kazanmak Fenerbahçe Ülker için çok önemli. Kupa sonrası biz 21.00 uçağına gittik. Efes Pilsen 23.30 uçağına kaçtı. Özellikle ünvan maçları unutulmaz.

Peki 2020 yılı için yapılacak olimpiyatlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce alabilirmiyiz?

Sanki herkes baş başa gidiyor. 3 ülke de baş başa gibi dışarıdan Avrupa’dan da bakınca. Ama tabi olimpiyatları almak bir tek o gün olimpiyat günü verilecek karar değil. Yani bu bir spor kültürü. Sporun tamamen içinde olmak lazım. Her fragmanı ayriyeten içinde yaşamak lazım. Yani nasıl bir şey tesislerin olması lazım, baktığın anda bir takım mecburiyetleri var. Transferini iyi yapması lazım, ulaşımın kolay olması lazım. Bunları çağa uydurmak lazım. Bunların olması içinde ailenin içinde sporun çok gelişmesi lazım. Seyircinin destek vermesi lazım. Sporun aile içine girmesi lazım. Umarım İstanbul 2020’yi biz alırız.

Sizce Türk antrenör mü yoksa yabancı antrenör mü? Milli takımı nasıl yönetmek gerekiyor?

Türkiye bir spor ülkesi. Biz spor ülkesi olmak için mücadele veriyoruz. Basketbol yatırımı olarak Avrupa’nın en iyi 3 ülkesinden biriyiz. Böyle bir ülkede bugün Rusya’da yatırm yok. O yüzden dışarıdan antrenör buluyorlar. İsviçre’de o kadar yatırım yapılmıyor. O yüzden dışarıdan antrenör buluyorlar. Avusturya’da Slovenleri, Slovakları falan getiriyorlar. Çünkü basketbolu izleyen seyirci yok. Polonya da aynı şekilde. Kaç tane Polonyalı hatırlıyorsun winner. Etrafı kırmış geçirmiş bir oyuncu yok ama Türkiye’de bunların hepsi var. NBA oyuncusu da var. Modern koçlar da var Avrupa’da başarlı olanlarda var. Türkiye için herkes olabilir. İsim vermeyeceğim. İsim vermek diğerlerine haksızlık olur.

 

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler