TBF’nin 2.ligdeki kulüp yönetimlerinden aldığı destekle TB2L'de sahadaki yabancı sayısının 2'ye çıkarılması kararı basketbol camiasında büyük yankı uyandırdı. Bu karar uzun vadede doğru muydu? Yoksa sadece kulüplerin Türk oyuncu bütçelerini yüksek bulmasından dolayı kısa yollu bir kurtuluş bayrağı mıydı?
Oyunculuktan gelen birisi olarak, gelecek sezon TB2L'de oynanma ihtimali olan ve hayatlarını basketboldan kazanan sporcu arkadaşlarımın bu karara gerek sözlü gerek sosyal medya yoluyla tepki göstermelerini çok haklı buluyorum. Çünkü çok basit bir matematik hesabı yaptığımızda, gelecek sezon 18 takımla oynanacak bir ligde en az 13-14 takımın 2 yabancıyla sahada olacağını düşünürsek aynı sayıda Türk oyuncunun dışarıda kalma durumu söz konusu olacaktır. TB2L geçen sezon 20 takımla oynandıktan sonra, 4 takım küme düşüp, 2 takım TB2L’ye yükselince zaten yaklaşık 20 Türk oyuncu için kritik bir durum oluşmuştu. Üstüne bir de ortalama 14-15 Türk oyuncuyu etkileyecek yabancı sayısındaki değişikliğin, tepkiyle karşılanması sizce de çok doğal değil mi?
Bir de başka pencereden duruma bakmaya çalışalım. Uzun vadede yapılanmaya musait takımların doğacağını ve bu takımların doğru sponsorlar tarafından, istikrarlı bir şekilde desteklemesi gerektiğini biliyoruz. Bu arada yöneticilerin kulüp menfaatlerini gözettikleri kadar, oyuncuların kariyerlerini ve çıkarlarını düşünmeleri de daha doğru olacaktır. (Sahadaki rekabeti olabilecek en doğru şekilde yöneten coachların da olacağını bilmek, durumu biraz daha yumuşatıyor sanki.)
TB2L'deki rekabetin ve kalitenin artması için, uzun vadede doğru yabancıların seçilmesi, Türk oyuncuların da adil bir zeminde, tecrübeli coachlarla kendini daha fazla geliştirmesi, ligin kalitesini birkaç yıl içerisinde arttıracaktır. 2 yabancılı sistem süprizlere daha açık olup her takımın lige çıkma şansını biraz olsun yükseltebilir. Bu da kulüplerin zamanla hedefler koymasına ve belki 3-4 yıl sonra lige çıkmaya aday 6-7 ciddi bütçeli organizasyonun ilk yatırımları olmasına sebep olabilir. Belki de yayın haklarının yakın bir zamanda yayıncı bir kuruluşa verilmesine, buradan kulüpler adına ciddi gelirler elde edilmesine ve sponsorların TB2L'ye daha fazla inananarak ligin pazar olarak büyümesine yardımcı olabilir. Burada en kritik nokta yabancı sayısını sadece 2 yapmak değil, bütün yukarıda değindiğimiz doğru işlerin gerek yönetim bazında gerekse coachların doğru kararlarıyla, zamanla büyüyecek bir organizasyona olumlu adımlar atmaktır.
Umarım alınan bu karar, takım yöneticilerinin maliyeti düşük ve takımlara seviye atlatma adına bir artışı olmayacak yabancılar almalarına yol açmaz. Coachların Türk oyunculara inanmaya, oyuncuların da belki biraz daha 'kamçılanarak' kendilerine güvenmeye ve daha fazla çalışıp takımlarında yer bulma adına daha büyük adımlar atmasına neden olur. TBL’de 3+1 yabancılı sistem nasıl sahada olan 2 Türk oyuncuyu çok değerli hale getiriyorsa, TB2L’ye gelen yabancı kontenjanının da sahada olacak 3 Türk oyuncuyu çok daha değerli hale getirmesini umut ediyorum. Bu kararın uzun vadede, başta oyuncu arkadaşlarım olmak üzere herkese hayırlı olmasını dilerim.



