Türkiye Basketbol Ligi’nin Süper Lige çıkma yarışındaki favori iki takım; Acıbadem Üniversitesi ve Tofaş seyri keyifli güzel bir basketbol maçı oynadılar.
Eski adı 2. Lig, yeni adı TBL aslında sürprizi bol olan bir geçmişe sahiptir. Geçmiş sezonlara ait istatistiklere sadece https://tr.wikipedia.orgulaşabiliyorsunuz (garip ama gerçek). Geçmiş sezonlara baktığınızda "favori" olan ve hatta normal sezonu ilk sıralarda bitiren takımlar play off’ta sürpriz yenilgiler alıp Süper Lig’e çıkamamışlardı. Gelin geçmiş birkaç sezona göz atalım;
Sezon: 2014- 2015
Normal Sezonu ilk sırada bitirenler:
1. Sinpaş Denizli
2. Sakarya B.B.
Süper Lige çıkanlar:
4. Tüyap Büyükçekmece Basketbol
6. Yeşil Giresun Bld.
Sezon: 2013 – 2014
Normal Sezonu ilk sırada bitirenler:
1. Darüşşafaka Doğuş
2. Ankara DSİ Era
Süper Lige çıkanlar:
1. Darüşşafaka Doğuş (Play Off şampiyonu)
6. İstanbul BŞB
Sezon: 2012 – 2013
Normal Sezonu ilk sırada bitirenler:
1. Uşak Üniversite
2. Selçuk Üniversitesi
Süper Lige çıkanlar:
7. Trabzonspor Basketbol (Play off şampiyonu)
1. Uşak Üniversitesi
Sezon: 2011 – 2012
Normal Sezonu ilk sırada bitirenler:
1. Konya Selçuk Üniversitesi
2. Ankara TED Kolejliler
Süper Lige çıkanlar:
2. Ankara TED Kolejliler (Play Off şampiyonu)
4. Gaziantep BŞB
4’lü final sisteminden play off sistemine dönülen 2011-2012 sezonundan itibaren Süper Lige çıkan takımları incelediğinizde TBL’nin ne kadar sürprize açık bir lig olduğunu ve her şeyin PLAY OFF’larda belli olduğunu fark ediyoruz. Her ihtimale karşı herkese geçmişi hatırlatıp "UYARMAK" istedim.
“9 AÇIDAN” Acıbadem Üniversitesi – TOFAŞ maçının analizi
1. Sihirli kelime: 25
Önce hafta içi mesai saatinde salona sığmayan kalabalıktan başlayalım. Çoğunluğun 2016-17 sezonunda Süper Lige girmesi muhtemelen toplam 25 MİLYON TL’lik ek ekonomiyi görmek ve analiz etmek için gelenlerden oluşuyordu. Hayatın gerçeği!
2. Avni Küpeli
Özellikle maçın ikinci devresinde bir ara Caner Topaloğlu ve Recep Doğrusöz üst üste sayı ürettiler. Acıbadem Üniversitesi’nden 17 no.lu formayı taşıyan Recep 11 sayı, Tofaş’tan 17 no.lu formayı taşıyan Caner 17 sayı üretince; bizim jenerasyonu basketbol anlatımıyla büyüten efsane spiker Avni Küpeli abimiz aklıma geldi.
Bu maçı anlatsaydı, kesin şunları söylerdi;
– Recep’ten turnike basket
– Caner kaçırmaaaazz, kaçırmıyoooorrr..
– İki 17 numaralı oyuncunun skor mücadelesini seyrediyoruz sayın seyirciler…
Bu vesile ile Avni abiye selam olsun
3. 2. Lig “SERTLİĞİ”
–(Resimdeki sanatçı: David Carradine, Kung Fu tv dizisi ile 1980 gençliğine bu dövüş sanatını sevdirmiş, özellikle çekirge-usta ilişkisindeki felsefesiyle dillere pelesenk olmuştu.)
Senelerdir Türk basketbolumuzda “2. Lig Sertliği” diye bir terminoloji var. Beyaz Gölge’nin basketbola olan kaldıraç etkisi acaba Kung Fu dizisi için de geçerli midir? Bilemem, incelemek lazım.
Acaba bundan uluslararası otoritelerin haberi var mı? Diyelim ki uluslararası basketbol otoriteleri bu kavramı duymuşlar ve “tamam, sadece 2. Liginizde uygulayabilirsiniz" demişler, peki bu “sertliğe” hepimizin nasıl ikna olduk?
Demek ki neymiş? “ her şey insanlar içinmiş! “
4. MHK ve Uzay Yolu
(Resimdeki karakter: 1980’lerin meşhur dizisi (Start Trek) Uzay Yolu karakterlerinden Vulcan gezegeninden gemi mürettebatına katılan Mr. Spock.
Bu hareketin manası ise; başarılı ol, uzun yaşa!)
MHK sezonlar boyunca deneyip yanılarak bu sezon bir karar aldı; TBL’yi bu sezon baştan sona “aynı” hakemler yönetecek.
Bence DOĞRU, YERİNDE ve BAŞARILI bir karar oldu.
Bundan daha iyisi; en az 5 Süper Lig hakeminin her hafta TBL’de, üst lige çıkmaya aday hakemlerle beraber maç yönetmesi olurdu. Böylece sahada (gerçek hayatta) eğitimlerini sürdürebilirlerdi.
5. Hakemlerin maçtaki iletişimi
Gergin başlayan maçta başhakem Sami Özel’in tecrübesini göstererek, kenar yönetimleri ile “ölçülü sıklıkta”, “DOĞRU VÜCUT DİLİYLE” iletişime girmesi benim açımdan “bu maç için" çok olumluydu. Diğer iki hakem arkadaşın kenar yönetimleri yokmuş gibi davranması maça konsantre kalmalarını sağladı. Belli maç sayısını geçtikten sonra atmosferi kontrol altında tutabilecek iletişim sihirlerini uygulayabilirler ama bu tarz maçlarda henüz değil. Sami Özel’in ekibine liderlik yapması 3’lünün yönetim performansını arttırdı.
6. Sakat, Cezalı ve Disiplin Kurulu
Ev sahibi Acıbadem Üniversitesi’nden Kerem Tunçeri sakat olduğu için, Tofaş’tan Kaloyan Ivanov cezalı olduğu için bu maçta oynamadı.
Önemli bir konuyu tekrarlamam gerekirse; Tofaş’lı Ivanov’a video görüntüleri üzerinden verilen ceza TBL play off’larında MHK ve Disiplin Kuruluna fazlaMESAİ yaptırabilir. Disiplin Kurulu üyelerine tavsiyem; cumartesi ve pazar günlerine program yapmasınlar! Hazırlıklı olmakta fayda var.
7. Gelenler ve oturuma düzeni
TBF, Süper Lig yöneticileri, yabancı ve lokal oyuncu menajerleri, antrenörler, MHK, Süper Lig hakemleri, eski hakemler, medya mensupları, başkanlar, üst düzey yöneticiler, öğrenciler, aileler…
Ev sahibi takımın genel menajeri Çağrı Bey protokol için ayrılan bölümdeki oturma düzenini tek başına başarılı şekilde yaptı. Seyirci kapasitesinin az olması işini kolaylaştırdı.
Üst kattaki balkonda ayakta maçı seyreden seyirciler ise iki sıra yaparak katılım gösterdiler.
8. Röntgen
Takımları istatistiksel açıdan incelemek isteyenler TBL sayfasından detaylara ulaşabilirler.
Ben bu sezon TBL’nin en yüksek bütçeli iki favori takımının farklı bir açılardan röntgenini çekmek istiyorum.
TOFAŞ senelerin tecrübesini organizasyonuna da yansıtmayı başarmış;
– Sahadaki yönetici ve teknik ekibi oldukça kuvvetli
– Yarışmacı ve yetiştirici antrenörlerin farklı olması gerektiğine inanarak ekiplerini Bireysel Gelişim Koç, eski usta skorer Serkan Erdoğan ile genişletip, kuvvetlendirmişler
– Kritik maçlarda ve karar dakikalarında, topa ve oyuna yön veren Barış Ermiş ve Sami Mejia sahada olmazsa sıkıntı yaşayabilirler
– Üçüncü yabancı oyuncuları R.Williams’ı TBL’deki basketbola adapte olması için normal sezon maçları devam ederken getirmeleri doğru bir hareket oldu
– Bu sezon Bursa’daki fabrikalarının içerisine yeni antrenman sahalarının olduğu, bir spor kulübünün tüm ihtiyaçlarını karşılayacak modern bir tesis yaptılar
– Bursa’nın yeni yerleşim bölgesi Nilüfer’de, yemek ve eğlence merkezinin yanındaki maç salonunu “ev”leri haline getirdiler. Sportif başarıyı planlarken tesisleşmeyi de plana dahil ederek büyük bir adım attılar.
– Yıllardır yatırım yaptıkları alt yapılarından hem insan kaynağı hem de gelir kaynağı olarak faydalanıyorlar
Az zamanda büyük işler başarmış Acıbadem Üniversitesi ise;
– Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın sportif başarı hırsı ve yöneticilik tecrübesiyle, Alp Bayramoğlu’nun emeği, kulüp tecrübesi ve organizasyonu ile hızlı adımlarla yukarıya tırmanmaya başlamış “GENÇ” bir kulüp.
– Kurulduğu sene 3. Ligde şampiyon olup TBL’ye çıkmış, ikinci senesinde Süper Lige çıkma adaylarından
– Yönetici ve teknik ekibi iyi
– 4 numaralı pozisyonda yüksek dış şut yüzdesi bulamadıkları karar maçlarında sıkıntı yaşayacaklar
– Aşağıda sürpriz kovalayan takımlar açısından; ligin diş geçirebilecek favori takımı imajını değiştirmeleri gerekiyor
– Üçüncü yabancı oyuncusunu yakında kadrosuna katacaklarmış (bu karar onların başarısında çok etkili olacak)
– Büyük Üniversite kampüsü içindeki salonları güzel, çok aydınlık ve tertemiz (bazı TBL salonlarında halen maç oynanırken bu salona küçük demek içimden gelmiyor!)
– En kısa zamanda Süper Lige çıkarlarsa maçları hangi salonda oynayacaklarını ve gelecek stratejilerini belirlemeleri ve açıklamaları süreç için iyi olacaktır
– Alt yapılarına da yatırım yaparak basketbola giriş yapmaları, ciddiyetlerini ve vizyonlarını gösteriyor
– Genç bir “ kulüp” olmanın getirdiği bazı hataları yapacaklar, bunlar gayet doğal.
9. Hepsi bir arada
TBF, Acıbadem ve Tofaş üst düzey yöneticilerinin aynı resim karesinde yer alması maçın güzelliklerindendi.
Kareye girenler soldan sağa;
– alt sıra; Ömer Onan, Maurizio Gherardini, Marcelo Nicola, gözlüklü bir beyefendi (?)
– orta sıra; Tofaş Otomotiv Grubu İtalyan CMO’su, Tofaş Kulübü Başkanı Okan Baş, Tofaş Otomotiv Grubu CEO’su Cenk Çimen
– üst sıra; gözlüklü bir beyefendi(?), TBF CEO’su Hidayet Türkoğlu, Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar
Kaynak: Basketfaul