Basketbolda bu sezon yürülüğe giren 'sıfır tolerans' ile yeni faul tanımları tartışmaya yol açtı.
Beko Basketbol Ligi'nin ilk haftasında Bandırma Kırmızı'yı mağlup eden Beşiktaş Milangaz'ın coachu Ergin Ataman'ın, “Sıfır tolerans kuralı büyük bir tehlikedir. Deron Williams topu yere koydu diye teknik faul aldı. Ne küfür etti ne de topu hakeme fırlattı. Ama teknik faul aldı ve 4 faul alarak kenara geldi. İlk yarı şov yaparken ikinci yarı oynayamadı. İnsanlar kış şartlarında buraya geliyor ve Deron Williams’ı izlemeye geliyor. Hakemleri değil. Biz her şeyi abartmayı seviyoruz. Bunu da abarttık. Bu uygulama sporun doğasına aykırı. Daha sezonun başı, bu kural yeniden düşünülmeli” açıklamasının ardından yeni kuralları otoritelere sorduk.
AYDIN ÖRS (Fenerbahçe Ülker Şube Koordinatörü): Eleştirilere katılıyorum
Bu uygulama yeni olduğu için bunun sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye Kupası’nda bu uygulama eleştiri aldı. Buna ben de katılıyorum. Her hakem iyi niyetli. Onlar yeni kuralları uygulamak istiyor ama oraya konsantre olmaktan maçın yönetimindeki esas temel unsurları kaçırıyorlar. Bu eğitim meselesi. Sık sık hakemler bir araya gelip bu konuda mesai harcarlarsa daha objektif daha standartların aynı olduğu maçlar izleriz. İlk başlarda bu uygulamanın sıkıntılarını yaşayacağımız bilinen bir şeydi. Euroleague başlıyor. Orada da bunu yaşayıp göreceğiz. Bu uygulamalar örnek teşkil edilecek. Teknik faul meselesine gelince burada da değişik standartlar uygulanıyor. Oyunun başında ufak bir itirazda teknik faul çalınıyor ama ilerleyen dakikalarda daha agresifi pas geçiliyor. Hem oyun içinde hem hakemler arasında standartlar değişiyor. Bu eğitim meselesi. Bir araya gelip seminerlerde hakemler bu konuları konuşup fikir birliğine varırlarsa bu uygulama giderek oturacaktır. Dokunduğunda faul çalınıyorsa zaten Euroleague’in kendine has mücadele ortamı ortadan kalkacağı ve oyun çok duracağı için seyircinin ilgisi de etkilenebilir.
OKTAY MAHMUTİ (Galatasaray Medical Park coachu): En önemlisi standart
Standart burada en önemli unsur. Her an her yerde herkese aynı düdüğün çalınması lazım. Bu kural bizim kuralımız değil; Avrupa’nın uyguladığı bir kural. Burada standart en önemli şey. İkinci konu alçak post pozisyonlarında kim öncelikle haksız avantaj sağlıyor buna bakılmalı ve hakemler neyi önce görürlerse onu çalmalılar. Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu itecek diye bir şey yok. Hücum oyuncusu da haksız avantaj sağlıyor. Önce neyi görürse onu çalmaları gerekiyor. Avrupa’da standart neyse onu uygulayalım. Kim kime öncelikli haksız avantaj sağlıyor. Biz bu kurallarla oynayacağız ama standarda uyum sağlayalım.
UFUK SARICA (Anadolu Efes coachu): Ruhuna aykırı
Sıfır tolerans basketbolun ruhuna hitap etmiyor. Sahada anlık olaylar yaşanıyor. Özellikle teknik faulde anlık reaksiyonlar oluyor. Hem oyuncularda hem koçlarda. Aşırı tepkilere müsaade edilsin demiyorum. Ama basit şeylere çalınması sporun doğasına aykırı. Temas konusu da aynı. Uzun oyuncuların rakibe elini değdirememesi doğru değil. Bu bir temas oyunu. Elbette standartı tutturmak da çok önemli. Euroleague’de de bir iki hafta çalınır ama sonra yumuşatılır. Standarta oturtmak özellikle Türkiye’de önemli.
MURAT ÖZYER (Optimum TED Kolejliler coachu): Bir noktaya gelinecektir
Yeni kurallara adapte olmak kolay değil. Cumhurbaşkanlığı maçından sonra ben hem hakemlerin hem oyuncuların hem de teknik ekibin belli bir noktada buluşacağını düşünüyordum. Ama Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında sıfır tolerans net bir şekilde uygulanınca adapte süresinin aralık sonuna kadar süreceğini düşünüyorum. Daha önceki disiplinle ilgili değişikliklerden bildiğim kadarıyla bu kural da sezon sonuna kadar sürmeyecek. Bir taraf adım atacak. Bir noktaya gelinecektir. Bu kadar sert bir uygulama olmayacaktır. Hakem arkadaşlar uyarı sert geldiğinden en ufak detaya çok dikkat ediyor. Bu da tabii oyunun sıkça durmasını, takımın müdafaada sorun yaşamasını sağlıyor. Ama Avrupa kupalarının başlaması ve sezonun akması bunu bir seviyeye gelecektir. Böyle devam etmeyecektir. Her kural değişikliğinde olduğu gibi sezon başındaki kelime kelimesi olan uygulama zaman içinde düzelecektir. Teknik fauller Avrupa’nın her yerinde kullanılacaktır. Yunanlı hakemler de Two Nations Cup’ta sıfır toleransı uyguladı. Teknik fauller devam edecektir. Ama faullerde Euroleague’le beraber temasın limiti ne olacak göreceğiz. Onlar sertlik derecesini aşağı çekerse Türkiye’de doğru uygulama yapılıyor diyeceğiz. Ama sertliğe izin verirlerse ona göre değerlendirilip düdükleri bir noktaya çekme konusunda hızlı hareket edilecektir. Temasta farklı bir değerlendirme varsa bu Türkiye’yi etkileyecektir.
* Basketdergisi.com özel haberidir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.



