Aslında basketbolda kulüpler birliği kurma fikri, yeni değil.
Geçen senelerde özellikle Beşiktaş'ın başını çektiği ''Turgay Demirel'e muhalif'' grup, bu birliği kurma fikrini ortaya atmıştı..
Ancak bu fikir bir türlü hayata geçirilemedi..
''Peki şimdi neden Basketbol Kulüpler Birliği kuruluyor?. O günlerden bu günlere ne değişti?'' derseniz, onun da cevabı aşağıdaki satırlarda.. İsterseniz lafı hiç dolandırmadan bu girişimin neden kaynaklandığını açıklayalım;
Basketbolda Kulüpler Birliği'ni kurmak için dün Aziz Yıldırım'ın yaptığı davete katılan bazı kulüp yöneticileri ile konuştum.. Bugün de fikrini almak için bir kaç kez Federasyon Başkanı Turgay Demirel'i aradım ama ulaşamadım..
Dünkü toplantıda neler konuşulduğunu, üç aşağı, beş yukarı öğrendim..
Bunları paylaşmadan önce Aziz Yıldırım ile Turgay Demirel'in arasını bozan sebeplere gelelim;
1) Efes Pilsen ile Fenerbahçe Ülker arasında 2008-2009 sezonunda oynanan ve Efes'in şampiyonluğu ile noktalanan final serisinde yaşanan doping olayı. Bilindiği gibi Efes Pilsen'de Kerem Gönlüm'de doping çıkarken, Mario Kasun'da da ''İzin verilen eşiğin altında kaldığı'' yasaklayıcı maddeye (Cathine) rastlanmıştı. Fenerbahçe, Basketbol Federasyonu'na müracaat ederek, ''Efes Pilsen'in şampiyonluğunun iptal edilmesini'' istemişti. Ancak Basketbol Federasyonu bu isteme yanaşmamıştı.. İşte Yıldırım ile Demirel'in arasının bozulmasının ilk kıvılcımları bu olayla ortaya çıkmıştı.. Çünkü Aziz Yıldırım, Turgay Demirel'in doping olayında ''Pasif'' kaldığını düşünüyordu..
2) Antrenör Bogdan Tanjeviç'in gönderilip, yerine Neven Spahija'nın getirilme olayı.. Bunu da şöyle açabiliriz; Fenerbahçe Ülker geçen sezona oldukça kötü başlamış, hem Eurolig, hem de Beko Basketbol Ligi'nde üst üste kötü sonuçlar almaya başlamıştı.. Aylardan Şubat'tı.. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, aynı zamanda Basketbol A Milli Takımı'nın da başantrenörlüğünü yapan Tanjeviç'le yolları ayırmaya karar vermişti.. Ancak küçük bir sorun vardı. Tanjeviç'in Basketbol Federasyonu'ndan aldığı 100 bin dolarlık aylığın yarısını Fenerbahçe, yarısını federasyon karşılıyordu.. Yıldırım, Tanjeviç'i tazminatsız göndermek istiyor, Demirel ise buna karşı çıkıyordu.
Sonuçta Turgay Demirel'in istediği olmuş, Tanjeviç Fenerbahçe Ülker'de kalmıştı.. Ama bu kez de Mart ayı geldiğinde Tanjeviç'in hastalık olayı ortaya çıkmıştı.. Sarı-Lacivertli kulüp ''Mecburen de olsa'' Karadağlı coach ile sezon sonuna kadar yoluna devam etme kararı aldı.. Ancak Tanjeviç ''Kemoterapi'' görmeye başlayınca, takımı yardımcı antrenör Ertuğrul Erdoğan teslim aldı ve genç hoca ekibi şampiyonluğa ulaştırdı..
Tanjeviç'in Fenerbahçe ile 3 yıllık sözleşmesinin sona ermesinden kısa bir süre önce Başkan Aziz Yıldırım, geçen sezon İspanya'nın Power Electronic Valencia takımını Eurocup Şampiyonu yapan Hırvat Coach Neven Spahija'yı takımın başına getirmeye karar vermişti. Hatta Spahija, Sarı-Lacivertli ekibin Efes ile oynadığı final serisinde bir kaç maçı izlemek için de gizlice İstanbul'a getirtilmişti. Turgay Demirel, Spahija'nın Fenerbahçe Ülker'i çalıştırmasına karşıydı.. Demirel, Fenerbahçe'nin Tanjeviç'le yola devam etmesi fikrine sıcak bakıyordu. Ama bu istek Aziz Yıldırım tarafından ''Federasyon Başkanı bizim iç işlerimize karışamaz'' denilerek geri çevrilmişti. Sonuşta Spahija Fenerbahçe Ülker'in yeni hocası olmuş, Turgay Demirel dediğini yaptıramamıştı..
3) Ömer Aşık olayı; Fenerbahçe Ülker'in alt yapısından yetişen Ömer Aşık sezon ortasında ''Parasını alamadığı gerekçesiyle'' Basketbol Federasyonu'na kulübü şikayet etmişti.. Aşık Başkan Aziz Yıldırım'ın talimatıyla kadrodışı bırakılmış, bir daha Sarı-Lacivertli formanın yüzünü görmemişti. Ancak Aynı Ömer Aşık, Dünya Şampiyonası için Basketbol Milli Takımı kadrosuna çağrılınca, Fenerbahçe Külübü zehir zemberek bir açıklama yaparak, ''Kulübünü şikayet eden oyuncuların Milli Takım'a davet edilmesi ne kadar doğru'' sözleriyle Basketbol Federasyonu'na yüklenmişti.. Ömer Aşık'ın milli formayı giymesi de Yıldırım ile Demirel'in arasını açan bir başka olaydı..
4) Mahmut Uslu olayı; Doğruya doğru.. Fenerbahçe'nin Basketbol Federasyonu'ndaki tüm işlerini Asbaşkan Mahmut Uslu ile Basketbol Şube Direktörü Nedim Karakaş çözüyordu. Ancak Ömer Aşık olayı dolayısıyla Başkan Yıldırım'ın Uslu'ya bakış açısı değişmişti.. Uslu'nun Ömer Aşık olayında federasyon nezdinde pasif kalması yönetimden istifasıyla son bulurken, Turgay Demirel ile Aziz Yıldırım arasındaki bir köprü daha yakılıyordu.
5) Aydın Örs olayı; Bilen bilir. Fenerbahçe Ülker'i şampiyon yaptığı halde kulüpten gönderilmesi büyük tepki çeken Aydın Örs'ün bu sezon başı yeniden Sarı-Lacivertli kulüpte göreve başlaması camiada büyük sevince yol açarken bu olaya sıcak bakmayan tek isim Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel olmuştu. Milli Takımı Avrupa ikincisi yapmasına rağmen, 2003 yılında görevden aldığı Aydın Örs ile zaman içerisinde ters düşen Demirel, Örs'ün Fenerbahçe Ülker'e yeniden geri dönmesi üzerine Başkan Aziz Yıldırım'a karşı olan bakış açısını iyice değiştirmeye başladı.. Bir anlamda Demirel, Örs'ün, Nedim Karakaş'ın da üzerinde bir görevle yeniden Fenerbahçe Ülker'e geri dönmesine tavır koyuyordu..
6) Harun Erdenay olayı; Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, basketbol takımını yeniden yapılandırırken, Milli Takım Menaceri Harun Erdenay'ı da bu oluşumun içinde görmek istiyordu.. Ancak buradaki tek engel Basketb0l Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'di. Yıldırım'ın, Demirel'e hiç danışmadan Harun'u kulübe çağırıp, transfer görüşmeleri yapması ikilinin arasını bozan bir başka etkendi..
7) Yayın gelirleri olayı; Fenerbahçe Ülker, basketbol şubesine yılda 15 milyon Euro'ya yakın bir para harcamasına rağmen, bunun karşılığını maddi anlamda alamayan yegane kuruluşlardan biri. Kulübün tek geliri televizyon yayınları.. Aziz Yıldırım, Basketbol Federasyonu'nun televizyon yayın haklarını kafasına göre pazarladığını düşünüyor. Ve bu öngörüsünü Demirel'e sık sık iletmesine rağmen gerekli cevabı bir türlü alamadığına inanıyor. Bu da iki Başkan'ın arasını açan olaylardan biri..
* * *
Çok değil, daha bir kaç sene önce ''Turgay Demirel'e seçim kazandıran başkan'' olarak gösterilen, hatta ''Basketbol Federasyonu'nu Demirel değil, Yıldırım yönetiyor'' şeklindeki konuşmaların yapıldığı bir ortamda Aziz Yıldırım'ın, Türkiye'de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Milli Takım'ın hiç bir maçında ortalıkta gözükmemesi de Demirel ile arasının bozukluğuna bağlanıyor..
Tabii şuna da dikkat çekmekte yarar var; Aziz Yıldırım, zaten kurulması muhtemel kulüpler birliğine öncülük ederek, ''Burada benden habersiz ve istemim dışında bir şey olamaz'' demek istemiş de olabilir.. Ya da birliği kurarak, Turgay Demirel'e ''Bundan sonra iplerin tamamen benim elimde'' mesajı göndermek istemiş olabilir..
* * *
Şimdi bu bilgilerin ışığında bir kez daha dünkü toplantıya bir göz atarsak ortaya çıkan sonuç şu;
1) Efes Pilsen Asbaşkanı Çetin Çeki yönetiminde kurulan bir komisyon en kısa sürede Kulüpler Birliği oluşumunu hayata geçirecek..
2) Birlik kurulduktan sonra ilk hedef, televizyon yayın gelirlerinde kulüplerinde söz sahibi olmasını sağlamak..
3) İkinci hedef özellikle yabancı oyuncu transferlerinde federasyona ödenen payın azaltılması..
4) Kulüpler Birliği kurulduktan sonra seçilecek başkan (Ki bu büyük olasılıkla Çetin Çeki olacak) ve yardımcıları Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'e giderek kulüplerin isteklerini sıralayacak..
5) Demirel gelen talepleri kabul ederse sorun yok.. Ama ya etmezse!!!
6) Onu da dünkü toplantıya katılan bir kulübün yöneticisinden aldığım bilgiyle cevaplandırayım; Turgay Demirel talepleri kabul ederse başkan olarak 2012 yılına kadar, yani yeni seçime kadar göreve devam edecek. Ama etmediği takdirde Basketbol Kulüpleri Birliği, kendi belirleyeceği bir başkanla yola devam etmeye çalışacak..
* * *
Kısacası potada önümüzdeki günlerde sular daha çok ısınacak. Bakalım suyun sıcaklığı kimi daha fazla yakacak?
Basketbol Ligi ile Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde yer alan kulüplerin aniden, ''Basketbol Kulüpler Birliği''ni kurma girişimi de işte bana bu sözü hatırlattı..