Efes transfer raporu
17.07.2017 - 13:52

Geçen sene EuroLeague’de final-four’u son maçta kaçıran fakat ardından ligde tel tel dökülen Efes yine bir arayışa giderek Brown ve Dunston hariç tüm yabancılarını yolladı. Dahası Furkan ve Cedi’nin NBA yapması ile kadrodaki Türk oyuncu sayısı da azaldı. Bu çerçevede yapılanmaya çalışan Efes’in bu yaz yaptığı yabancı oyuncu transferlerini inceleyelim.

ricky ledo baskonia ile ilgili görsel sonucu

Ricky Ledo

Efes’in ilk transferi şutör guard Ledo’yu Giresun’dan tanıyoruz aslında. 2013’te başlayan NBA macerasının ardından Porto Riko’ya giden, oradan da Giresun’a gelen 1992 doğumlu Amerikalı Ledo, takımının bir numaralı skor opsiyonu olarak başarılı maçlar çıkarınca Baskonia’nın dikkatini çekti ve sezonu orada tamamladı. Bir takımın temel opsiyonu olmakla, büyük bir takımda bir rolü oynamak çok farklı olgular olsa da Ledo Baskonia’da fena iş çıkarmadı ve ortalama 15 dakika süre alıp, yüzdeli de oynayarak 9-2-2 gibi bir istatistik tutturmayı başardı. Ledo yayda şut tehdidi de olan atlet bir oyuncu ve bire birleriyle oyun sıkıştığında skor üretebilme potansiyeline sahip. Ayrıca hırçınlığıyla hem hücum ribaundlarında hem de ters cut’larda etkili olabilir. Oyun yapısıyla, tempoyu seven Perasoviç için, Ledo’nun sahayı hızlıca katederek bir tür kısa Derrick Brown gibi de rol alması da mümkün. Bununla beraber Efes’in yay savunmasının lideri olmaması için hiçbir neden yok. Ledo iki metreyi aşan boyuyla rahatlıkla değişmeli savunmada da verimli olabilir. Bu özelliklere rağmen Ledo riskler barındıran bir transfer. EuroLeague seviyesinde test edilmese bile başarıya aç bir oyuncu olması ve düşük maliyetiyle Ledo alınabilecek bir risk diyebiliriz.

josh adams avtodor ile ilgili görsel sonucu

Josh Adams

Efes’in 1 numaraya transfer ettiği 1993 doğumlu Josh Adams, üniversitedeki son senesinde kendi konferansında MVP olarak potansiyelini ispat etmişti. Fakat mezun olduktan sonra 2016’da draft edilmedi ve Yaz Ligi’nde de istediği kontratı kapamayınca soluğu geçen sene Avtodor’da aldı. Bu dönemde bir trafik kazası geçiren Adams ölümün eşiğinden döndükten sonra Ocak 2017’de basketbola döndü ve çok iyi bir sezon geçirdi. VTB’de 13 maçta ortalama 27 dakikada 13-2-4’lük bir ortalama tutturan Adams, oldukça atletik ve patlayıcı gücü yüksek bir oyuncu. İlk adımı çok hızlı ve savunulması zor olan Adams yayda hem penetresi (delicilik) hem de şutuyla tehlike yaratma potansiyeline sahip ve EuroLeague seviyesinde test edilmeye hazır. Efes taraftarına spektaküler hareketler izletmesi muhtemel olan Adams’ın savunmada ise eksiklikleri var. Savunmayı üst seviyede yapacak fiziksel yeterliliği (ayak çabukluğu, çeviklik, sıçrama vb.) mevcut fakat pozisyon bilgisi çok yeterli değil. Dahası aklı daha çok hücumda olduğu için savunmayı bazen ikinci plana atabiliyor. Efes için tercih edilebilecek bir oyuncu olmakla birlikte takımı oynatma özelliği çok gelişmemiş olan ve savunması bir soru işareti olan Adams’ın performansını oldukça merak ediyorum.

errick mccollum ile ilgili görsel sonucu

Erick McCollum

Galatasaray’dan tanıdığımız ve Portland’daki CJ’in ağabeyi olan 1988 doğumlu McCollum Efes’in muhtemelen guard pozisyonuna yaptığı son transfer oldu. Üst düzey bir skorer olan ve combo-guard olarak 1,5 numara tanımını dolduran McCollum, önemli bir hücum gücü ve Ataman’ın geçen sezon onu geri almasının da temel nedeni bu. Üniversiteden mezun olduğu yıl olan 2010’dan beri sürekli kulüp gezen McCollum EuroLeague’de belli bir yapısı olan takımlar için harika bir kısa alternatifi. Hem penetresi hem de şutuyla tehlikeli olan ve bire birde savunulması güç olan McCollum momentumun devamı için Efes’e aradığı katkıyı verecektir. Fakat zaman zaman hücumun anahtarı olabilecek McCollum’un veriminin artması için yanında onun savunma ve organizasyon eksikliğini kapatacak oyuncular gerekli. Yani Zisis gibi bir organizatörün varlığıyla onun verimi daha da artar. (Efes bunu Simon’la yapabilir.) Bu arada McCollum sanıldığı kadar kötü bir savunmacı değil ancak ince fiziki yapısı ve oyun aklının büyük ölçüde hücuma odaklanması nedeniyle o da üst düzey bir savunmacı profili çizmiyor.

krunoslav simon ile ilgili görsel sonucu

Krunoslav Simon

EuroLeague sitesinde Simon için forvet yazıyor ama aslında Simon bir guard. 1985 doğumlu tecrübeli Simon, son sezonlarda Milan’da da Hırvatistan Milli Takımı’nda da takımın oyun kurucusu olarak oynadı. Milan’daki EuroLeague macerasını ortalama 11-4-4 ile kapatan Simon oyunun her alanına katkı verebilen ve takımı bir arada tutabilen bir oyuncu. Yapıştırıcı vasfıyla öne çıkan ve basketbol IQ’su yüksek olan Simon, Efes’in 1 numaraları organizasyon sorunu yaşadığında imdada yetişecektir. Hatta muhtemelen o sahadayken Perasovic, onun yarı sahadaki (hem tepede hem kanatta) ikili oyunları ve topa doğru yön vermesiyle sorun çözmeye çalışacaktır. Bu açıdan Simon Efes’e bir çeşitlilik getirdi diyebiliriz. Çünkü geçen sene yarı sahada sorun çözme noktasında pek becerikli olamayan ve tempo düşünce tek yönlülüğünün sıkıntılarını yaşayan Efes, Simon’un basketbol IQ’sunu verimli kullanmasına ve bazen ceza şutlarını net sokmasına oldukça ihtiyaç duyacak. Savunma cephesine dönersek yine elit olmayan bir savunmacıyla karşı karşıyayız. 3 numaradan geldiğinde 1.97 boyuyla ve atletizm eksikliğiyle sorun yaşayan Simon pozisyon bilgisi ve doğru adımlamasıyla bir savunma tabanına sahip. Fakat yırtıcı-atlet ve penetreci 3 numaraları savunması çok zor. Bu noktada o sahadayken yayda Ledo ile adam paylaşımı yapması ve hücum gücü düşük oyuncuyu alması onun verimini ve oyun konsanstrasyonunu artıracaktır.

brock motum zalgiris ile ilgili görsel sonucu

Brock Motum

1990’lı uzun forvet Motum’un transfer dedikoduları başladığı an “Düşük bütçelerin Nicolo Melli’si olur.” demiştim. Sanırım Motum’u en iyi böyle tanımlayabiliriz. Öncelikle çok iyi bir ribaundçu veya elit bir savunmacı değil. Bunlar Motum’un hanesine eksi olarak yazılıyor. Fakat modern 4 numaranın hücumda yapması gereken her şeyi yapıyor. 2016 Olimpiyatlarını iyi geçiren ve geçen sene ortalama 11 sayı 3,5 ribaundla oynayarak Zalgiris’te seviye atlayan Motum müthiş bir atlet olmamasına rağmen aklıyla oynayabilen bir uzun. Özellikle Sariç gittikten sonra yayda tehlike yaratacak uzun oyuncusu olmayan Efes için aranan kan olabilir. Zira rakip dört numara onu yayda savunurken gömülme riski alamaz ve böylece guardların penetreleri için de ekstra alan açılır. (Motum EuroLeague’de geçen sene %46 ile üçlük attı.) Dahası ikili oyun yeteneği de düşük değil. “Spacing” dediğimiz ve günümüz basketbolunun temelini oluşturan yapının en önemli halkası olan şutör 4 numara için mevcut bütçe dahilinde hiç de fena olmayan bir seçim olan Motum, geçen sene Perasoviç’in saha lideri olan Brown’dan formayı alırsa da şaşırmam. Özellikle ribaund yeteneğini ve algısını da geliştirirse Motum çok çok faydalı olur.

Kadronun mevcut hali üzerine son notlar:

Boston Celtics koçu Brad Stevens modern basketbolda artık beş değil üç pozisyon olduğunu ve bunların da top hakimiyeti olan oyuncular, kanat oyuncuları ve uzunlar şeklinde ayrıldığını söylemişti. Buradan bakarsak bireysel olarak Efes’in transfer tercihleri mantıklı. Fakat iş yapı kurmaya geldiğinde takımın şu an üç eksiği var ve üçü de temel eksiklikler.

Birincisi, takımın saf bir oyun kurucusu yok. Saf oyun kurucu bulmak kolay iş değil, hele bütçe 10 milyon Avro’nun altındaysa oldukça zor, farkındayım. Ama başarı isteniyorsa takımda en azından bir tane tabanı belli olan, düzeni kuracak, oyuncular arası bağlantıyı sağlayacak ve oyunu iki yönlü oynayabilen oyun kurucu (Markoviç, Joviç veya Sloukas gibi) şart. Bu oyuncu takımın ağırlık merkezi olacağı için her oyuncunun verimi biraz da ona bağlı. Adams da McCollum da Doğuş da bu tip oyuncular değil. Ayrıca bir bütün olarak 1 numara savunması temelde Adams ve McCollum’a kalacaksa Perasoviç’in zaman zaman oyuncularını saklayacak bir savunma kurgusu yaratması gerekebilir. Bu nedenle Mantzaris gibi bir oyuncu (McCollum’dan daha az yetenekli olsa da) aranacaktır. Bununla beraber Adams, McCollum, Ledo ve Simon topu eline isteyen oyuncular olmakla birlikte işin organizasyon tarafını sadece Simon yapabilir gibi duruyor. (Hatta Brown, alçak postta oyun kurma kabiliyetini geliştirerek kısalara daha fazla yardım etmek zorunda.)

İkinci temel eksiklik, geçen sene forvet enflasyonu yaşayan Efes’in bu sene kısa forvette hem atletizm hem de keskin şutör eksikliği yaşaması. Simon pozisyonuna göre fiziksel olarak sorun yaşabilir. Birkan’ın da istikrarsızlığı malum. Dahası ikili oyun sonrası ters forvette net şut tehdidi yaratacak Lojeski gibi bir oyuncu da yok. Bu nedenle Efes kanatta problem yaşayabilir. Bu bölge için muhtemelen yabancı hakkı da kullanılmayacağı için Efes, elindeki Onuralp veya Muhaymin gibi gençlere şans vermek ya da tek mantıklı dış alternatif Tolga Geçim’le anlaşmak durumunda. (Tolga gelirse çok yönlülüğüyle önemli katkı verir.)

Üçüncüsü, Dunston yedeklenebilmiş değil. Kadroda şu an yedi yabancı var ve eğer sekizinci yabancı gelirse bu Dunston’ın yedeği olmak zorunda, zira Türk oyuncu havuzunda Efes’in EuroLeague + ligdeki minimum 60 normal sezon maçını çıkarmaya uygun herhangi bir uzun yok.

perasovic efes ile ilgili görsel sonucu

Özetle, Efes 7-8 tane Amerikalı almak yerine bu sene farklı bir deneme yaparak bir mental gelişme gösterdiğini ortaya koydu. Fakat kadronun mevcut hali takım mühendisliği açısından bir başarı sağlandığını henüz göstermiyor. Kadronun hücum potansiyeli yüksek ama bu kadroyla iyi savunma yapmanın yegane yolu olağanüstü bir kolektif çabayla oynamak olacaktır. Yine de nihai kararı vermek için, kadronun son halini, Perasoviç’in kuracağı yapıyı ve parkedeki oyunu görmek şart.

TOGAN KARATAŞ

Yorumlar


Toli Konu nerelerden nereye taşınıyor, bir kere birleşmeye karşıyım zira ülker örneğinde olduğu gibi zaman içerisinde elemine olur ikincisi efes kökleri olan bir basketbol kültürü ama ne yazıkki bu kültürü son 10 yılda terk etti .... son 1-2 yılı geçelim, takım sporlarında başarılı olduğumuz senaryolar hep aynı, takım iskeleti türklerden kurulu yapıya nokta doğru yabancı transferler .... muazzam bütçelerin 1-2 yıllık rüzgarı hariç bu avrupada da böyledir.... Efes ciddi süre alan 4-5 türk oyunculu (klüple bütünleşebilecek) bir sistem oluşturmadığı sürece başarılı olamaz ....
18-07-2017 10:49
jojo Önemli maçlarda Efes'in gayet çok taraftarı varmış... Çok değil, gayet çok... Vurgu tonlamasındaki dozaj artırımı hangi ihtiyaçtan doğdu ki acaba? Spora katkı sadece kupa ile olmaz, bu doğru. Altyapıdan oyuncu yetiştirmek gerek, bu da doğru. Efes'in örneğin GS ile veya BJK ile veya Karşıyaka ile birleşmesi altyapıdan oyuncu yetiştirmesine engel mi? Spora bu yönde katkı sağlamasına engel mi? Tam tersine, 25-30 milyonluk bir kitle içerisinde basketbola uygun eleme-seçme yapma imkanına kavuşmak demek... Haa pardon! O milyonlar Türk değil! Amerikan vatandaşı! Belki kolejli bir Beyaz Türk olsalardı belki iyi bir altyapı-üstyapı eğitimi almayı hakedebilirlerdi. Haklısınız, haketmiyorlar! Onlar vahşi holiganlar, siz Tanrı'nın seçtiklerindensiniz. Pardon!
18-07-2017 02:05
jojo Efes aileymiş. Ben şahsen, şirket sempatizanlarının kendi kendilerini bir aile veya sülale veya aşiret olarak tanımlamalarında bir sorun görmüyorum! Efes istediği oyuncuları alamıyormuş; bu bir ailevi problem sanırım, aile içinde çözülmeli!; sorun "para" değilse, Aaron Jackson'un kafasındaki Efes imajı sorunlu olmalı! Diğer takımlar yokken Efes varmış, Koraç kupasını almış; yıllardır bu ninnilerle rüyalara dalmaya alışıksınız! Uyanın! Gerçek şu ki 2017 yılının Euroleague Şampiyonu Taraftar ve Camiasıyla bütünleşerek kupaya uzanan Fenerbahçe...
18-07-2017 01:50
Mustafa Bir fenerbahçeli olarak Anadolu Efes'i seven bir taraftarım. Türkiyede basketbolu sevdiren Efes'tir. Türkiyede ilk defa koraç kupasına alan Tek Türk takımı ve unutulmaz bir kadrosu vardı tamer oyğuç, ufuk sarıca, volkan, NAMOSKİ Lary Richrd tabi bu kadroyu biraz yaşı olanlar hatırlar. Umarım bu sezon başarılı olurlar.
17-07-2017 23:43
mulagogo Arkadasim bir birlestiremediniz gitti su guzelim klubu :) NBA 'e altyapisindan yetisen 4. , toplamda 5. oyuncuyu gonderdi , belki de daha niceleri yolda. Sporcu kimligi kazanirsa Onuralp , belki Muhaymin belki de daha niceleri. Tum dunyanin izledigi bir ligte Turk sporcularin olmasi kimin umrunda ki ? Varsin Efes bir muessese takimina sponsor olsun.Birkac sene Avrupada basari gelsin , tribunler dolsun tassin peki sonrasi ? Aman olmuyorsa kuculursun . Belki cogulari gibi kapatirsin subeyi. Sporif basari , spora katki sadece kupa ile olur degil mi ? Turk basketboluna , Turk sporuna kattigin hersey icin tesekkurler Efes Pilsen.
17-07-2017 23:42
Mustafa Bir fenerbahçeli olarak Anadolu Efes'i seven bir taraftarım. Türkiyede basketbolu sevdiren Efes'tir. Türkiyede ilk defa koraç kupasına alan Tek Türk takımı ve unutulmaz bir kadrosu vardı tamer oyğuç, ufuk sarıca, volkan, NAMOSKİ Lary Richrd tabi bu kadroyu biraz yaşı olanlar hatırlar. Umarım bu sezon başarılı olurlar.
17-07-2017 23:42
turgay jojo arkadasimiz efes EL sampiyonu olsa bule bu basariyi paylasacagi taraftar sayisi az demis.oyle bir sey olursa ben dahil cogu 3 buyuk taraftari bu basariyi paylasacaktir emin ol.ben efesin twitter hesabina bir fenerbahçeli olarak sinani mutlak almalari gerektigini defalarca yazdim.o yuzden bu buyuk cogunluk efes basari kazandiginda bu basariyi destekleyecektir.efesin kadro planlamasina gelince guard rotasyonu yine takimi oynatmak yerine sadece skorer ozelligi olan oyunculardan kuruldu.simon haric ama bir kisi yetmez.yine yanlis planlama maalesef.bu kadar hata nasil yapiliyor aklim almiyor gercekten
17-07-2017 23:08
Yorum CSKA 'nın çok mu seyircisi /taraftarı var da her yıl F4 yapıyor? Koç Itoudis bile isyan etti yeni salona az kişi geliyor diye... Ayrıca önemli karşılaşmalarda gayet çok taraftarı var Efesin. Kaliteli ve basketbol kültürü olan seçkin taraftar bunlar. Sağı solu belli olmayan holigan tiplere daima tercih ederim. Bunun dışında Efesin organizasyonu her zaman en üst seviyede.Anonsları yapan sunucudan tut Efes kızları Fan etkinlikleri derken ışık düzenlenmesi bile fark yaratıyor.Bir tek Daçka rekabet etmek istedi bu konularda geçen sezon. Diğerlerinde göremedik bu profesyonelliği. Efese atıp tutarken basketbol ekolümüze de atıp tutuyorsunuz farkında değilsiniz.
17-07-2017 20:59
Hasan Gencer Tabi tabi GS veya BJK ile birleşsinler ki onlar Efes ten hacılanan para ile yedek klübesine futbolcu takviyesi yapsınlar...
17-07-2017 19:12
Kubilay GS veya BJK ile birleşmesi mantıklı ancak Efes Eurocupı kazandığında da çok yetenekli oyuncuları yoktu. Takım ruhu ve kimyası ile kazanmıştı. Efesteki soruna yanlış teşhiş konulmuş.
17-07-2017 17:16
Efes Fan Ne alaka? Benetton sampiyon olurken aynısını soyluyorlarmıydı? Efes bir aile ve altyapıdır. Eski Efesli olarak bunu bilir soylerim. Tufan'ın sanırım yaşı yetmiyor Türk basketbolunun geçmişine. Efes varken diger takımlar yoktu ve avrupada kupa kaldırmıştı.
17-07-2017 17:10
murat İstediği oyuncuları alamadı Efes Tufanın taraftar eksıklıgı tespıtıne ınanıyorum ama bu taraftar topluluğu gs veya bjk olamaz en azında gs cunkı Efes bır basketbol ekoludur ve gs nın seyırcısı basketbol degıl her mac olay çıkaran futbol seyırcısıdır bunuda efes kaldıramaz ama takım enflasyonu yasayan İstanbuldan taşınarak İzmirde Karsıyaka veya Muessesede olsa taraftarınca sahiplenılmıs bursada tofas gıbı bır takımla bırlesse bu mesele bıter
17-07-2017 17:02
FairPlay slm,Alex Kirk hakkindaki ne dusunuyorsunuz ? saygilar.
17-07-2017 16:23
jojo Haklısın Tufan. Togan Bey transfer analizi yapmış ama bence buna gerek bile yok. Efes'in transfer politikasında çok eleştirilebilecek bir şey yok. Yıllardır gayet başarılı bir transfer politikaları var. Gelenleri gidenleri saysak, hepsi de belirli bir standardı yakalamış oyunculardı. Gittikleri takımlarda da çoğu yıldızlaşacak. Ama konu bu değil, sorun oyuncularda değil, hiçbir zaman da olmadı bence. Sorun, Efes'in taraftarının ve camiasının olmaması ve bu iki niteliğe sahip kulüplerle birleşmeye yanaşmaması; Euroleague şampiyonluğunu taraftarsız ve camiasız bir şekilde elde edemezsiniz, iki kere iki dört. Elde etsen bile, sevindireceğin ve sevincini paylaşacağın bir taraftar kitlen yoksa -üç bin beş bin kişi değil, milyonlar yoksa- bu bir başarı olarak görülebilir mi? Bu arada, Efes'in birleşme kararı almıyor oluşu Efes'in sportif başarıyı umursamadığının bir ispatı olabilir, hatta bu kararın altında -vergiden yırtmak gibi- ekonomik sebepler olabilir...
17-07-2017 16:01
Ertan Ürkmez Koraç kupası nasıl kazanıldı? Koraç kupasını küçümsemeyin. Ülkelerin günümüzdeki euroleague in muadili olan şampiyon kulüpler kupasına sınırlı sayıda takım gönderebildiği bir dönemde koraç kupasında dörder ispanyol, yunan ve italyan takımı vardı ki o zamanki adı ile Efes Pilsen in bu kupayı alabilmesi müdhiş bir başarıydı. Bu işler seyirciye bakıyorsa Galatasaray niye çuvalladı bu yıl? Seyirciden çok doğru organizasyon ve istikrar önemli bence...
17-07-2017 15:51
Tufan Turkyilmaz efes stephen curry ve lebron james'i transfer etse yine EL şampiyonu olamaz. çünkü efes bir şirket takımı ve bu takımdan hesap soracak bir taraftar potansiyeli yok.. bu yüzden efeste takım ruhu ve kimyası oluşturmak inanılmaz zor.. efesin EL şampiyonu olabilmesi için tek çıkış yolu ya beşiktaşla yada galatasarayla birleşmektir.
17-07-2017 14:24

Yorum Yazın