Her kontratın iki yanı vardır. Koruma tedbirleriyle birini kollamaya çalışırken diğerini batırmamak gerekir. Bu virüs hepimizin belası!
Basketbol özeline gelirsek… Liglerin ertelenmesi ile en büyük zararı kulüplerimizin göreceği kesindir. Gelir yok, gider çok ise, birkaç kulüp dışında kalanlar kepenk kapatacaktır. İyi de… Çıkış yolu ne? Ödemeleri ertelemek mi? Kontratları feshetmek mi? ‘Evinize gidin, biz size haber veririz’ diyerek ülkelerine giden sporculara ödemeyi kesip, burada kalanlara tam ödeme yapmak mı?
Basketbol bu! Sanayi kuruluşu veya lokanta değil ki kaldığın yerden devam edebilsin. Örneğin ABD’li oyuncu evine, ailesinin yanına gitmek istedi. Ne diyeceksin adama? Salgın hastalık bu. Mücbir sebep. Göndereceksin zorunlu olarak. Gidecek, 14 gün sonra ABD’de karantina, sonra dönerse 14 gün de burada karantina. Ve sonra sen bu adama ‘haydi çık oyna, kaldığın yerden devam et’ mi diyeceksin? İstese de oynayabilecek mi? Oyuncuların form tutması için aylar süren programlı çalışmalar yapılır. Hatta… Bazen… Tam performans göstermesini beklediğiniz aylardan önce bir iki hafta düşüş planlaması bile yapılır. Kısaca… Boyacı küpü değildir basketbol (ve tüm sporlar), ‘batır, çıkar, kaldığın yerden devam et’ yoktur bu işlerde.
Gelelim kontratların tarafına. ‘Mücbir sebep’ diyerek kulüpleri korurken, sporcu, antrenör ve diğer basketbol emekçilerinin haklarını yok sayabilir misiniz? Bunlar taş mı yiyecekler? Herkes Larkin veya Obradovic değil ki, cukkadaki milyonlarca dolarıyla yıllarca idare etsinler. Günü birlik yaşayan yüzlerce basketbol emekçisi var. Onlar için ne yapacaksınız? Onlara da ‘haydi gidin evinize, ligler başlarsa ödemeler de başlar’ mı diyeceksiniz?
Briçteki ‘açmaz’ (squeeze) gibidir bu: Devlet kararını açıklamazsa, hangi kartı oynarsan oyna, kaybedebileceğin bir şey vardır. ‘Mücbir sebep’ diyerek kontratı fesh edersen, bir daha oynatamazsın o oyuncuyu. Üstüne bir de bonservis hakkını yitirirsin. (Futbol içi bu daha önemli bir kayıptır. Onlar ayrıca bu hesapları da yapmak zorunda kalacaklardır.) Aylıkları düzenli ödemeye devam edersen, liglerin başlayamaması durumunda boşuna yüzbinlerle dolar ödemiş olursun. Batarsın!
Devletin açıklayabileceği kararlar nelerdir? FIBA ne karar alacaktır? ULEB hangi yolu tutacaktır? Bu bilinmeyenlerin ışığında kontratların akibetini bilmemiz olanaksızdır. Bekleyip göreceğiz.
AHMET KURT