Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda güvenlik konusunda yaşanan yetersizlikler tedirginliğe neden oluyor.
Son olarak olimpiyat oyunlarının gerçekleştiği Deodoro Spor Salonu'nda basın mensuplarını taşıyan otobüse yapılan ve Türk olimpiyat gönüllüsü Kaan Korkmaz'ın da aralarında yer aldığı 3 kişinin ufak çapta yaralandığı saldırı, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde devam eden organizasyondaki güvenliğin yetersizliği konusunu yeniden gündeme getirdi.
Olimpiyat yetkilileri, otobüsün camlarının kırılmasının nedeninin dışarıdan atılan taş olduğunu belirtse de uluslararası basında görgü tanıklarından yola çıkarak camların kurşunladığı yönünde çıkan haberlerin sayısının her geçen gün artması, kafaları karıştırıyor.
Caddelerde binlerce ağır silahlı askerlerin 24 saat devriye gezmesine ve çevrede sürekli helikopter sesi duyulmasına rağmen özellikle müsabakaların gerçekleştiği alanlar ve yakınlarında, açılış gününden itibaren bulunan şüpheli paketler ve hırsızlık olaylarının artarak devam etmesi, endişeye yol açıyor.
Yaşanan durumlar, kentteki sporseverler kadar basın mensuplarını da etkiliyor. Organizasyonu takip etmek amacıyla oyunların basın merkezinde çalışan yerli ve uluslararası basından birçok gazeteci, bu olaylardan rahatsızlık duyduğunu ve kendilerini yeteri kadar güvende hissedemediğini vurguluyor.
Oyunların açılış töreninin üzerinden henüz bir hafta geçmesine rağmen oyunların güvenlik alanı içinde yer alan Olimpiyat Köyü'ndeki basın merkezi ve diğer kısımlarda hırsızlık vakaları yaşandı.
Kameralı güvenlik sistemi bulunmayan basın merkezinde çalınan değerli eşyaların listesi, duvara asılı durumda. Listede, birçok değerli kamera, fotoğraf makinesi, objektif ve cüzdan gibi eşyalar bulunuyor.
Hükümet ve olimpiyat yetkilileri tarafından hedef gösterilmemek amacıyla adını açıklamayan deneyimli Brezilyalı gazeteciler, hırsızlık vakalarının yaygınlığının nedeni olarak ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntı ve siyasi istikrarsızlığı gösteriyor.
Brezilya'da kentlerin işlek noktalarında bulunan favelalarda, maddi yönden ortalamaya göre daha düşük gelire sahip ve az eğitimli kesimlerin yaşadığını hatırlatan yerel gazeteciler, aralarından bazılarının olimpiyat köyünde düşük ücretlerle veya gönüllü olarak çalıştığını ve bu nedenle hırsızlık olaylarının basın merkezine kadar yayılmasının olağan karşılanması gerektiğini ifade ediyor.