28 Eylül 2024, Cumartesi
spot_img
Ana SayfaDİĞERARŞİVİÜ BGD, Galatasaray'ı devirdi, tek yenilgisiz Fenerbahçe / HAYRİ PEKERGİN

İÜ BGD, Galatasaray'ı devirdi, tek yenilgisiz Fenerbahçe / HAYRİ PEKERGİN

TKBL’nin 7.haftası önümüzdeki aylarda ligin yol haritasının belirlendiği haftalardan biri olarak hatırlanabilir.
Fenerbahçe Ligin kare asının karşılaştığı 7. haftadan tek yenilgisiz olarak çıktı. Deplasmanda Abdullah Gül Üniversitesi’ni (AGÜ) 60-65 mağlup ederken savunması göz dolduran sarı lacivertliler, ezeli rakibi Galatasaray Odeabank’ın İÜBGD yenilgisi ile ligi lider bitirmek için bir adım öne geçti.
Haftaya damga vuran iki maçtan ilkinde, Fenerbahçe 15.-35. dakikalar arasındaki etkili savunması ile AGÜ’ni 35. dakikada 41 sayıda tutarak kazandı. İkinci maçta ise ligdeki liderlik yarışında “ben de varım” diyen İÜ-BGD iyi başladığı karşılaşmada, Galatasaray Odeabank’ın geç gelen ve farkı 12 sayıdan 1 sayıya düşüren atağına direnç gösterdi ve 62-55 ile galip geldi.
TKBL’nin ilk haftasından bu yana işaret ettiğim gibi orta sıralarda yer alan takımlar arasındaki güç dengesi, günlük performansların önemini oldukça arttırıyor. Burada söz ettiğim yalnızca oyuncu ve coach performansı değil. Aynı zamanda yakın ve stresli maçları yöneten hakemlerin performansı da sonuçlar üzerinde belirleyici oluyor.
Bu haftadan sonra Türkiye Basketbol Federasyonu MHK’nun, Lig’de çoğu maçta uyguladığı A+B+C kuralını yeniden gözden geçirmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.
TKBL kulüpleri de bundan şikayetçi ise şimdiden toplanmalı ve taleplerini gerekçelendirerek ortaya koymalı. Bu yapılmaz ise orta sıralardaki güç dengesi hataları kesinlikle affetmeyecek.
FENERBAHÇE KAYSERİ’DE SAVUNMASI İLE KAZANDI
Fenerbahçe maçın 35. dakikasını 41-57 önde kapattı. Sarı lacivertliler ikinci yarının ilk 15 dakikasında etkili savunma ile rakibine yalnız 12 sayı izni vererek farkı elde etti.
Bu bölümden sonra ortaya çıkan rahatlama galibiyetin yanı sıra elde edilecek averaj avantajınına mal oldu. AGÜ’nün tam saha baskılı savunma ile gelen hamlesi farkı 3 sayıya kadar düşürse de Fenerbahçe tekrar kontrolü ele alıp maçı 65-60 kazandı.
Fenerbahçe maçın başa baş geçtiği ilk yarısında, AGÜ’nün bu seviyede bir maçta hücumlarını yönlendirebilecek yegane ismi olan Tanisha Wright’ı takımın savunma lideri Tuğba Palazoğlu (8s,2rb) ile adım adım yıprattı.
İlk yarıda ribauntlarda önde olan AGÜ, Tuğçe Canıtez’in oyuna ısınamadığı dakikalarda içerden Esra Ural (6s,3rb) ve Laura Nicholls (23s,8rb) ile etkili oldu. Maça iyi başlamayan Bibrzycka’nın (6s,2/6) yerine oyuna giren McCoughtry (18s,5rb,4as) oyunun iki yönüne de hareket getirerek alan savunması deneyen AGÜ’nin farkı açmasını önledi.
İkinci çeyrekte Fenerbahçe savunmasının etkinliği hissedilmeye başladı. Charles’ın hücumda her zamanki ritmini (13s,7rb,5tk) bulamadığı bu anlarda, dışarıda Bojovic – Mc Coughtry içerde Tuğçe Canıtez (6s,5rb) direnç sergileyince Fenerbahçe kontrolü ele aldı.
Üçüncü çeyrekte, gerçekte oyun kurucudan çok skorer guard olan Tanisha Wright sert Fenerbahçe savunması ile giderek oyundan düşünce AGÜ’nün saha içi organizasyonu zayıfladı. Skorun 36-51 olduğu anlarda, AGÜ’de Marginean 3, Sanders 2, Kaltsidou 5 sayı atabilmişti.
Fenerbahçe, 35. dakikaya Tuğba Palazoğlu’nun savunma direncini sürdürmesi, Bojovic’in Birsel’in fazla riske edilmediği bölümde perde oyunlarını iyi yönlendirmesi, Hollingsworth, Charles, Mc Coughtry’nin ivme kazanması ile 41-57 önde girdi.
Sarı lacivertliler sonda gelen AGÜ presine karşı Birsel Vardarlı ve Bibrzycka’yı tekrar sahaya sürmeyi tercih etmeyince fark kapansa da kazanan Fenerbahçe oldu.
Fenerbahçe coachu Winnicki, kendi basketbol kimliğinin önemli bir bölümünü oluşturan savunma direncini Bourges maçı ile birlikte üst üste iki maçtır takımına uygulatıyor. Bu performansta ön tarafta savunmayı başlatan Tuğba Palazoğlu’nun büyük rolü var.
Fenerbahçe Bourges maçından oldukça yorgun çıkan rotasyonu AGÜ maçında da kullandı. Winnicki’nin, oyunun her iki yönünde beklentilerine cevap veren 8 isme görev verdiği sarı lacivertliler, Birsel Vardarlı ve Bibrzycka’nın tam verimli olmadığı günde kolay kazanarak TKBL’de yoluna lider olarak devam ediyor.
AGÜ’nin ilk yarının ardından direncini kaybetmesinde Wright ve Sanders gibi kilit önemde isimlerin fiziksel yorgunluğunun payı vardı. Ribaunt dengesinin ikinci yarıda Fenerbahçe lehine dönmesi de bu saptamanın diğer bir işareti olarak görülmeli. Hızlı tempoda daha verimli olan Marginean bu maçta ancak sonlarda göründü.
Kayseri ekibinde oyun kurucu pozisyonuna Whalen’ı monte etmek, Wrigt’ın daha skorer oynamasına imkan vererek takımın kimyasını olumlu etkileyebilir.
Maçın ortaya koyduğu diğer bir analiz ise, AGÜ’nün, bu sene TKBL’de final oynamak için savunmasını bir seviye daha yukarıya çekmesi gereği olarak not edildi. Hücumda işlerin yolunda gitmediği ya da rakip savunmanın etkili olduğu günlerde, savunma “oyunda kalmayı” sağlayan sadık bir müttefiktir.
İÜ-BGD TKBL YARIŞINDA BEN DE VARIM DEDİ
İÜ-BGD Nacickate ve Courtney Paris (16,s,17rb/8hc.rb) ile maça iyi başladı. İkinci çeyrekte sertleşen Galatasaray Odeabank savunması ile yavaşlasa da sonrasında Shenise Johnson (10s,7rb,6as) ile yeni bir ivme yakaladı ve 32. Dakikada farkı 12 sayıya (43-55) çıkardı.
Yedi kişilik bir rotasyonla oynayan sarı yeşillilerde kritik anlarda sonucu belirleyen sayılara imza atan Şaziye İvegin Üner (7s), ribauntlarda etkisini hissettiren Nevin Nevlin Vatansever’e (6s,9rb) Özge Yavaş ve Spanou toplam 10 sayılık katkı getirince TKBL yarışında devamı sağlayan anlamda bir galibiyet kazanıldı.
Hafta içinde Rusya’da UMMC ile oynanan uzatmalı ELW maçında hem mental hem fizik açıdan yıpratan bir yenilgi ile yurda dönen Galatasaray Odeabank’ta TKBL maçlarında oyunun her iki yönüne de büyük katkı getiren 22 yaşındaki İspanyol guard Casas kadroda yoktu. Bu oyuncunun boşluğu hücumda işlerin yolunda gitmediği gün doldurulamadı.
Coach Ekrem Memnun’un Prag ile oynana ELW maçında olduğu gibi maçın sonunu (Dubljevic – Bone – Bahar Çağlar) üç pivot/power forvet ile oynaması dikkate değerdi.
Sarı kırmızılılarda hücumda işlerin yolunda gitmediği günlerde kurtarıcı olan savunma bugün geç geldi. Oyun kurucu Martinez ise hem yorgunluk hem de Casas’ın yokluğundan olumsuz etkilenen isimlerin başındaydı.
Maçın sonunda üç dış oyuncu ile oynayan rakibi 3 pota altı oyuncusu ile savunarak 12 sayıdan farkı kapatmak kolay değildi ve İÜ-BGD önünde bu mümkün olmadı. Galatasaray Odeabank’ta Şebnem Kimyacıoğlu (16s,2rb,2s,5/8 2s isabet) ve Nuria Martinez (5s,5rb,4as) odaklanmasını bütün maça yayan oyuncular olarak dikkat çekti.
Galatasaray Odeabank gelecek haftalarda AGÜ Ocak ayının sonunda ise Fenerbahçe ile önemli maçlar yapacak. Bu maçların sonuçları sarı kırmızılılar için sezonun sonucuna etki edebilecek önemde görünüyor.
HAFTANIN NOTLARI
Beşiktaş TKBL’de 4. galibiyetini Moss ve Lelas’ın yokluğuna rağmen kayda değer bir savunma direnci sergileyen Osmaniye Gençlik önünde 71-57 skorla kazandı. Frida Eldebrink, Jordan Hooper ve maçın sonunda kritik anlarda katkı sağlayan Gülşah Akkaya daha ön plandaydı.
Melike Bakırcıoğlu transferi ile hafta içinde yerli rotasyonu takviye den Osmaniye ekibi gelecek günlerde takıma ekleyeceği bir Avrupalı oyuncu ile yeni bir ivme yakalamayı hedefleyecek.
Osmaniye Gençlik sert geçecek maçların sonunda diri kalmayı sağlayacak fiziksel kapasiteye erişirse ligde kalmak için gerekli olan 8 galibiyet seviyesine ulaşabilir.
Ordu Spor Tan White ve Megan Frazee’nin başta olduğu yabancı/devşirme rotasyonun 69 sayısına, 10 top kullanarak insiyatif alan Miray Şahin’den 7 sayı katkı getirince Orman Gençlik önünde kontrolü son çeyrekte ele alıp 78-68 kazandı.
Adana’da oynanan maçta, galibiyet sayısını atan isim olan 20 yaşındaki Pelin Bilgiç’in sezonun en iyi performansını sergilediği BOTAŞ, maçı sonuna kadar bırakmayan Edirne Belediyesi önünde zorlukla kazandı. Edirne ekibinin son saniyede çalınmayan faul pozisyonunun maçın sonucunu değiştirdiğini belirten güçlü itirazları var. Sonuç ne olursa olsun hakem performanslarının maçın önüne geçmesi, bu konuda işlerin yolunda olmadığını gösteriyor.
Samsun Canik Belediyesi pota altında rakibe yenilmeyip 23 sayı, 12 ribaunt ile oynayan Jo Tinkle ve Mercedes Walker (19s,10rb) durdurulamaz performans sergileyince başa baş geçen maçı sondaki atağı ile 80-77 kazandı. Dış şut avantajı ve uzun boyu ile çok yönlü bir profile sahip power forvet Mehtap Karabilecen, Canik ekibinde 11 sayısı ile yerli rotasyonda en ön plandaki isimdi.
Hatay’da oynanan maçta, Mersin BŞB maçın sonunda savunmasını sertleştirip, kritik anları Snow, Hodges ve Lacy ile iyi oynayınca Hatay BŞB önünde geriden gelerek 61-65 kazanan taraf oldu. Hatay ekibinin maçın sonunda savunmada direnci kaybetmesi sonuçta etkiliydi.
Twitter:@hayripekergin
BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler