Türkiye Basketbol Federasyonu, çıkış noktası ‘Alt yapı milli takımlarında yakalanan başarıların, neden A Takım seviyesine taşınamadığı’ konusu olan bir Arama Konferansı düzenledi. Basketbolun farklı bölümlerinde bulunan 82 kişi, 2 gün boyunca çözüm önerileri üretti.
Basketbolda A Milli Takım’ın yaşadığı oyuncu bulma zorluğu, alt yapılarda elde edilen madalyalara rağmen, aynı isimlerin A Takım seviyesine geldiklerinde beklentilerin altında kalmaları, bir sorundu ve çözümü için bir şeyler yapılmalıydı. Basketbol Federasyonu da harekete geçti ve hem sorunların tespiti, hem de çözümü için bir ‘arama konferansı’ düzenledi.
Konferansa Federasyon Başkanı Harun Erdenay, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, basketbolun efsane isimleri, görev yapan antrenörler, kulüp temsilcileri, eğitimciler, oyuncular ile basından isimler katıldı. İki günü Sapanca NG Güral Otel’in toplantı salonunda geçiren katılımcılar, sorunları ve çözümünü 7 ana başlıkta topladı.
1- Menajerlik müessesesi
Oyuncuların erken yaşta menajerlerinin olması ve bu kişilerin günlük kazançlara yönelik kararlar almasının, sıkıntı yarattığı belirtilirken, bunun düzenlenmesi ve TBF tarafından kontrol edilmesi üzerine öneriler konuşuldu.
2- Sporcu eğitimi
Sporcuların A Takım seviyesine çıktıklarında yaşayacakları sıkıntıların belirlenerek, üst kademeye hazır hale gelmelerinin sağlanması. Bunun için de altyapılar kulüplerden ayrılarak, okulların bünyesinde uygulanması için düzenlemelerin yapılması.
3- Antrenör eğitimi
Alt yapıdaki antrenörlerin eğitimine yoğunlaşılması. Oyuncuların gelişimlerinin sağlanması için her takımda bununla ilgili çalışanların bulundurulması ve küçük yaştaki çocukların, uzmanlar tarafından hazırlanacak sisteme göre çalışmalar yaptırması.
4- Yabancı sayıları
Kenardaki yabancı sayısının 3’te 1 orana ulaşmasının gelecekten çok bugünün düşünüldüğü bir yapıyı oluşturması. Buna önlem olarak da, her takımın antrenör dışında benchte en fazla 1 yabancı bulundurabilmesi kuralının konması.
5- Sahada Türk oyuncu bulunmaması
Yabancı kuralının 4+1 şeklinde düzenlenmesi ve takımların en az 3 Türk oyuncuyu her an hazır tutması. Türk oyuncuların, ‘nasıl olsa forma giyerim’ rehavetinden kurtulmaları için de kontrat tavan fiyatı koymak. Özellikle gençleri oynatanlara, ciddi oranda teşvik vermek. Uzun vadede de draft sistemini yürürlüğe sokmak.
6- Kulüplere maddi disiplin getirilmesi
Kulüplerin yaptığı harcamaların düzen içinde olması için, yaptıkları harcamaların şeffaf olması ve profesyonel firmalar tarafından denetlenmesi.
7- Uzun vadeli uygulamalar
A Milli Takım antrenörüyle 4 yıllık anlaşma yapılması. Hedefin doğru konması, bir danışma kurulu oluşturulması. Oyuncu odaklı yaklaşımın hayata geçirilmesi, gelişim coachlarının daha değerli hale getirilmesi, yetenek havuzu oluşturulması.
Kaynak: milliyet