13-17 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek 5. İslami Dayanışma Oyunları 3×3 Basketbol branşında, geçtiğimiz sezonu Darüşşafaka’da tamamlayan Milli basketbolcu Sinan Güler de forma giyecek.
8 Kasım 1983 doğumlu tecrübeli oyuncu, 3×3 Basketbol Milli Takımı ile ilgili süreci şu şekilde değerlendirdi:
– Geçtiğimiz yıl Olimpiyat sporcularıyla podcast için konuşurken, imrendiğimden 3×3’ü denemek istedim. Tokyo Olimpiyat Oyunları’nı izlerken bu tutku bende daha da gelişti. Ailem ve yakınlarımla yapmış olduğum sohbetler sonrasında 2024 yılında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda 3×3 branşında yer alma fikri oluştu. Bu tabii ki kolay değil. Ancak Konya’da düzenlenecek İslam Oyunları benim için büyük bir fırsat olacak. Kendimi görerek değerlendirme yapma açısından önemli bir süreç yaşayacağım. Çünkü 3×3 oyununun dinamiklerini yaşayarak öğreneceğim. Ayrıca kendimi 5’e 5’te olduğu gibi nasıl ifade edeceğimi de göreceğim. Benzer bir ortam yakalayacağıma inanıyorum. Tabii bunu oynamadan bilemem. Kariyer hedefimde 3×3’de oyuncu olarak bir şey yapmak olur mu? Hedefim burada Olimpiyat sporcusu olabilme yolunu deneyerek keşfetmek. Ayrıca 3×3’ün ülkemizde profesyonel bir yapıya oturmasını sağlamak. Ben burada sporcu kimliğimin yanı sıra girişimci olarak da rol üstlenmek istiyorum. Bunun keşfine çıkmış durumdayım.
– Temele baktığımızda FIBA’nın organize ettiği şema 3×3’te oyun tarafından yapılabilecekleri çok kolay yönlendiriyor. Turnuva katılımı ve organizasyon açısından çok farklı imkanlar söz konusu. Burada 1 senedir araştırmalar yapıyorum. Türkiye’de sporcu olarak başarılı olabilmek adına çok büyük bir özveri gerekiyor. 5’e 5 basketbolun getirdiği imkanlarla yetişebileceğimiz noktalara; tanıtım, destek ve sponsorluk anlamında belirli sporculara kariyer yapma adına yönlendirme ihtimali doğacağı düşüncesindeyim. Ancak bu da kolay bir süreç olmayacaktır.
– 5’e 5 basketbolunun ihtiyacı olan her şeyi 3×3 de verebiliyor. Pozisyon bilme, topsuz hareket, kendi pozisyonunu ve takım arkadaşına pozisyon yaratmak gibi farklı öğeler barındırıyor. Keyifli ve heyecanlı bir ortam var. Bunu keşfetmek önemli. 3×3 ne olursa olsun sokak basketbolu organizasyonu olarak gözükse de FIBA dünyası içinde ciddi bir yapıya sahip. Bunun içerisinde sokak kültürünü ve basketbolunun birleşimini iyi yapmak gerekiyor.
– Oyunun temposu, maç sürelerinin kısa olması ve yarı sahada oynanması nedeniyle daha hızlı karar alınması en öne çıkan farklar. 5’e 5’ten farklı olarak top daha küçük ve zemin de parke değil. Bu öne çıkan ilk farklılıklar. Diğerlerini de yaşadıkça göreceğim. Çok eğlenceli bir ortam var. Gün içinde birden fazla maçı farklı yerlerde oynayabiliyorsunuz ki bu çok keyifli. Bugün milli takım olarak hem kadın hem de erkek sporcular bir arada. Aynı kafilede hareket ediyoruz. Bu da sporun birleştirici gücünü gösteriyor. Bunu yaşıyor olmak çok güzel.
Kaynak: TBF