22 Kasım 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaDİĞERBaşkentten çıkan şampiyonu hatırlayan var mı?

Başkentten çıkan şampiyonu hatırlayan var mı?

Basketbol Süper Ligi 7 Ekim 2017’de başlayacak. Bu sezon ligdeki takımlara baktığımızda ligin favorileri yine İstanbul’dan. Birçok takım sporunda olduğu gibi erkek basketbolunda da İstanbul takımlarının tarihte ve günümüzde ciddi bir ağırlığı söz konusu. Her ne kadar Karşıyaka ve Tofaş gibi şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan takımlar olsa da erkek basketbolumuzda başkent Ankara sadece bir kez şampiyon çıkartabildi: Muhafızgücü. 1973-74 sezonunda şampiyon olan Muhafızgücü’nün basketbolseverlerin ilgisini çekebilecek ilginç bir hikayesi var.

1920 yılında Atatürk’ün girişimiyle “Muhafız Alayı” adıyla kurulan ve 1923’te adı “Muhafızgücü” olarak değişen kulübün, Cumhuriyet’in ilk yıllarında birçok spor dalında önemli başarıları mevcut. Profesyonel olarak asker-sporcu yetiştiren bir yapıya sahip olan kulüp 1981’e kadar varlığını sürdürdü. Bir başka deyişle Muhafızgücü aslında bir asker takımıydı. İşte bu nedenle Muhafızgücü Basketbol Takımı oyuncuları da inceleyeceğimiz dönem olan 1970’lerde askerlik görevini yerine getiren basketbolculardan oluşuyordu!

Basketbolumuzun efsanelerinden Armağan Asena’nın o dönemde coachluğunu yaptığı kulüp 1973-74 sezonunun başında önemli bir şans elde etti. Dönemin yıldız ve milli oyuncularından İTÜ’lü Kemal, Reşat, Osman, Şekersporlu Abdullah, Galatasaraylı Yavuz, Fenerbahçeli Tufan vatani görevleri nedeniyle Muhafızgücü’ne geçti. Dahası geçen sezondan Nur Germen, Serdar Ersözlü ve Mehmet Tümer gibi yıldızları olan Muhafızgücü bir anda ligin favorisi oldu. Bununla birlikte o sezonda branş kaptanının bir binbaşı olan Necdet Öztürk olduğunu da hatırlatalım. Ligin diğer favorisi ise İTÜ’den Zeki ve DSİ’den Aydın Örs’ü transfer eden Şekerspor’du. Yani bu sezon kupanın Ankara’da kalmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Öyle de oldu:

 

(Şampiyonluğa giden ekip)

 

1973-74 sezonunun işleyişi şöyleydi: 12 takımlı ligde play-off yoktu, ligi lider bitiren doğrudan şampiyon olacaktı. Dahası olası bir beraberlik durumunda maç uzamıyordu. Galibiyet 3, beraberlik 2, mağlubiyet 1 puan değerindeydi. Bununla birlikte Samsunspor ligin devre arasında ligden çekildiği ve toplamda 11 maç yapabildiği için takımlar 22 değil, 21 maç üzerinden sıralandı. Ayrıca sezon başında federasyon Türkiye Kupası’nı kaldırmıştı. Bu nedenle şampiyonluk kupası belki de biraz daha değerli hale gelmişti.

Spor Sergi Sarayı’ndaki sanayi sergisi nedeniyle geç açılan sezonun ilk maçında 03.11.1973’te ligin bir diğer iddialı takımı Şekerspor’la karşılaşan Muhafızgücü bu maçı 75-73 kaybederek lige kötü bir başlangıç yaptı. Üstelik bu kayıp ligin diğer favori takımına karşıydı. Şekerspor kritik bir adım atmıştı. Fakat bu maçtan sonra ilk yarı bitene kadar Şekerspor Beşiktaş’la berabere kalıp, Kolej’e karşı kaybetti. Muhafızgücü ise devrede kalan 10 maçtan 10 galibiyet çıkardı ve 31 puanla devreyi lider bitirdi. Şekerspor ise 30 puanla hemen arkadaydı. İkinci yarı ise kritik bir rövanş karşılaşmasıyla başlayacaktı: Muhafızgücü – Şekerspor! Kazananın büyük avantaj yakalayacağı maçı Muhafızgücü 26.01.1974’te zor da olsa 74-72 kazandı ve bir daha arkasına dahi bakmadan ligi 20 maçlık galibiyet serisiyle şampiyon olarak noktaladı. Sezon sonunda Muhafızgücü 61 puanla kupaya uzanırken en yakın rakibi Şekerspor ise 17 galibiyet 1 beraberlik 3 mağlubiyetle 56 puan alabilmişti. 21 karşılaşmada rakip potaya 2001 sayı bırakmayı başaran Muhafızgücü’nün bu güçlü kadrosu, kendi potasında sadece 1482 sayı gördü ve maç başına yaklaşık 25 sayılık bir averaj üreterek ligi domine ederek kazandı. Böylece altı yıl İstanbul’da kalan kupa sonunda Ankara’ya gelmişti!

 

(Puan durumunda Muhafızgücü’nün tek mağlubiyeti doğrudan görünmüyor ama tablodan sağlamasını yapmak mümkün.)

 

Güçlü Şekerspor ise Nisan’da biten ligin ardından Mayıs 1974’te Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası’nı Muhafızgücü’nü 85-75 yenerek kazandı ve en azından sezonun son kupasını kazanarak bir teselli elde etmiş oldu.

Sonraki sezonda Muhafızgücü askerlik görevi biten oyuncuların takımdan ayrılmasıyla güç kaybetti. Avrupa’da da istediği sonuçları alamayan takım, Şampiyon Kulüpler Kupası’na ilk turda veda etti.

O şampiyonluk bugün hala erkek basketbolunda başkentin kazandığı tek şampiyonluk durumunda. Hatta Ankara’daki takımlarımızın durumuna bakarsak uzun süre de öyle kalacak gibi…

 

(Dönemin Basketbol Muhabiri Nurhan Aydın’ın haberi. Yılın coachu Armağan Asena, yılın takımı da Muhafızgücü seçilmiş. Yılın oyuncusu ise başka bir efsanemiz olan Hüseyin Alp)

 

1973-74 Şampiyonu Muhafızgücü Kadrosu

Ayaktakiler: Serdar Ersözlü, Kemal Erdenay, Yavuz Kıvaner, Tufan Turan, Osman Gündüz, Berkan Baras. Oturanlar: Reşat Güney, Nur German, Mehmet Tümer, Abdullah İnce.

Efsanelerimize saygıyla…

 

Yazıdaki fotolar ve spesifik bilgiler için kaynaklar:

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler