22 Kasım 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaNBADraftın şifreleri / İsmail Durlanık

Draftın şifreleri / İsmail Durlanık

Bir NBA draftını daha geride bıraktık. İlk turda seçilen 30 basketbolcu yıllarca süren çalışmanın karşılığını hem ligde oynamaya layık görülerek hem de dolar milyoneri olarak aldı. 1. sıradan seçilen Cunningham 10 milyon dolar, 30. sıradan seçilen ise Santi Aldama ise 2 milyon civarı para kazanacak. 2. Turdan seçilenler ise 1.5 milyon dolar ila 600.000 dolarlık kontratlara imza atacak. Gelelim seçimlere; ilk 5 sıra beklediğim gibiydi. 6. sıradan seçilen Josh Giddey’in çok daha altta seçilmesini bekliyordum. San Antonio Spurs’un 12. sıradan seçtiği Joshua Primo’nun ise bırakın lotary’den seçilmesini ilk turda seçilmesini bile beklemiyordum. Benim için draftın en büyük sürprizi oldu. Temsilcimiz Alperen Şengün ise 16. sıradan Houston Rockets tarafından seçildi. Alperen’i seçmek için Oklahoma’ya 2 draft hakkı veren Rockets yönetiminin basketbolcumuzdan beklentisi büyük. Ancak gerek kadro yapısı gerekse rekabet edeceği isimler açısından Alperen’in işinin en azından bu sene kolay olmadığı görüşündeyim. İlk 16 sıradan seçilen isimler ve takımlarına olası katkılarına ait analizim aşağıda.

Cade Cunningham(Detroit Pistons) PG/SG: Pistons beklediğim seçimi yaptı ve 1. sıradan Cade Cunningham’ı seçti. Yeniden yapılanma sürecinin henüz 2. yılında etrafına takım kuracağı ve liderlik yapacak bir isme sahip olmak önemli fırsattı, Pistons bu şansı değerlendirdi. Cunningham yetenek seti epey geniş bir oyuncu. 2.03 boyunda ve bir oyun kurucu için güçlü fiziğe sahip. Skorer gard olarak da oynayabiliyor. Hücum repertuarı geniş. Kendi şutunu yaratabiliyor. 3 sayı yüzdesi yeterli düzeyde. Atletizmi üst seviyede. Savunma yönü gelişmiş bir oyuncu. Top yönlendirme de başarılı. Gereğinde skorer gereğinde hücum yönlendirici olarak kullanılabilir. Her ikisini de başarıyla yapabiliyor. Saha görüşü çok iyi. Pozisyonuna göre iyi ribauntçu. Topla çok oynamasından kaynaklı fazla top kaybı yapıyor. Bu zaafını gidermesi lazım. Asist ortalaması düşük ancak bu durumun biraz da Oklahoma State kadrosundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Pistons’la 3.5 asist ortalamasını aşacaktır. Detroit Pistons, Cunningham’ın yeteneklerini sergilemesi ve gelişmesi için doğru adres. Liderlik yapacağı, topa hükmedeceği ve uzun süre sahada kalacağını düşünüyorum. Pistons yeniden yapılanma sürecinde olduğu için NBA’e adaptasyon sürecini nispeten stressiz ortamda yapacak. Bu da ayrı bir avantaj kendisi için.   

Jalen Green(Houston Rockers) SG: Houston Rockets takım skorunu üstlenecek bir ismi tercih etti. Green kendi skorunu yaratabilen doğal bir skorer. Hem 3 sayı çizgisinin gerisinden hem de boyalı alana penetre ederek sayı bulabiliyor. Çok iyi atlet. Fiziği NBA için zayıf ama hızı ve sıçrama yeteneği ile bu konuda pek sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Atletizmi ve çevikliği ile savunmada etkili olabilir ama savunma konsantrasyonu düşük. Bu da savunmada sorun yaşamasına yol açabiliyor. Zaman zaman tercih hatası yapması bir diğer eksiği. Green atmaya odaklı oynuyor bu nedenle asist rakamları düşük. Rockets, Jalen Green’i hücumun merkezine yerleştirecektir. Rockets’da alacağı rolün büyüklüğünü de göz önüne alırsak yılın çaylağı ödülünün en büyük adayı diyebilirim Jalen Green için. Jalen Green skor dışındaki eksiklerini giderir özellikle konsantrasyon sorunlarını aşarsa bir yıldız potansiyeline sahip.

Evan Mobley(Cleveland Cavaliers) PF/C: Cavaliers boyalı alan için çok önemli bir oyuncu seçti. Mobley, çember savunabilen ve kısa karşısında durabilen çok yönlü bir savunmacı. Yetenekli bir uzun. Uzun oyuncuya göre oldukça süratli ve hızlı hücumlarda etkili olabiliyor. El ayak koordinasyonu iyi. Sezgileri güçlü ve asist özelliği var. Basketbol IQ’su yüksek. Yüzü dönük vaziyette topla buluştuğunda kendi şutunu yaratabiliyor. İyi ribauntçu. Bloklarıyla rakip uzunları bozuyor. Ayrıca top çalma oranı da tatmin edici düzeyde. Faulsüz savunma yapması bir diğer artı yönü. Hücumda verimli olacağını düşünüyorum. Kolejde % 30’la 3 sayı attı. Bu yüzde yeterli değil, bu konuda çalışmalı. Evan Mobley’in eksi yönü fiziğinin NBA için yetersiz kalması. 2.13 boyunda bir oyuncuya göre biraz zayıf. Güçlenmeye ihtiyacı var. Mobley’i bekleyen bir diğer zorluk Cavaliers’da Jarrett Allen’la oynayacak olması. Ancak gerekli uyumu sağlarlarsa Cavaliers özellikle boyalı alan savunmasında ligin en iyilerinden biri olabilir.  Mobley’in Allen’la beraber oynadığı dakikalarda uzun forvet oynayacağını düşünüyorum. Bu pozisyonda da oynayabiliyor ama potaya uzak oynamak biraz zorlanmasına yol açabilir. 90 ve 2000’li yıllarda örneklerini gördüğümüz ikiz kuleleri(Jarrett Allen 2.11, Evan Mobley 2.13) 2020’nin hızlı basketbolunda izlemek ilginç olacak.

Scottie Barnes (Toronto Raptors) F/PF: Toronto’nun Jalen Suggs’ı seçmesi bekleniyordu ancak tercihlerini Scottie Barnes’dan yana kullandılar. Bu seçim bir yerde Pascal Siakam’ın takas söylentisinin gerçeğe dönüşeceğinin habercisi olabilir. Gelelim Barnes’a; uzun kolları ve ayak çabukluğuyla üst düzey savunmacı. Birden fazla pozisyonu savunabiliyor. İyi delici. İyi sıçrıyor. Üst seviyede atletizme sahip. İyi pasör. Fizik gücü NBA için yeterli. Saha görüşü çok iyi ve iyi asistçi. Point forvet tanımına uygun, çok yönlü bir oyuncu. İkinci bir oyun kurucu olarak oynayabilir. Açık alanda etkili. Bu özellikleri Toronto’ya ilaç gibi gelecek cinsten. Tek eksiği şutu. Onda gelişme kaydettiğinde önemli bir parçaya dönüşebilir.

Jalen Suggs (Orlando Magic) G/SG: Toronto Scottie Barnes’ı seçince Orlando da elde kalan en potansiyelli isme yöneldi ve oyun kurucu Jalen Suggs’ı seçti. Orlando’nun kısa rotasyonu kalabalık ama hücumu yönlendirebilecek biri eksikti. Suggs o boşluğu doldurabilecek bir isim. 2001 doğumlu basketbolcu lider vasfına sahip. Oyunun iki tarafında da etkili olabiliyor. Özgüveni yüksek. El yakan topları kullanmaktan çekinmiyor. Oyunu iyi okuyor, ribaunt ve asist katkısı yapabiliyor. Fiziği NBA için yeterli. Zayıf tarafı şutu. Üç sayı yüzdesi hatta faul yüzdesi bile kötü. Şutunu en azından ortalama seviyeye çıkarmalı.  

Josh Giddey (Oklahoma City Thunder) G: Oklahoma beklemediğim bir seçim yaptı. 15-20 arası seçilmesini beklediğim Josh Giddey’i 6. sıradan seçti. Giddey uzun boylu bir gard. 203 boyunda. Avustralya liginde başarılı oldu. 2002 doğumlu basketbolcunun pas yeteneği üst düzeyde. Genç ve atlet oyunculardan kurulu Oklahoma oyuncuları Giddey’in spektaküler paslarıyla tribünleri ayağa kaldırabilecek sayılar atabilir. Ribaunt sezgisi çok güçlü. Son sezonda 7.5 ribaunt ortalaması tutturdu. Bu rakam çoğu uzunun erişemediği bir seviye. NBA’de bu ortalama kadar olmasa da ribaunt katkısı yapacaktır. Eksi yönleri bacakları yeterince güçlü değil. Bu da savunmada sorun yaşamasına neden olabilir. Avustralyalı oyun kurucunun savunmadan daha büyük problemi şutu. Şut yüzdesi çok düşük. Ayrıca şut mekaniği de sorunlu. Şutunu yaratamıyor. Top kaybı yapmaya müsait bir stili var. NBA sertliği ve temposundan bu da sorun olur. Pozisyon olarak da arada kalmış bir isim. Çok iyi pasör ama diğer eksikleriyle NBA’de büyük bir rol alması zor. Bana göre bu kadar yukarıdan seçilmesi hata. Ancak Oklahoma gibi gelecek yıllara ait 25 ilk tur draft hakkına sahip bir takımın bu gibi kumarları oynaması kabul edilebilir. Şutunu geliştirirse Oklahoma için piyango olur. Olmazsa diğer seçimlerden gelecek gençlere yerini bırakır.

Jonathan Kuminga (Golden State Warriors) F: Jonathan Kuminga tıpkı Jalen Green gibi NBA yerine G Legue’de oynadı. Çok yönlü bir kanat forvet. Asist özelliği var. Pozisyonuna göre üst düzey ribaunt katkısı verebiliyor. Kendi skorunu üretebilen bir oyuncu. Hızı, gücü ve çabuk ilk adımı ile skor bulabiliyor. Ancak şutu ciddi anlamda sorunlu. Orta mesafe ve yay gerisinden düşük yüzdeyle atıyor, şut tercihleri kötü, karar vermede sorun yaşayabiliyor ve zorlama şutlara yönelebiliyor. Kuminga’nın şutundaki sorun teknikten daha çok mental. İyi bir faul atıcısı olduğunu da söyleyemeyiz. Temaslı oynayan bir oyuncu için bu da bir eksiklik. Bu konuda da gelişmeli. İstikrarsız yapısı ve oyunu okumada yetersiz kalması diğer eksiği. Savunmada önemli avantajlara sahip. Uzunlarla fizikal mücadeleye girecek kadar güçlü, atletizmi ve uzun kollarıyla kısalara karşı da geçilmiyor. Birden fazla pozisyonu savunabiliyor. Hücumda zaman zaman yaşadığı konsantrasyon eksikliği savunmada da karşımıza çıkabiliyor. Kuminga uzun forvet de oynayabilir ama bunun için güçlenmesi lazım. İstikrarsız yapısı önemli sorun. Bu eksiklerini göz önüne aldığımızda Golden State tarafından seçilmesi büyük şans. Warriors forvet pozisyonunda eksik. Bu nedenle oynama şansı bulacaktır. Ayrıca Stephen Curry, Klay Thompson şut ve karar verme, Draymond Green ise boyalı alanda mücadele etme konusunda yardım alacağı en iyi isimler. Kuminga bu şansı kullanır ve çalışırsa güzel bir NBA kariyeri olabilir.

Frantz Wagner (Orlando Magic) F/PF: Yeniden yapılanma sürecindeki Orlando kanat forvet eksiğini çok yönlü bir savunmacı isimle doldurdu. Alman basketbolcu top çalma ve blok yapma konusunda başarılı. Wagner için çok yönlü bir savunmacı diyebiliriz. Dış savunmada ve yardım savunmasında etkili. Pas kanallarını iyi görebiliyor. Ayrıca top hakimiyeti gayet iyi. Dış şut atabiliyor ama istikrarlı bir dış şuta sahip değil. Şutu üzerinde çalışmalı. Ayrıca şut stilini değiştirmeli. Topu alttan çıkarıyor bu durum fazlaca blok yemesine neden olabilir. Şutunu yaratmakta sıkıntı yaşıyor. Orlando kendisini uzun forvet oynatmak isterse fizik olarak güçlenmesi gerekecek.

Davion Mitchell: Kings potansiyelli bir gard tercih etti. Ancak kadrosunda De’Aaron Fox ve Tyrese Haliburton gibi isimler varken bu tercih beni şaşırttı. Sanırım çift gardlı bir sistemi tercih edecekler. Bu konuyu zamana bırakalım ve Davion Mitchell’in özelliklerine geçelim. 3 yıllık kolej kariyeri var. Tecrübeli sayabileceğimiz bir oyuncu. Belli bir potansiyel barındırıyor. İstikrarlı bir gelişim çizgisi var. Son sezonunda % 44’le 3 sayı attı. Ancak önceki sezonlardaki yüzdeleri çok kötüydü. Hücum repertuarı geniş. Orta mesafe şutu ve potaya yüklenerek de sayı bulabiliyor. Hızlı ve açık alanda etkili. Asist ortalaması yeterli düzeyde. Savunma konsantrasyonu yüksek. Boyu kısa olmasına rağmen bacaklarının güçlü ve çabuk olmasıyla savunmada etkili olabiliyor. Eksi yönleri zaman zaman fazla top kaybı yapabiliyor. Serbest atış yüzdesi bir gard için yetersiz. Bu konuda gelişmeli.  

Ziaire Williams (Memphis Grizzlies) F: Memphis Grizzlies, Pelicans takasından çıktığı 10. sıradan stilini çok beğendiğim Ziaire Williams’ı seçti. Grizzlies’ın forvet pozisyonunda bir oyuncuya ihtiyacı vardı. Williams bu boşluğu doldurabilecek bir isim. Topla oynama becerisi yüksek, kendi şutunu yaratabilen bir oyuncu. 3 sayı çizgisinin gerisinden düşük yüzdeyle atıyor ama şut stili iyi. Yüzdesini yükselteceğini düşünüyorum. Fizik olarak güçlenmesi lazım. Saha görüşü iyi. Asist ve savunma katkısı verebilir. Çok yönlü bir oyuncu. Grizzlies’ın geniş rotasyonunda yer bulur ve katkı verir. Şut yüzdesi başta olmak üzere eksiklerini giderdiği oranda da rolü büyür. Önemli bir potansiyel ama zamana ihtiyacı var.

James Bouknight (Charlotte Hornets) SG: Charlotte tam ihtiyacı olan bir oyuncuyu seçti. Ligin en kötü savunma yapan takımlarından biri için James Bouknight ideal isim. 2000 doğumlu basketbolcu iyi savunmacı olmanın yanında iyi de bir delici. Birebirde çok etkili olabilen bir skorer. Boyalı alana girdiğinde iyi bitiriyor. Pozisyonuna kıyasla iyi ribauntçu. Smaçlarıyla seyircinin ilgisini çekebilir. Ligin en iyi pasörlerinden biri olan LaMelo Ball’la oynayacağını düşünürsek bu ikiliden çok sayıda spektaküler smaç izlemeye hazır olalım. Şutu için iyi şeyler söylemek zor. NBA için yetersiz. Kolejde de düşük yüzdeyle 3 sayı attı. Top kaybı bir diğer eksiği. Topu domine etmesine rağmen asist rakamları bir kısa için yetersiz. Zamana ihtiyacı var. Şayet La Melo ile ilk 5’te oynarsa birbirlerinin defolarını kapatabilirler. Savunması ve deliciliği ile Ball’ı savunmada rahatlatır, bitirici oynayacağı için top kaybı sayıları da düşer. Böylece şutunu geliştirene kadar etkili olup, sahada daha fazla kalabilir. Bençten gelirse Terry Rozier pas vermeyi sevmediği için kendini göstermesi zor olur.

Joshua Primo (San Antonio Spurs) SG: Beni en çok şaşırtan seçim oldu. İlk turda seçilmesini beklemiyordum. Spurs draftın en genç oyuncusunu Josh Primo’yu seçti. Muhtemelen gelişeceğini düşünüyorlar ve geleceğe yönelik bir yatırım olarak gördüler. Ben çok farklı bir özelliğini görmedim. En belirgin artısı ortalama üstü bir dış şuta sahip olması. Ama o konuda da çok ileri seviyede değil. Ayrıca fiziği NBA için yeterli değil. En azından ilk senesinde büyük katkı beklemek zor. Zamana ihtiyacı var. Ne kadar iyimser bakarsam bakayım bu kadar yukarıdan seçilmesini anlayamıyorum. San Antonio Spurs geçmişte draft seçimlerinde genelde başarılı olduğu için vardır bir bildikleri.

Chris Duarte (Indiana Pacers) SG: İndiana Pacers ihtiyacı olan bir ismi seçti. Savunma yapan, ceza şutu sokan bir oyuncu Pacers rotasyonu için önemli ekleme oldu. Ayrıca çaylaklarla çalışmayı hiç sevmeyen Koç Rick Carlishe’yle çalışacak olduğunu düşünürsek Duarte’nin 24 yaşında olması bir diğer artısı. Dominikli oyuncunun eksi tarafı gelişimini tamamlamış olması. Hemen katkı verir ama gelecekte fazlasını bekleyen aldanır. Yaptıklarını istikrarlı yapsın yeter. Rotasyon oyuncusu olarak NBA’de yer bulur.  

Moses Moody: Golden State benç için uygun bir seçim yaptı. Moddy 3& D için ideal bir oyuncu. Ceza şutu sokar, gerektiğinde gardlarla da eşleşir, iyi savunma yapar ve takım oyununa uyar. Bu özellikler yeniden şampiyonluk yarışına girmek isteyen Golden State tatmin edici. Golden State, Moody birlikteliği her iki tarafı da mutlu edebilir. 2002 doğumlu basketbolcu şutunu yaratma konusunda yeterli değil. Klay Thompson, Stephen Curry ve Draymond Green gibi hem ikili sıkıştırma alan hem de elit pasör olan isimlerle oynayacağı için bolca boş şut şansı elde edecektir. Şutunu yaratmasına gerek kalmaz.

Korey Kispert (Washinton Wizards) GF: Wizards’ın bir forvete ihtiyacı vardı. Geçtiğimiz yıl garddan bozma isimlerle forvet pozisyonunu doldurmaya çalıştılar. Kispert tam anlamıyla bir keskin şutör. Ancak atletizmi yetersiz. Birebir eşleşmede savunmada sorun yaşayabiliyor. Ayrıca ve şutunu yaratamıyor. İyi bir sistem takımı içinde bu eksikleri sorun yaratmaz, oldukça da yararlı olabilir. Büyük değişime hazırlanan Wizards hangi kadroyla ve hangi sistemle oynayacağı Kispert’ten alacağı verimi etkileyecek. En kötü ihtimalle bençten gelip boş şut bulduğunda rakip savunmayı 3 sayılarla cezalandırır.

Alperen Şengün: Houston Rockets gelecek yıllara ait iki draft hakkı vererek Orlando’nun 16. sıra hakkını aldı ve 2002 doğumlu basketbolcumuz Alperen Şengün’ü seçti. Bu Rockets yönetiminin Alperen’den beklentisinin ne kadar büyük olduğunun göstergesi. Alperen çok iyi bir alçak post oyuncusu. Boyalı alanda savaşçı biri. İyi faul atıcısı, temaslı oynayan bir oyuncu için önemli özellik. Ayaklarını iyi kullanıyor. Doğru pası verebiliyor. Ribaunt sezgisi güçlü. Şutu eksi yönü. Savunmada aşama kaydetmeli. Ayrıca şutunu geliştirmeli hatta menzilini 3 sayı çizgisinin gerisine taşımalı. Ancak Alperen’in sorunu bunlardan daha fazla olabilir. Rockets Jalen Green’i seçti ve hücumda en büyük opsiyon o olacak. Green pas vermeyi sevmeyen bireysel oynayan biri. Alperen’in topla fazla buluşamayabilir. Bu da pas ve boyalı alan skoru gibi yeteneklerini sergileyememesine neden olabilir. Mental olarak güçlü olmalı. Topsuz oynamayı öğrenmeli. Ribauntlara ve savunmaya odaklanmalı. Zaten hücum ribauntları iyi. Bir süre ekmeğini taştan çıkararak hücum ribauntlarını tamamlayarak skor bulması gerekebilir. Zamanla rolü de artacaktır. Biraz sabır ve mental olarak güçlü kalması kendisini kabul ettirmesini kolaylaştıracaktır.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler