2003 yılında TBF Milli Takımlar Direktörü'yken Orhun Ene ve Levent Topsakal'ın Alt Yapı Milli Takım antrenörlüğü yaptıkları dönemde bahsi geçen çalışmalara, Prof. Dr. Emre EROL ve ekibi ile başladık.
Bu dönemde seçtiğimiz oyuncular ile Avrupa Şampiyonluğu elde edildiği gibi çeşitli uluslararası turnuvalarda ilk dört içinde dereceler aldık. Yetenek seçme çalışmaları sonucu belirlediğimiz çocuklar Milli Takımlar ve Süper Ligde değişik Takımlarda görev alıyor. Örnek olarak Doğuş Balbay, Melih Mahmutoğlu, Barış Hersek’i sayabiliriz. Burada amaç yetenekli sporcuları tespit etmek kadar , bu yaş çocukları için norm değerlerde oluşturmak.
Sporda ileri gitmiş ülkelerde bu tip test bataryaları 40-50 yıl önce geliştirilmiş ve sonuçları yeni jenerasyonların seçiminde kullanılmıştır. Sporda istikrarlı başarıyı sağlayabilmek, somut verilerin kullanılması ile olmaktadır. Velilerinde çocuklarının durumundan haberdar olması ve zamanlarını, emeklerini boşa harcamaması açısından, bu ölçümler çok değerlidir.
Türk Sporunun her branşta yeteneklerin en iyi şekilde belirlenmesi ve başarıya ulaşmanın önünü açacak projeyi hayata geçiriyoruz.
PROJEYLE İLGİLİ GÖRÜŞLER ŞÖYLE:
HARUN ERDENAY: Çocukların erken yaşta hangi spora eğilimli olduklarını saptayan bu çalışma, bizim spor yaptığımız dönemde görülmeyen bir uygulamaydı. Sporcunun sportif geleceğinin belirlenmesi alanında önem taşıyan bu çalışmadan oğlumun da yararlanmasını istiyorum. Böylece çocuklarımızın ileride hangi sporda başarılı olacağını saptayıp, onları yeteneklerini sergileyebilecekleri ve ilerleyerek kendilerini gösterebilecekleri spor branşına yönlendirme şansını yakalayabileceğiz. Bu da sporumuzun gelişmesi ve başarılı sporcu sayımızın artması yolunda çok önemli bir adım olacaktır.
AYDIN ÖRS: Bir sporcunun doğru gelişebilmesi ve ilgili branşta yüksek performans verebilmesi için yapılacak en önemli çalışma sporcunun spora başlama yaşında, hangi spora yeteneğinin olduğunun saptanmasıdır. Son dönemlerde gündeme gelen, bu çalışma ile yetenekleri tespit edilen sporcu ile çocuğa verilecek doğru branş eğitimi, onun sportif veriminin artımasını ve doğru spor dalını seçerek daha başarılı ve mutlu olmasını sağlayacaktır.
ERGİN ATAMAN: Çocukların erken yaşta hangi branşa daha yetenekli olduklarını tespit edip, özel çalışmalarla bu branşın geliştirilmesi cok onemli, bu hem çocukların özgüvenini kazandıracak hem de o spor dalında ilerde belki de Olimpiyat madalyası kazanmasını sağlayabilir.
ÖZKAN MUTLUGİL: Günümüzde çocukları spora erken başlatmak önemli ama doğru spora başlatmak çok daha önemli.Yanlış seçim, zaman-verim kaybı ve başarısızlıkların en büyük nedeni. Sevgi ve tutkuyla pekiştirilen çocuğa özgü, doğru spor tercihi bir dünya starı Olimpiyat sporcusu yaratabilir