Euroleague, Fenerbahçe ile Anadolu Efes’in aralarında bulunduğu 11 takımla, 10+10 yıllık sözleşme imzaladı ve 2016-2017’deki yeni formatını açıkladı.
FIBA’nın atağına karşı bir adım olarak nitelendirilen değişiklik, basketbol camiasında çok fazla olumlu karşılanmadı…
Çünkü mevcut formata gelen en büyük eleştiri, Euroleague’in Avrupa’da birkaç ülkeyi kapsamasıydı. Şimdi tamamen içine kapanık bir hal aldı
FIBA’dan sonra, Euroleague de benzer bir format açıkladı. FIBA’nınki biraz daha kapsayıcıydı belki ama ULEB’inki tamamen kapalı lig konseptinde. Mevcut formata gelen en büyük eleştiri, Euroleague’in birkaç ülkeyi kapsaması, Avrupa’yı kucaklamıyor olmasıydı. Şimdi tamamen içine kapanık bir hal aldılar. Futboldaki Şampiyonlar Ligi neden herkesi ilgilendiriyor. Çünkü, Faroe Adaları’ndan tutun, Lüksemburg, Arnavutluk temsilcisinin bile orada olma ihtimali var. Gruplarda onlarca Avrupa ülkesinden takım bulunuyor.
Nasıl popüler olacaksın!
Gelelim yeni Euroleague’e… 11 A Lisanslı takım. Türk, İspanyol, Yunan, Litvanya, Rusya, İtalya ve İsrail takımları. Kalan 5 takım da, Fransa, bir tane eski Yugoslavya ülkesi, Polonya ve Almanya’dan gelsin, etti sana 11 ülke. Sadece onbir… Avrupa’da 64 ülke var. 50’den fazla ülke halkının, Euroleague’le alakası olmayacak. O heyecanı yaşamayacaklar. Senin ürünün nasıl gelişecek, nasıl büyüyecek, nasıl daha popüler olacak?. Olamaz.
Türk sponsorlar olmasa…
Ne ilgi, ne maddi gelir olarak futbolun yanına bile yaklaşamazsın bu şekilde. Euroleague bir şirket. A Lisanslı kulüpler de buna ortak. Tek amaçları daha çok maç yapıp, daha çok televizyon geliri, daha çok tribün geliri elde etmek. Yani tek amaçları para kazanmak. Ama kazanamıyorlar yıllardır. Böyle giderse de kazanamayacaklar. Türk sponsorlar olmasa, maaş ödeyemez hale gelirler.
Sıkıcı bir format
Gelelim formatın teknik konularına. 16 takımlı, 30 haftalı bir lig. 30 hafta sonunda 8 takım Play-Off’a kalacak. Zaten 15 hafta sonra ilk 6 aşağı yukarı şekillenir. İddiası kalmayan en az 5-6 takım olur. Bunlar nasıl tribün dolduracak, nasıl reklam geliri alacak. Televizyondan da kimse izlemeyecek. Sıkıcı bir format açıkçası. Eskisinde son haftaya kadar bir iddia oluyordu. Play-Off’a kalan takımlar 5 maç üzerinden eleme oynayacak. Sonrası Final-Four… Yani normal sezon 30 maç. Çeyrek final 5 maç. Yarı final ve final bir maç. O gün iki oyuncun ‘ishal’ olsa, koskoca yılın emeği boşa gidecek. O zaman yarı final ve finali de 5 maçlık seri gibi, yani normal bir lig gibi oynat, bir anlamı olsun.
Kendileri çalıp, oynayacak
Pınar Karşıyaka, Türkiye Ligi şampiyonu oldu. Efes ve Fenerbahçe’yi eledi. Avrupa’nın en zor liglerinden birinde zirveye çıktı. Lütfen alın Euroleague’e… İsrail’de Hapoel Jerusalem, Maccabi Tel Aviv hegamonyasına son verdi ama onlara sıra gelmedi. Bir takım kendi liginde herkesi yenip şampiyon oluyor, ama Şampiyonlar Ligi oynama ihtimali bile bulunmuyor. Eleme oynat bari, o da yok… Sonuçta, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar. Bu formatın çok uzun soluklu olmayacağını düşünüyorum.
Hangi takımlar katılacak?
Euroleague’in yeni formatında A lisansı bulunan 11 takım, bir önceki yılın Eurocup şampiyonu ve 3 tane doğrudan katılım hakkı bulunan lig şampiyonu yer alacak. Ancak bu ligler henüz belli değil. Ayrıca 8 takım arasında yapılacak eleme maçları sonucu 1 takım daha turnuvada yer alacak. Bu şekilde 16 ekipli bir lig oluşturulacak. Ligde ilk 8 sırayı alan takımlar Play-Off’a katılacak. Çapraz eşleşmeli Play-Off’lar 5 maç üzerinden oynanacak ve serileri kazanan 4 ekip Final-Four bileti alacak.