20 Eylül 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaMEDYADA BASKETBOLBSL'deki maç yönetimleri üzerine / NECİP KAPANLI

BSL'deki maç yönetimleri üzerine / NECİP KAPANLI

Basketbolun sevilmesi, gelişmesi konusunda oyuncuların ve antrenörlerin rolleri elbette çok büyük. Ancak… Hakemlerin rolü de bir o kadar fazla… Antrenörler oynatacak, oyuncular oynayacak, hakemler de oyuna izin verecek.

Basketbolun sevilmesi için iki faktör vardır… Taraftarlar açısından tuttukları takımın kazanması… İkincisi ve daha önemlisi ise izleyenlerin hoşuna gidecek bir oyunun oynanması… O oyunun içinde tempo vardır, mücadele vardır, kurallar içinde sertlik vardır. Bunun için de basketbolu bildiği kabul edilen kişiler olarak hakemliği yönetenlerin, sertliği olabilecek en üst düzeye getirecek eğitimleri vermesi gerekir.

FIBA'nın ve Eurolegue'nin açık alanda yapılan temaslara "topla oynama çabası" kriteriyle sportmenlikdışı faul uygulaması getirmesi basketbolun sertliğinin bir bölümünü ortadan kaldırdı. Buna ek olarak hakemlerimizin boyalı alandaki mücadeleye hiç izin vermemeleri, formalar birbirine değdiğinde faul çalmaları, topa yapılan temasların ve özellikle blokların faul olarak değerlendirmeleri özellikle BSL'yi seyredilmez hale getirdi.

Maçın ilk periyodunda herşeye faul çalarsın… Oyun mecburen yumuşar, hatta alan savunma süreleri artar… Kimse kimseye dokunmaz… Biri kazanır… İlk periyodda olanlar unutulduğu için de maç iyi yönetilmiş olur. 

Arkadaşlar… Bu oyunu kimse seyretmez, kanal değiştirir. Rakip oyuncuların birbirine temas etmeden oynanan oyunları izlemek istiyorsa curling izler, snooker izler, voleybol izler ama genleriyle oynanmış bu basketbolu izlemez.

Olay illa sahada kavga çıkması, tribünlerin taşkınlığı değildir. İnsanları basketboldan soğutan her eylem olaydır. Hepsi basketbola zarar verir. Basketbolu izleyen insanlar panayırlardaki penaltı oyunu gibi, serbest atış yarışması için ne maça gelir, ne de TV'den maçın yayınlandığı kanalı açar.

Blok, basketbolun en zor hareketlerinden biridir. Penetre eden rakibin elindeki topa vurmak bir zamanlama hüneridir. Post up yapan oyuncunun arkasında durmak, haftanın 3 günü ağırlıkların altına giren oyuncuların işidir. Bunlar basketbolun güzellikleridir. Bunlara izin vermiyorsanız olay çıkartıyorsunuz demektir.

Ben bu nedenlerle bilmeyenlerin savunma yapılmadığını iddia ettiği NBA için her gün sabah saat 3'e saatimi kuruyorum. Açık söyleyeyim, BSL maçlarının çoğunu ise görevim icabı izliyorum. 


Kaynak:
Basketfaul

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler