Soru: Günümüz basketbolunda hücumda oyunu hangi oyuncular kurar?
Cem Akdağ: Günümüz basketbolunda oyunu tüm oyuncular kurabilir. Ancak oyun kurmak için top elinde olan oyuncunun potayı tehdit edebileceği bir noktada olması gereklidir. Örneğin bir pivot oyun kuracaksa pota altında topla buluşması veya bir dört numara oyun kuracaksa en azından yüksek post bölgesinde top elinde olmalıdır. İşe bu açından baktığımızda topu kaybetmeden taşıyabilmek farklı bir beceriyken rakip sahada skor bulmak için yaratıcılık farklı bir beceri gerektirir.
Soru: Oyun kurucu ve oyun kurmak arasındaki ilişki ve farklar neler? Mesela 2 no ve 4 no ‘lar da zaman zaman maç içinde oyun kurabiliyor, takımı adına karar verebiliyor?
Cem Akdağ: Oyun kurucu, tam sahadan topu getiren ve karşı sahada oyunu kuran “genelde ” point guard pozisyonu oynayan oyuncu.
Oyunu Kuran oyuncu ise efektif olduğu pozisyonda topu alıp ( rakip sahada) oyunu yönlendiren oyuncu senin dediğin gibi genelde 2 ve 4 numaralar bu işi üstlenirler.
Soru: Kampın çalışma düzenini nasıl olacak?
Cem Akdağ: Kampta, basketbol aklının, fiziksel özelliklerin ve yeteneklerin önüne geçtiği kavramları oyuncularla paylaşacağız.
Onlara düşünerek oynandığı zaman sahada her şeyi yapabileceklerini anlatacağız. Ve doğru düşünmesini öğreteceğiz.
Koçların oyunculardan neler beklediğini, nasıl lider olunacağını nasıl takımlarına maç kazandıracaklarını anlatıp, sonra da sahada çalışacağız.
Soru: Kamp organizasyonunuzda kimlerle, nerede, ne zaman çalışacaksınız?
Cem Akdağ: Kamp sırasında sahada Brisa kadın takımından oyuncum olan Banu Özgür ile birlikte çalışacağız. Kampın organizasyonunu ise Murat Özyer yapacak.
29 Mayıs’tan itibaren Bodrum’da lig maçlarının oynandığı salonda çalışmaya başlayacağız.
Daha önce sadece Amerika’da uygulanan bu kampın içeriğini kendi tecrübelerim ile geliştirerek çok yararlı ve farklı bir çalışma haline getirdiğimi düşünüyorum.
Soru: Bu kampı neden planladınız?
Cem Akdağ: Basketbolu bırakmadan önce birinci ligde oyun kurucu olarak geçirdiğim yedi seneden sonra antrenör oldum. Ve tam kırk sene süresince birçok kadın ve erkek oyun kurucu ile çalıştım ve bir o kadar da oyun kurucuya karşı takımımı hazırladım. Bu oyuncu yelpazesi Kerem Tunçeri’ den De Colo’ya, Wicki Johnson’dan Işıl Alben’ e kadar uzanıyor.
Tecrübelerime dayanarak, oyuncular için en önemli özelliğin yaratıcılık olduğunu söyleyebilirim. Yaratıcılık, takım antrenörlerinden öğrenilen bilgilerin ışığında geliştirilen bir özelliktir. Ancak antrenörlerinin asıl hedefi takımın başarısıdır, onlar için bireysel gelişim her zaman ikinci plandadır.
Biz kampımızda bu eksikliği gidermek için, oyunculara bireysel özelliklerini takımlarına döndüklerinde nasıl kullanacaklarını göstereceğiz.
Ayrıca sohbetlerimizde Özgüven ve Liderlik üzerine tavsiyelerde bulunacağız.
Soru: Peki tam bu noktada oyun kurucu ve oyunu kuran oyuncuların hangi özelliklerini geliştirmesi lazım sizce?
Cem Akdağ: Oyunu kurabilen oyuncuların ve oyun kurucuların gelişimi için yapılacakların bir listesini yapacak olursak;
- Mental anlamda kararlılık
- Fiziksel anlamda denge
ön plana çıkar.
Biz burada “DENGE” sayesinde hataların nasıl azaltılacağını ve doğru seçimlerin nasıl yapılabileceğini anlatıp, çalıştıracağız.
Soru: Burada bahsettiğini “DENGE”yi biraz açar mısınız?
Cem Akdağ: Öncelikle her zaman hatırlamamız gereken tespit; averaj oyun kurucular ile iyi oyun kurucular arasında çok önemli bir fark vardır. Güzel ve havalı olan şeyle zamanlama ( Timing) her zaman bir arada yapılamaz. Bazen basit hatta çirkin hareketlerin zamanlaması size çok şey kazandırır. Herkes doğru, güzel hareketleri ve savunmasını çalışır. Hiç kimse alışılmışın dışında bazen basketbola benzemeyen hareketleri çalışmaz.
Örneğin, Avrupa adımı (aşağıdaki resimde Teodosic’ in yaptığı) bundan on sene önce basketbol ritmine uymadığı için yasaktı, ancak bugün değil. Daha iyi anlatabilmek için bir örnek daha vereceğim; kontak aldıktan sonra düşerek atılan bir şut sırasında vücudunuz dengesizdir ve çirkin bir görünüşü vardır. Genelde de atış girmez, girerse Amerikalıların “and one” dedikleri atış gerçekleşmiş olur. Ancak eğer önce kontak almayı ardından kontağı aldıktan sonra o şutu sokmak için özel bir çalışma yaparsanız, o zaman farklı bir şeyler yapıyorsunuz demektir.
Soru: Son senelerde sporcularımız yaz aylarını değerlendirmek için bazı çalışmaları ( kondisyoner ve bireysel fundamental koçları ile) rutin haline getirdiler. Peki siz bu 4 günlük kamp ile nasıl bir fark yaratacaksınız?
Bu kampta fark yaratmak için, Transition hücumun neden fırsat olduğunu ve Transition sırasında nasıl oynanması gerektiğini, boyalı alana girdikten sonra neler yapabileceğini, baskıya karşı nasıl top getirilmesi gerektiğini, Pick and Roll hücumunda neler yapılabileceğini göstereceğim.
Ayrıca hem fiziksel, hem de mental olarak oyuncuyu zor durumda bırakan ancak kurtulamadıkları alışkanlıkları değiştirmenin yollarını öğreteceğim.