Anadolu Efes takımı atletik performans antrenörü ve fizyolog Ozan Şirikçi, EuroLeague takımları için hazırlanma süreci hakkında bilgiler verdi.
Değişik açılardan düşünülmesi gereken bir olay, EuroLeague veya herhangi başka bir ligin oynanması. Her şeyin dezenfekte edildiğini farz etsek bile, sonuçta gözle göremediğimiz bir virüse karşı karantina süreci var. Oyuncuların bir araya gelmesi ve tekrar takım kimyalarının sağlanması çok kolay olmayacaktır. Böyle bir durumda da, sezon basından itibaren çok iyi bir kimya yakalayan, çok calışma ve kazanma hırsı ile iyi bir noktaya gelen üst seviye takımlar tekrar aynı mental seviyeleri yakalayabilecek mi sorusu akla geliyor.
Benim uzmanlık alanım olan spor performansı konusuna gelirsek eğer; hazırlık için iki hafta gibi bir süre verilirse, bırakın iyi bir kondisyon seviyesini, takımlar maçların oynandığı dönemlerde normal fikstür sürecinden de daha yorgun olacaktır. Bu nedenle, hazırlık için minimum 3 hafta verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki bu benim uzman bakış açısı ile kişisel görüşüm. Başka faktörlerin değerlendirilmesi durumu ile ilgili bir şey diyemem. Fizyolojik olarak mecburi blok antrenman stratejisi ile takımların/oyuncuların tekrar kaybettikleri saha kondisyonu/kuvvet ve çabukluk becerilerini kazanmak için her bir haftanın hedefleri kendi icinde şekillenir. Kombine antrenmanlar ile bir çok amacı ayni birim antrenmanda planlamak en uygun seçenek olur ki en yakın hazır olma süresi 3 haftadır. Evlerde izole de olsa oyuncu performansını koruma programı uygulandığını düşünsek de sahadaki veya bir ağırlık salonundaki antrenman performansını evlerde yakalamak mümkün değildir. Bu nedenle 2 haftanın yeterli olmayacağı kanısındayım.