18 Ekim 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaNBAOlaylar olaylar... / İsmail Durlanık

Olaylar olaylar… / İsmail Durlanık

Batı Konferansı'nda son gece fırtınalı geçti. Clippers, Durant, Booker ve Paul'dan yoksun Phoenix'e karşı 3. periyotta 10 sayı geriye düşünce hesaplar karıştı. Clippers'ın kaybettiği Lakers ve Pelicans'ın kazandığı senaryoda üçlü averajla Pelicans 6. sırayı kapıyordu. Ancak Pelicans, Twolves'a kaybedince play-off bileti Lakers'a döndü. Son periyotta Kawhi ve Westbrook sorumluluk alıp bütün senaryoyu çöpe attı ve maçı kazanan Clippers, Batı takımlarının köşe bucak kaçtığı Phoenix'le eşleşti. Bu arada gecede takım içi gerginlikler tavan yaptı. Clippers'ta Plumlee ve Hyland'ın sertçe itişmeye varan gerilim yaşadı.Neyse ki Clipperslı oyuncular olayı büyümeden yatıştırdı. Minnesota'da ise kavganın faturası ağır oldu. Rudy Gobert molada tartışma yaşadığı takım arkadaşı Kyle Anderson'a yumruk attı. Yaşananlara kızan Jaden Mac Daniels duvara yumruk atarak elini kırdı. Gerçekten tuhaf bir geceydi..

Gelelim Batı'daki play-in eşleşmelerine: Lakers-Minnesota galibi 7. sıradan play-off yaparak Memphis'in rakibi olacak.. Bu eşleşmenin mağlubu Pelicans-Oklahoma maçının galibiyle 8. play-off bileti için mücadele edecek..

Doğu'daki play-in mücadelesi ise Miami-Atlanta ve Toronto-Bulls arasında. Miami-Atlanta'nın kazananı 7. olup Boston Celtics'le eşleşirken, kaybeden ekip Toronto-Bulls maçının galibiyle Milwaukee Bucks'ın rakibi olmak için oynayacak.

Gobert takım arkadaşlarının psikolojisini bozdu

Lakers-Minnesota eşleşmesinde ilk bakışta Lakers ağır basıyor. Anthony Davis formda, D'Angelo Russell aranan şutör. LeBron tam olarak ritim bulamamış olsa da hala Kral. Vanderbilt, Austin Reaves başta olmak üzere rotasyon oyuncularını eklediğimiz ve kazanma alışkanlığını göz önüne aldığımızda Lakers bir adım önde. İyi savunma yapıyorlar ve güvenilir dış atıcıları var. LeBron, Hachimura ve Davis üçlüsüyle bayağı fizikli oluyorlar. Hachimura yerine Vanderbilt'i ekleyerek savunma seviyelerini arttırabiliyorlar. Esnek bir kadro. Darvin Ham ilk beşte Russell ve Reaves ikilisini kullanarak LeBron'un hücum organize etme yükünü hafifletiyor. Lakers bu faktörlerle az da olsa avantajlıyken dün gece Gobert, Kyle Anderson'u yumruklamakla takımını dinamitledi. Kavganın asıl faturası, yaşananlara kızan Jaden Mc Daniels'ın duvara yumruk atarak elinden sakatlanması oldu. İlk gelen bilgiler elinin kırıldığı yönünde. Lakers'a karşı oynayamayacak. Ligin en iyi kanat savunmacılarından biri, Gobert'in yüzünden devre dışı kaldı. Chris Finch,Gobert'in takımın psikolojisinde yarattığı tahribatı kısa sürede nasıl gidererek Minnesota'yı maça motive edecek bilemiyorum.

Timberwolves hücumda tıkanan ama iyi savunma yapan yapıda. Mike Conley organizatör olarak takımını iyi yönetiyor. Gobert'ten hücumda verim almayı ve Anthony Edwards’ı yükseltmeyi başardı. Karl Anthony Towns da sakatlıktan döndü. Gobert'le hala uyumlu değiller ama 2.13'lük bir keskin şutör her zaman eşleşme problemi demek. Tek maçlık bir mücadele olacağı için kurtların sürpriz yapması pekala mümkündü. Çünkü Lakers rakip kim olursa olsun maçı koparmaya beceremiyor. Ayrıca play-in'e kalmak için epey yoruldular. Koç Darvin Ham'ın taktiksel yetersizliği çabası. Nedeni ne olursa olsun Gobert'in fevriliği işleri iyice karıştırdı. Minnesota, 5 draft hakkı, Jarred Vanderbilt ve Kessler gibi potansiyelli gençleri vererek aldığı Gobert'ten pota altını rakip kullanımına kapatmasını bekledi. O ise yeterince katkı vermediği yetmezmiş gibi bir de arkadaşlarına saldırarak tüy dikiyor. Minnesota GM'İ Tim Connelly'nin Gobert'e ceza vermesi bekleniyor. Kulislere düşen ilk bilgi Fransız piotun Lakers maçı kadrosuna alınmayacağı yönünde. Böyle karar alınırsa desteklerim. Gobert vazgeçilmez olmadığının farkına varmalı.  

Oklahoma buraya kadar

Diğer eşleşme Pelicans-Oklahoma arasında. Genç Thunder büyük iş başararak play-in yaptı ama burası onlar için son durak. Kolektif çabayla perimetreyi savunuyorlar ama boyalı alanda etkisizler. Yeterli personele sahip değiller. Pivotları Jaylin Williams kısa. Forvetler kalıp fukarası. Üstüne Josh Giddey'in yavaşlığını eklediğimizde Pelicans hücumunun hedefi belli. Shai Gilgeous Alexander'la direnirler ama Herb Jones gibi savunmacı ve Alvarado, Daniels ikilisi gibi topa baskı yapan gardlar karşısında onun da işi kolay değil. Pelicans Brandon Ingram ve CJ McCollum gibi skorerleriyle kazanır. Pelikanların sakat oyuncularından Zion Williamson sezonu kapattı. Kısmetse seneye izleriz kendisini. Jose Alvarado'nun ise oynamasını bekliyorum. Pelicans önce Oklahoma'yı ardından Minnesota'yı yenerek play-off'a 8. sıradan kayıt yaptırır.  

Savunma kazanır

Miami Heat-Atlanta Hawks eşleşmesine hücumla savunmanın mücadelesi olarak bakıyorum. Her iki takım da geçen seneki çizgisinin altında.

Miami hücumda kısıtlı. Dış şutlarda etkili değiller. Tyler Herro dışında istikrarlı şutör yok. Duncan Robinson büyük düşüşte, Max Strus bir iyi bir kötü. Jimmy Butler temaslı oyunuyla güvenilir skorer. Adebayo bu sene daha skorer oynadı. Bana göre hücumda daha iyisini yapabilir. Kyle Lowry yılların yorgunluğunu hissetmeye başladı. Savunmada katkı veriyor ama hücumda yok. İlk beşteki yerini Gabe Vincent'e kaptırdı. Eric Spoelstra baktı ki ne yapsa takımı hücumda iyi duruma gelemeyecek; bu defa savunmayı daha sertleştirdi. Kısalarla topa yaptıkları baskı, savunmada adam değişebilmeleri, Bam Adebayo'nun boyalı alanı iyi savunmasıyla Heat savunması rakiplere nefes aldırmıyor. Kevin Love uzun forvet sıkıntısına ilaç oldu. Eski gücünde değil ama 15-20 dakikalık bir rolü gayet iyi dolduruyor.

Miami normal sezonu da sert savunma, yarı saha oyunu ve dar rotasyonla oynadığı için oyunu play-off'a uygun. Ayrıca Jimmy Butler gibi play-off'ta süper yıldıza dönüşen bir saha içi liderine sahip. Cody Zeller'a yedek pivot rolünü kaptıran Ömer'in oynamasını beklemiyorum.

Quin Snyder'ın gelişiyle Atlanta Hawks biraz toparlandı ama savunmada hala kötüler. Trae Young hücumu gereğinden fazla domine ediyor. Bu tavrı hem veriminin düşmesine hem de takım arkadaşlarının soğumasına neden oluyor. Miami karşısında bu konuda daha dikkatli olmak zorunda. Trae Young, Dejounte Murray ve kenardan gelen Bogdan Bogdanovic hücumda takımı sırtlayan isimler. Füzeler fazlaca takım içi sorun yaşamasına rağmen iyi hücum takımı. Farklı şekilde skor üretebilen çok sayıda silaha sahipler. Ancak Heat'in baskılı savunması karşısında işleri kolay değil. De Andre Hunter ve John Collins sorunu Snyner'ın gelişiyle biraz azalsa da sürüyor. John Collins hücumda fazla geri planda kaldığını düşünüyor. Bence haklı. Hunter ise kendini skorer bir oyuncu gibi görmeye başladı. Acilen kendisini var eden tamamlayıcı oyuncu kimliğine geri dönmeli. Çaylak AJ Griffin oyunun iki yönünde etkili oldu. Daha fazla süre bulmalı. Clint Capela ve Onyeka Okongwu boyalı alan savunmasında çok şey vaat ediyor ama pek azını veriyor.

Savunma sertliği, oyununun play-off'a uygunluğu ve koç faktörüyle Miami'nin kazanarak 7. sıradan play-off yapacağını düşünüyorum. Chicago-Toronto serisinden Bulls gelirse Atlanta ikinci şansı değerlendirip 8. play-off takımı olur. Toronto gelirse zaten Miami'den bir dayak yemiş olan Atlanta ikinci bir savunma dayağının altından kalkabileceğinden kuşkuluyum.

Düzen karmaşaya karşı

Toronto-Bulls serisi için düzen ve karmaşa maçı diyebiliriz. Uzun kollu kanatların merkezde olduğu, topa baskı yapan kısalar ve atlet uzunlarla Toronto savaşçı bir takım. Kimyası bozuk bir ekip olan Bulls ise lider oyuncu faktörüyle uyumsuzluktan bir sistem inşa etmeyi başardı. Ancak bu sistemin defosu büyük. Tıpkı sete set hücumda üretemeyen Toronto'nun zaafı gibi.

Toronto'nun gard rotasyonu dar. Üstüne Nick Nurse kısaları 38-40 dakika oynatarak iyice tüketti. Üç etkili kanadın arasındaki süre kavgası Nurse'un Scottie Barnes'ı iki numaraya çekmesiyle çözüldü. OC Anunoby, Scottie Barnes ve Pascal Siakam'a yakın süre almaya başladı. Bu defa da rolünden memnun değil. Hücumda daha fazla sorumluluk istiyor. Ancak yapabilecekleri sınırlı. Takas dömeninde yuvaya dönen Jacop Poeltl boyalı alanı beklediğim oranda savunamıyor. Ancak perdeleme yaparak takım arkadaşlarına pozisyon yaratması Toronto'nun kısır olduğu yarı saha hücumu için ilaç oldu.

Chicago Bulls, Lonzo Ball'ın sakatlanmasıyla savunmada bocalasa da Koç Bill Donovan savunmayı orta seviyeye çıkarmayı başardı. Hücumun merkezinde De Rozan var. Zach LaVine atletizmi ve bitiriciliğiyle skoru sırtlayan önemli parça. Nikola Vucevic kontrat senesi olmasının motivasyonuyla hücumda etkili. Ribauntları da iyi. Boyalı alan savunması her zaman olduğu gibi yetersiz. Boğalar net bir oyun kurucuya sahip değil. De Rozan'ın birebir skor üretimiyle Coby White, Ayo Dosunmu gibi devşirme gardlarla normal sezonda idare ettiler. Ancak Toronto savunması karşısında işleri bir kat daha güç olacak. Bulls oyunu yarı sahaya yıkmak zorunda. Sayet Toronto hızlı hücum fırsatı bulursa maçı çok rahat kazanır.

Toronto'nun savunmaya yaslanarak Bulls'u tatile göndereceğini düşünüyorum. DeMarr DeRozan'ın bir sürpriz yapma ihtimali var. Ancak bunun için takım arkadaşlarının desteği gerek. Miami-Atlanta maçını Hawks kazanırsa play-off'un son biletini Miami-Toronto maçı belirler ki; bu maç savunmaların meydan muharebesi olur. Nba'de savunma yapılmıyor diyenler savunmaya doyar..

Normal şartlarda Miami'nin 7. bileti alacağını, Toronto'nun ise Atlanta karşısında bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler