6 Ekim 2024, Pazar
spot_img
Ana SayfaNBAÇaylaklara dair her şey / İSMAİL DURLANIK

Çaylaklara dair her şey / İSMAİL DURLANIK

Son yıllarda çaylaklarda gördüğümüz rekabete hazır olma hali ve çift yönlü oynama çabasını bu senenin gençlerinde de gördük. Bunun yanında, bir iki ismin dışındakiler yıldız ışığı vermedi. Chet Holmgren, zayıf fiziği ve sıra dışı özellikleriyle merakla beklediğim bir isimdi. Ancak sakatlanarak sezonu kapattı.

Paolo Banchero ve Bennedict Mathurin sezona hızlı girdi. Aynı hızla devam ediyorlar. Yüksek olasılıkla Banchero yılın çaylağı ödülünü alacak. Pacers'ta yedekten gelen Mathurin'in en iyi çaylak ödülüne ilave en iyi 6. adam ödülü için şansının olduğunu düşünüyorum. Şayet iki ödülü de alırsa bir ilki gerçekleştirerek tarihe geçebilir.

Paolo Banchero potaya gitmeyi seviyor. Çok yönlü oyuncu. Franz Wagner'le birbirlerini iyi tamamladılar. Ligin en iyi fizikli kanat ikililerinden biri olmaya adaylar. Temasa rağmen bitirebiliyor. Güçlü ve atlet. Rakiplerine fiziksel üstünlük kuruyor. Saha görüşü iyi. Beklediğimden daha iyi şut attı ama daha da gelişmeli. Orlando isabetli seçim yapmış. 34 dakikada 19.7 sayı, 6.6 ribaunt ve 3.6 asistle oynuyor. % 28’le üç sayı atmanın dışında gayet iyi oynuyor.

Bennedict Mathurin yırtıcı bir oyuncu. Dikine oynamayı seviyor. Temastan kaçmadan oynadı. İyi faul aldı. Rakip kim olursa olsun geri adım atmadı. Zaman zaman dağınık olması kabul edilebilir. Sonuçta tecrübesiz. Koç Rick Carlisle bir ölçü dizginliyor onu. Uzun süreler oyunda tutmuyor. Pacers, tempolu oynadığı ve Mathurin gözünü budaktan sakınmayan yapıda olduğu için bu hamleyi olumlu buluyorum. Böylece fazla yıpranmadan lig temposuna alışıyor. Mathurin, bençten gelerek 28 dakikada, 17.2 sayı, 4.1 ribauntluk katkı yaptı. %32 isabet oranıyla 1.4 üç sayı kaydetti. Onun da tıpkı Banchero gibi zayıf noktası üç sayılar.

Jaden Ivey, Detroit'in sakatlık ve formsuzluk kaynaklı dağılmasından etkilendi. Olağanüstü delici bir oyuncu ve dikine oynamayı seviyor. Zaman zaman delmekten çok parçalıyor diyebiliriz. Hızlı, atlet ve rekabetçi. Şutu NCAA'de de sorundu. Halen sorun ama gelişeceğini düşünüyorum.  Çünkü denemekten korkmuyor.  Zaman zaman da yüzdeli attı. % 34'le maç başına 1.4 üç sayı isabeti buldu. Bir diğer sıkıntıyı karar verme konusunda yaşıyor. 30 dakika oyunda kalıp 15.4 sayı, 4 ribaunt ve 4.6 asistle oynadı. Detroit gibi dağınık takımda ve Dwayne Casey gibi gençleri geliştirme yeteneği olmayan bir koçla çalışıyor olması gibi mazeretleriyle şu ana kadarki performansını kabul edilir buluyorum. En çok kağıt üzerinde uyumlu gözüktükleri  Cade Cunningham ile birlikte neler yapacaklarını  merak ediyordum. Cade sakatlanıp sezonu kapatınca o da seneye kaldı.

Keegan Murray, Sacramento'da zor bir görev aldı. Ofansif açıdan altından kalktı. % 41 üç sayı yüzdesiyle 2.5 üç sayı isabeti ve 11.9 sayı gayet iyi. Murray ofansif olarak sınıfı geçti ama savunma ve ribaunt katkısı yetersiz. Savunmada sorun yaşaması biraz Domantas Sabonis’le oynamadan kaynaklı. Litvanyalı pivot çok değerli oyuncu. Boyalı alandan skor üretip, oyun kuruyor ama çok kötü savunmacı. Hem onu kollamak hem kendi adamını tutmak bir çaylak için fazlaca zordu. Murray da bu durumdan etkilendi. Kings'in hızlı oyununa ayak uydurmakta zorlanması bir başka eksisi oldu. Ben iki konuda da aşama yapacağını düşünüyorum.

İlk sıradan seçilmeyi beklerken bir anda kendini 3. sırada bulan Jabari Smith şokla başladığı NBA macerasında epey zorlandı. Lige çok kötü girdi. Ardından biraz toparlandı ama hala bocalıyor. %30’la 1.6 üç sayı isabeti ve %38 genel şut yüzdesi keskin şutör etiketli bir genç oyuncu için kabul edilemez. 12 sayı ortalamasıyla oynadı ama şutunu yaratmakta zorlandı. Topla üretemedi. Savunma yapamadı. Fizik olarak da yeterli görünmedi. Houston ne oynadığı belli olmayan bir takım. Koç Stephen Silas yetersiz bir koç ama Jabari de kötü.

Shaedon Sharpe atletizmiyle dikkat çekti. Akıcı oyunu ve beklediğimin üzerinde yüzdeyle attığı şutuyla Portland'ın yumuşak karnı olan yedeklerin en iyisi olarak öne çıktı. Biraz istikrar sorunu yaşasa da %34'le üçlük yüzdesiyle 19 dakikada 7.7 sayı ve savunmadaki çabası başlangıç olarak fena sayılmaz.

Jalen Williams,  Oklahoma’da iyi süre buldu. İstatistikleri de iyi. İkinci bir oyun kurucu gibi oynadı. Fiziği ve enerjisi iyi. Karar verme yetisine sahip. Şutu güven vermiyor. Üçlük yüzdesi kötü. Orta mesafeden daha iyi. Eksiklerini giderirse rol oyuncusu olur. Oklahoma’nın diğer çaylağı

Ousmane Dieng sakatlıklar nedeniyle az şans buldu. Onları da iyi değerlendirdiğini söyleyemem. 206'lık ‘gard ruhlu kanat’ teoride çok cazip görünüyor ama bu özellikleri henüz göremedik. 

Resim

Beni en çok etkileyen çaylak Walker Kessler oldu. Tek yönlü oynadı ama onu da çok iyi yaptı. Boyalı alanı çok iyi savundu ve bloklarıyla rakibi caydırdı. 2. 16 boyunda birine göre hareketli ama kısalar karşısında duracak kadar değil. Hücumda iyi bitiriyor. Birebiri ve şutu sınırlı. Gelişmeli. Bana Rudy Gobert'in genç versiyonu gibi göründü. Danny Ainge 4 draft hakkıyla Minnesota'yı kazıklamakla kalmamış bir de gönderdiği oyuncunun genç halini alarak kurtlara ikinci bir darbe vurmuş. Kessler'ın hücumda çıkacağı seviye kariyerini şekillendirecek. En kötü ihtimalle çember savunucusu olarak iş yapar. Ancak ben gelişeceğini düşünüyorum.

Dyson Daniels, New Orleans Pelicans'ın geniş rotasyonunda fazla öne çıkamadı ama ışık verdi. Topa baskısını beğendim. Savunma konsantrasyonu yüksek. Potaya yöneldiğinde iyi bitiriyor. Flooter atabiliyor. Ayrıca dengeli bir tarzı var. Sınırlarını bilerek oynuyor. Az şut attı. Daha fazla denemeli ve şutunu geliştirmeli.  Ayrıca şutunu yaratma konusunda da eksik. Zion Williamson ve Brandon Ingram gibi topu seven yıldız adaylarını tamamlayacak iyi bir rol oyuncusu olacak potansiyele sahip. 19 dakikada 4.5 sayı, 3.3 ribaunt, 2.1 asistle “ben de varım” dedi.

Jabari Smith'ten umduğunu henüz bulamayan Rockets için Tari Eason iyi seçim oldu. Top çalıyor. Savunmada birden fazla pozisyonla eşleşebiliyor. Topu yere vurup potaya yönelebiliyor. 3- 4 oynayıp savunabiliyor. Şutu fena değil ama gelişmesi gerek. Rockets gibi düzensiz oynayan ve delişmen gardlarla dolu bir takım için tutkal niteliğinde bir oyuncu.

Jalen Duren, atletizmi, çabuk ayakları ve güçlü fiziğiyle Pistons'un aradığı pivot. Boyalı alanda iyi bitiriyor. Ribauntlarda da başarılı. Yavaş yavaş lige ısınıyor. Bunu yaparken şutunu da geliştirmeli. Faulleri bile % 50'lerle attığını düşünürsek şutla işi pek kolay değil.

AJ Griffin % 41 yüzdeyle 1.7 üçlük isabetiyle parlak başladı. Kısmen topu yere vurabilmesi ve savunmada sırıtmamasıyla ideal tamamlayıcı oyuncu görüntüsü verdi. Atlanta isabetli seçim yapmış.

Resim

San Antonio Spurs'un üç çaylağından en çok Jeremy Sochan'ı beğendim. Polonyalı uzun forvet 25 dakikada 8.7 sayı, 4.7 ribaunt ve 2.4 asistle her alanda katkı verdi. Sochan çok yönlü savunma becerilerine sahip. Birden fazla pozisyonu savunabiliyor. Atletizmi ve ayak çabukluğu yeterli. Hücum kısmında en büyük artısı boyalı alanda iyi bitirmesi. Ancak şutu çok kötü.  Üçlük yüzdesi kabus gibi. % 20'lerle atıyor. Orta mesafe hatta faul atışları yetersiz. Şutunu geliştirirse savunma ve pasör özelliğiyle çok özel bir oyuncuya dönüşebilir. Bu açıdan Spurs onun için doğru adres.

Malaki Branham’ın, geniş bir hücum repertuarı var. Topu yere vurarak, P&R üzerinden, topsuz ve orta mesafeden skor üretebiliyor. Pas yeteneğini de fena sayılmaz. Ancak yeteneğini yeterince yansıtamadı. Bu durumu Spurs'un sistemi önceleyen oyun anlayışına bağlıyorum. Setleri öğrendikçe katkısı da artacaktır. Dış sut yüzdesi düşük. O konuda gelişmeli.

Diğer çaylak Blake Wesley çok az oynadı. Umut vermedi.

Mark Williams, çember savunabilme özelliğiyle Hornets'in aradığı türden bir uzun ama sakatlığı nedeniyle yeni süre bulmaya başladı. Savunmada umut verdi ama hücumda ham gözüktü.

MarJon Beauchamp, atletizmi ve kanat savunmasındaki etkisiyle Khris Middleton'un sakat olduğu dönemde bulduğu şansı iyi değerlendirdi. Uyum sorunu yaşamadı. Aldığı süreye oranla hücum katkısı yeterli. Ancak daha yüzdeli atmalı. Aslar ritim bulduğunda rotasyon dışı kaldı. Motivasyonunu kaybetmemeli. Çünkü geleceğe dair ışık verdi.

Christian Braun, Batı'da zirveye kurulan Denver'da rotasyona girmeyi başardı. Çok iyi atlet. Savunmada geri adım atmıyor. Tam bir savaşçı. Aldığı sürenin hakkını vermeye çalışıyor. Çok çabalıyor. Hücumda eksik. Bunun farkında ve az şut deniyor. Bana Alex Caruso'yu hatırlattı. Umarım onun kadar istikrarlı olur.

Toronto'nun 2. turdan seçtiği Christian Koloko boyalı alanı savunan, uzun kollarıyla iyi blokçu bir pivot olarak rotasyonda yer buldu. Ayrıca çabuk. Toronto scoutları iyi iş çıkarmış. Tempolu oyuna uygun bir pivotu 2. turdan yakalamak güzel iş. Ham bir oyuncu olan Koloko'nun hücumu yeterli değil. En azından faul çizgisinden daha iyi atmalı. Bu haliyle savunma için 15 dakika oynar. Şutunu geliştirirse ana pivot olacak potansiyeli var. 

İkinci turdan gelip rotasyona giren bir diğer isim Andrew Nembhard oldu. Dış şutu iyi ve ikili oyun yönlendirmesini beğendim. 31 sayı, 13 asist, 8 ribauntla oynadığı Golden State maçında Carlisle'nin güvenini kazanıp ilk beşe yerleşti. Atletizmi sınırlı olduğu için savunmada sıkıntı yaşıyor. Pacers, Malcolm Brogdon'un ardından 2. turdan bir cevher bulmuş gibi.  

Resim

Dalen Terry, atletizmi ve birden fazla pozisyonu savunmasıyla Chicago Bulls'un aradığı çok yönlü forvet profili olmasına rağmen NBA'ye uyum sağlayamadı. Ne dışarıdan atabildi ne de içeriden delebildi. %27 genel şut yüzdesiyle resmen ofansif anlamda duvara çarptı. Sonunda Bulls onu Gelişim Ligi'ne gönderdi.

Wizards'ın 10. sıra seçimi Johnny Davis draftın hayal kırıklığı oldu. Dizindeki sakatlık NBA temposuna ayak uydurmasına engel oldu. Wizards onu Gelişim Ligi'ne gönderdi. Böylesi kötü başlangıç genç oyuncusu mental olarak düşürür. Üstesinden gelmek için çok çalışmalı. Ayrıca Wizards gibi dağınık bir takımda olması ayrı bir zorluk. İşi çok zor.

Patrick Baldwin Jr az oynadı ve üç sayılarla dikkat çekti. Oyunun diğer alanlarında pek yok. Rotasyona girmesi için bu eksiğini gidermeli. Miami'nin neden seçtiğini anlam veremediğim Nikola Jovic takımda net forvet eksiği varken süre bulamadı. Jovic yetenekli ama savaşmayan ve fiziği zayıf bir isme Heat’te yer yok. Ochai Agbaji takasların ardından Jazz’da süre bulmaya başladı. Savunmada belki ama hücumda yolu var. Wendel Moore(Minnesota), Ty Ty Washington(Rockets), Payton Watson(Denver) göze giremedi. Memphis Grizzlies’in kanat rotasyonuna çare olarak seçtiği Jake LaRavia ve David Roddy sezona kötü başladı. Giderek daha da düştü performansları. İkisi arasında seçim yapacak olsam Roddy kötünün bir ölçü iyisi..
 

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler