19 Eylül 2024, Perşembe
spot_img
Ana SayfaLİGLERBasketbol Süper LigBu sezon ekmek aslanın ağzında! / GÖKHAN TÜRE

Bu sezon ekmek aslanın ağzında! / GÖKHAN TÜRE

Frutti Extra Cup gösterdi ki Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde bu sezon ekmek aslanın ağzında…

Geçen yıla göre “iki katı” (8 takım) katılımın olduğu ve tamamını Süper Lig takımlarının oluşturduğu turnuvada kıran kırana geçen maçlar, fiziksel temasın tavan yaptığı, zaman zaman güreşi de andıran mücadeleler, oyuna akıl koyma konusunda artık tüm takımların coachuyla oyuncusuyla “daha az hata” ile yol alma becerisi, yaklaşan yeni sezonun da ne kadar kaliteli ve zor geçeceğinin göstergesiydi.

Evet; bu sezon “ekmek aslanın ağzında” gerçekten de…

Aslında dünkü finalde de Frutti Extra Bursaspor, bu deyimi doğrularcasına ekmeği Aslan’ın ağzından aldı!.. İlk yarıda savunmada gösterdiği olağanüstü efor, tempolu oyunda hatasıza yakın işleyen pas trafiği ve yüksek motivasyonla beraber yüksek isabet yüzdesi, Bursaspor’u daha ilk yarıda 19 sayı öne çıkarmıştı.

İkinci yarıda hepsinden biraz (!) (Galatasaray NEF’in Mahir, Yunus, Sedat ve Caloiaro ile savunmada verdiği müthiş reaksiyon, farkın getirdiği rehavet, dikkatsizlik devreye girince, devrenin hemen başında 22’ye yükselen fark, son periyoda girilirken 6’ya inmişti bile… Bu da basketbolun güzelliği işte… ‘Kazandım’ diye vites küçültene rotayı şaşırtabilirken, ‘kaybetmeyeceğim’ diyerek mücadeleye devam edene de hep son bir şans tanıyabiliyor…

Son periyodun başında fark 2 sayıya kadar erise de kanayan yaraya pansumanı Needham&Onuralp ikilisiyle ve savunmayı da maçın başındaki “fabrika ayarlarına” çekerek yaptı Yeşil-Beyazlılar… Bu kez yorulan Galatasaray da reaksiyon veremedi ve Frutti Extra Bursaspor, ev sahibi olduğu geleneksel turnuvada üst üste ikinci kez şampiyonluk kupasını kucakladı.

İki takım arasındaki “net” fark “Türk oyunculardan gelen katkıydı”… Frutti Extra Bursaspor, bu anlamda Yiğitcan Saybir, Ahmet Düverioğlu gibi iki Euroleague seviyesindeki Türk oyuncuyu kadrosuna katarken, iyi bir sezon geçiren Berkay Taşkıran’la da şutör dağarcığını genişletti. Onuralp Bitim’in yükselişi de sürüyor… Ömer Utku Al da dün kötü bir maç geçirse de geçen yıl Needham’a iyi bir back-up olduğunu kanıtlamıştı. Dolayısıyla geçen yıla göre bu anlamda Fenerbahçe BEKO ile birlikte “ligin en iyi Türk rotasyonuna sahip” iki kulübünden biri olarak sivriliyorlar… Şu an görünen en önemli sorun ise Anthony Clemmons’dan yeterli katkının gelmemesi… Geçen sezon Allerik Freeman ve sonrasında Andrew Andrews’ün sağladığı verimi tutturabilecek ışığı da vermiyor Clemmons… O pozisyona göre çok az şut kullanıyor. Daha fazlasını yapabilecek güvene de sahip değil… Olabilecek mi, onu da zaman gösterecek. Ancak Onuralp’in tüm sezon boyunca her maç bu seviyelerde olması beklenemeyeceğine göre takıma bir 2-3 takviyesi mantıklı olabilir… Sonuç itibarıyla Frutti Extra Bursaspor, geçen seneye göre “daha güçlü”, “daha deneyimli”… Çok iyi bir coach (Dusan Alimpijevic) ve stratejik hamleleri çok iyi yapan, arka planda oyuncuların ve teknik ekibin mutlu bir şekilde coşku ile işini yapabilmeleri için yoğun çaba sarf eden ve bunu da “severek” yapan bir yönetici kadrosuna sahipler… Ve buradaki “derinlik” de bence en az oyuncu kadrosu kadar önemli ve değerli!..

Galatasaray ise FIBA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluk hedefiyle yabancı oyuncu rotasyonunu alabildiğine genişletti. Mahir Ağva, Yunus Emre Sonsırma hamleleri de önemli… Ancak Türkiye Ligi’nde başarıya giden yolda Türk oyuncularla “arkadan esecek rüzgarı” yakalamaları kolay olmayacak. Milli Takım’dan hem fiziksel hem de mental olarak yorgun gelen Dee Bost’un da zamana ihtiyacı var. Ama sonuçta daha sezon başı ve sıkıntıların üstesinden zamanla geleceklerdir.

Turnuvadaki diğer takımlara baktığımızda da çok değerli coachlar ve değerli oyuncularla ve en önemlisi de “akıllı yatırımlarla” bu sezonu karşılıyor olmaları… Bütçelerini en iyi şekilde değerlendirmiş, çoğu doğru yabancılarla yola çıkmışlar. Görünen o ki geçen sene Frutti Extra Bursaspor’un küçük bütçe ile Eurocup’ta final oynayarak elde ettiği tarihi başarı, BSL’de Play-Off yapmaları çoğuna “ilham kaynağı” olmuş… Belki bazılarında yabancı ve Türk oyuncu bazında zaman içinde ya da erken müdahaleler gelebilir. Ama genel olarak geçmiş yıllardaki transfer borsası hareketliliğini bu sezon fazlaca göreceğimizi sanmıyorum.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -spot_img

Son Haberler